Digitális tárlatvezetés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iszlám vallás.
Advertisements

Libanon és Szaúd-Arábia
Folyamodjatok az Úrhoz,
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
A Biblia Isten szava.
Magyar Fuvarozói Fórum november 22. És minket mi hajt? Vicze Anikó MOL Magyarország Kártyamenedzsment vezető.
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
AZ ISZLÁM.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Dr. Bóka János - Dr. Mezei Péter Szeged, november 23.
Dr. Mezei Péter - Dr. Bóka János Szeged, november 13.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Rejtélyek és megfejtőik
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
Isten misztériumának előzetes kérdése
A vallás, mint világnézet
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Készítette:Szőke Gréta
Vallások a világban Klikk.
Hellászi lakáskultúra
Arab, iszlám kultúra,művészet
Ókori Kelet.
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
A világ képe az arabokról
A Biblia.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Jónás könyve Miért érdemes foglalkozni vele?. 1. Az Úr szólította Jónást.
Több képlettel adott függvények
BAHRAIN.
Hellászi lakáskultúra
Török hódoltság Magyarországon ( )
A Hormuzi-szoroson áthaladva jutunk a Perzsa-öbölbe. Itt az olajból meggazdagodott Arab Emírségekben a természet adta lehetőségeket változtatják meg,
A világ országai.
BIBLIAI SZABADEGYETEM
GONDOLATOK A VALLÁSRÓL Nem sokat tudunk róla Ázsiában szerzett világkép ma a népmesékben Szerkezetileg hasonlít a kereszténységre, Vándorlás közben őseink.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
MIGRÁCIÓ AHOGY ÉN LÁTOM. ISZLÁMIZÁLÓDNI FOG EURÓPA? (Az iszlám világ lélekszáma az utóbbi 100 évben nyolcszorosára nőtt.) Erdei László.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Iszlám Kialakulása, elterjedése, értékelése.  Előzmények: az Arab-félsziget a VII. században.  Mohamed.  Mohamed viszonya más vallásokhoz.  Az iszlám.
Városállamok- Birodalmak
18. óra Világvallások.
A Z ISZLÁM TÉRNYERÉSE DÉL - ÁZSIÁBAN ÉS AFRIKÁBAN Készítette: Széplaki Dóra Geográfus MSc október 13.
Az Európán kívüli világ A felfedezők kora. India és Kína Indiai-félsziget rádzsa, maharadzsa A hatalmas Indiai-félsziget sok királyságokból áll (rádzsa,
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Az iszlám vallás és az arab terjeszkedés
Kialakulása, nyugati és keleti
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Napjaink terrorizmusának iszlám gyökerei
A folyó élete.
AZ ISZLÁM.
Vallások a világban Klikk *.
Szerkesztette:Balogh Krisztina
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Készítette: Kerekes Henriett
Miért éppen a Közel-Kelet?
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A geoszférák környezeti problémái
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
A nagy vallások Kereszténység a kultúrák válságában Dr. Németh Norbert
AZ ISZLÁM HIT
Készítette: Koleszár Gábor
Délkelet – Ázsia országai
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
Román stílus Félköríves mennyezet Vastag falak Szűk, kicsi ablakok
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Digitális tárlatvezetés ARAB VILÁG Digitális tárlatvezetés Készítette: Ujházy Noémi

KIÁLLÍTÓTERMEK Az arab világról röviden Az iszlám Az arabok fénykora A gyarmati idők Hagyományos életmód Arab Liga Az olajkorszak Terrorizmus és polgárháborúk

Az Arab világról röviden Forrás: Wikipedia - Portál: Arab világ

Az arab világ országai Iszlám vallású országok FELADAT: A térképek alapján mely iszlám vallású térségek, országok nem részei az arab világnak? FELADAT: Járj utána, hogy mely országokra szokták használni a Közel-Kelet és a Maghreb államok kifejezést! Iszlám vallású országok Animáció az arab országokról Cikk az arab országokról

