Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A folyó élete.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A folyó élete."— Előadás másolata:

1 A folyó élete

2 Tartalom Forrás Felső folyás (szakasz) Középső folyás (szakasz)
Alsó folyás (szakasz) Torkolat Delta tölcsér

3 Forrás forrásoknak nevezzük a felszín alatti vizek feltöréseit
A források jellemzően a folyóvizeket (ereket, patakokat, folyókat, folyamokat) táplálják, de vannak tavak mélyén felbukkanó források is. 

4 Felső folyás (szakasz)
pusztító munkát végez: tevékenységük következtében a völgyek V- alakban mélyülnek, a felszín élesen feltagolódik. A kanyon valóságos „geológiai múzeum”; mélysége néhol már több, mint 2000 méter, s az ilyen helyeken 600 millió éves kőzetek bukkannak elő.

5 Középső folyás (szakasz)
A hegységből kilépő folyó sebessége és így munkaképessége is csökken. Már a hegység lábánál hordaléka lerakására kényszerül.

6 Alsó folyás (szakasz) A folyó munkaképessége kis lejtésű területen már kisebb, mint amennyi hordaléka elszállításához szükséges. A lerakott hordalékból zátonyokat, szigeteket épít a medrében. 

7 Torkolat = delta, tölcsér
A deltatorkolat olyan folyókra jellemző, amelyek beltengerekbe ömlenek. Így nincs lehetőség arra, hogy a torkolatvidéken lerakódott hordalék folyamatosan a tengerbe továbbítódjon. A folyó által lerakott és szétteregetett hordalékból nagy hordalékkúpok, zátonyok, szigetek épülnek, amelyek között a folyó több ágra szakad, s jellegzetes delta (háromszög) alakú torkolat alakul ki. Deltatorkolata van például a Nílusnak és a Fekete-tengerbe ömlő Dunának is. Tölcsér = Tölcsértorkolat olyan folyókon alakul ki, amelyek óceánokba vagy az óceánoktól szárazföldekkel nem túlságosan elhatárolt peremtengerekbe ömlenek. Az ilyen vízterületeken ugyanis az apály-dagály keltette vízmozgás igen nagymértékű. A visszavonuló dagályhullám a folyó torkolatvidékén lerakódott hordalékot kisöpri a mederből.

8 Leghosszabb folyóink (TOP 3)
Amazonas 6850 km , Dél - Amerika (kép: Amazonas és a Negró- folyó összefolyása) a világ leghosszabb folyója Nílus 6690 km Afrikában folyik a világ 2. leghosszabb folyója Jangce 6300 km Ázsiában folyik a világ 3. leghosszabb folyója

9 Vízesések a nagyvilágban
Nagykép – Lilafüredi vízesés (Miskolc) Felső kiskép – Viktória vízesés Alsó kiskép – Plitvice vízesés

10 Negro és az Amazonas összefolyása

11 Grand Canyon A Colodaro az Egyesült Államok egyik legnagyobb folyórendszere. Teljes hossza km. Fönt ered a Sziklás-hegység közel 4000 m-es régiójában, a kontinentális vízválasztón, Denver közelében, a La Poudre hágónál. Forrását mi is felkerestük. A folyó keresztezi Colorado, Utah, és Arizona sivatagos tájait, végül a Kaliforniai- öbölbe torkollik.

12 Vág völgy, Szlovákia Pozsonytól felfelé haladva, elénk tárul az elragadó szép Vágvölgy, minden fordulata egy-egy új, megkapó, festői panorámát mutat elénk. Egy szeszélyesen kanyargó folyóvíz örökké változó mederrel, amit hol elhagy, hol visszafoglal; két oldalán erdőpalásttal fedett hegyhátak. Egyike az uralkodó folyóknak; partjain az ország legódonszerűbb városai – egész középkori jelleggel, némelyik még kőfallal kerítve. A lombfedte hegyoldalakban úrlakta ősi várkastélyok, kívül harci védelemre szánt sáncművek közé befészkelve s benn reneszánsz kori francia ízlésű pompával berendezve.

13 Készítette: SMindenKL
Köszönjük megtekintését!


Letölteni ppt "A folyó élete."

Hasonló előadás


Google Hirdetések