Az iszlám vallás öt pillére Hitvallás: „Nincsenek istenek, kivéve az egy igaz Istent” „Mohamed az ő prófétája” Ima: napi ötszöri ima Mekka felé fordulva Adakozás: szegények, rászorulók megsegítése Böjt:a böjti hónapban (ramadán), hajnalhasadtától napnyugtáig Mekkai zarándoklat FELADAT: Hasonlítsátok össze a kereszténység törvényeit és gyakorlatát az iszlám öt fő törvényével!

az iszlám szent városába, mely Szaúd-Arábiában található. A mekkai zarándoklat… Az iszlám hívőknek életük során egyszer el kell zarándokolniuk Mekkába, az iszlám szent városába, mely Szaúd-Arábiában található.

A Kába szentély A mekkai mecset udvarának közepén található a Kába szentély, melyben a vallásos tisztelettel övezett „fekete követ” őrzik. A muzulmánok napi ötszöri imájukban a mekkai szentély felé fordulnak.

A Fekete Kő Mohamed próféta elhelyezi a Fekete Követ a szentélyben. „A Kába keleti sarkában található a mekkai Fekete Kő. A Kába-kőnek is nevezett kultikus tárgy több darabra törött, ezeket egy kőgyűrű övezi, és súlyos ezüstpánt tartja össze.” Minden muszlimnak, aki zarándoklatra érkezik Mekkába, hétszer körbe kell járnia a Kába épületét, eközben megérinti és megcsókolja a Kába-követ. „ Forrás: Terebess Ázsia Lexikon A Fekete Kő ezüstfoglalatban.. A geológusok álláspontja szerint a Fekete Kő egy meteoritdarab.

Itt olvasható a Korán magyarul A Korán az iszlám elsődleges forrása és szent irata, az iszlám tantételei szerint Isten Mohamed prófétán keresztül kinyilatkoztatott szava, mely öröktől való. Az iszlám országokban általános, hogy az iskolai tanulmányok részét képezi a Korán betéve történő megtanulása. A Koránmagyarázat az arab irodalom, vallás és tudomány egyik legfontosabb ágazata. Forrás: Wikipedia - Korán

Az arab írás Az arabok a 7. század folyamán sajátos írásmódot fejlesztettek ki, mely a mai napig használatos. Mivel az iszlám szent könyve, a Korán is arab írással íródott, a vallás terjedésével az arab írásmód is eljutott más népekhez. Az arab írást művészi szintre emelték az arab kalligráfiák. (‘kallosz’: szép ‘grafia’ írás) (bal felső kép) FELADAT: Milyen irányból írnak az arabok? (bal alsó kép)

A világ legjelentősebb kőolaj-termelő országai Az olajkorszak A világ legjelentősebb kőolaj-termelő országai A területek a kitermelt olaj mennyiségével arányosak. FELADAT: Keresd meg az arab világ kőolajtermelő országait! A tengeri illetve szárazföldi fúrótornyokkal kitermelt olaj jelentős hányada kivitelre kerül, tankhajókkal, csővezetékkel szállítják el.

Az olaj kitermelése és szállítása

FELADAT: Mely arab országok tagjai az OPEC szervezetének? OPEC országok Több arab ország a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) is tagja.

Színesfémkohászat termékei Olaj, mint energia A tréségben kitermelt olajat nem csak a kőolaj-finomító és vegyipari üzemek hasznosítják, hanem energiát is nyernek belőle. Az olcsó energiával akár sólepárló vagy színesfém-kohászati üzemeket is megéri létesíteni. Sólepárló üzem Színesfémkohászat termékei

Luxusberuházások az olajbevételekből Sípálya Dubai Mesterséges szigetek Felhőkarcolók Golfpálya

Irak olajkitermelése és fogyasztása FELADAT: Mi okozhatta az iraki kőolaj-kitermelés mennyiségének jelentős változásait? Irak olajkitermelése és fogyasztása Millió hordó naponta Termelés Fogyasztás