Peőcz Veronika Béki Andrea

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Református Pedagógiai Intézet
Advertisements

Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek utáni normatív hozzájárulások
SNI.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Az együttnevelés jogszabályi háttere
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Segédletek, adatlapok letölthető nyomtatványok
Integráció és inklúzió
A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNYEK A MINDENNAPOK GYAKORLATÁBAN április 2. Pölöskei Gáborné regionális igazgató.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelése a gyakorlatban Dr. Knyihárné Gaika Judit - Molnárné Ditzendy Judit gyógypedagógusgyógypedagógus mb. igazgató.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Peőcz Veronika Béki Andrea Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek ellátása a törvényi változások tükrében Peőcz Veronika Béki Andrea

„Mi emberek különbözőek vagyunk, de emberi minőségünkben egyenlőek.” Illyés Sándor

A sajátos nevelési igényű gyermek A 2006. évi CXXI. tv., az 1993. évi LXXIX. tv. módosítása 20. § (3). A testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság előfordulása esetén a halmozottan fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenessége A megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenessége

SNI Nem SNI „Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség.” (BTM) Közokt. tv. kategória SNI Nem SNI elnevezés „A megismerés és viselkedés fejlődésének rendellenessége.” „Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség.” (BTM) jellemzők rendellenesség zavar (hosszantartó,súlyos) vélhetően biológiai kóreredet, markáns maradványtünetek nehézség nehezen tisztázható kóreredet,nincs feltűnő fejlődési eltérés, súlyos környezeti ártalom, enyhe maradványtünetek, részterületeket érintő iskolai eredménytelenség gyengeség környezeti ártalom, átmeneti következmény a tanulásra diagnózis Viselkedészavarok (BNO: F 90 - F 98) Specifikus és általános tanulási zavarok (BNO: F 80 – F 83) BNO: nincs

szolgáltatásóraszámok szakember-szükséglet Közokt. tv. kategória SNI rendellenesség Nem SNI (BTM) nehézség gyengeség szolgáltatásóraszámok rehabilitációs célú órakeret terhére sérülésspecifikus ellátás:fejlesztő terápiák, pszichológiai gondozás, felzárkóztatás fejlesztő terápiák, pszichológiai gondozás, felzárkóztatás fejlesztés, felzárkóztatás szakember-szükséglet rehabilitációs célú órakeret terhére szervezett foglalkozásnál: pszichológus, gyógypedagógus /terapeuta, konduktor felzárkóztatásnál: a gyermeket tanító pedagógus, fejlesztő pedagógus pszichológus, gyógypedagógus /terapeuta, konduktor, fejlesztő pedagógus, tanító, szaktanár fejlesztő pedagógus, tanító, szaktanár

SNI Nem SNI (BTM) finanszírozás diagnosztika rendellenesség Közokt. tv. kategória SNI rendellenesség Nem SNI (BTM) nehézség gyengeség finanszírozás SNI normatíva A felülvizsgálat eredményétől függetlenül a 2007/2008.-as tanévben a SNI-re vonatkozó szabályok szerint. 2008/2009-től a nevelési tanácsadók veszik át a fejlesztés ellátásának szervezését, finanszírozás feladathoz kötötté tervezett, a 2008. évi költségvetésről szóló törvényben kerül majd kialakításra. diagnosztika TKVSZRB Nev.tan./TKVSZRB Nev.tan.

A 2006. évi felülvizsgálati eljárás A pszichés fejlődés zavarai (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, mutizmus, kóros hiperkinetikus vagy kóros aktivitászavar)miatt nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott tanulókat kiemelte az SNI-ből, egyúttal átemelte a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek körébe. A szakértői és rehabilitációs bizottságoknak 2008. július végéig kell elvégezni az elhatárolásokat, ill. dönteniük kell a tanulók további ellátásáról. 2008. július 31.-ig az intézmények mindenki után igénybe vehetik a normatív hozzájárulást.

A fejlesztő foglalkozáshoz való jog Organikus érintettség esetén: gyógypedagógiai ellátás keretében rehabilitációs célú foglalkozásra jogosult. Organikus érintettség hiányában: fejlesztő foglalkozásra jogosult (a kötelező tanórai foglalkozások 15%-ban). A NT gondoskodik az ellátás megszervezéséről.

2007. CXXVII. törvény A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók ellátásának finanszírozása 2008-ban 2007. CXXVII. törvény A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről

Közoktatási kiegészítő hozzájárulások 16.2. Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelése, oktatása Fajlagos összeg: 240 000 Ft / év a 2008/2009. tanévre

Az igénylés feltételei 1. 16.2.1.a. Magántanuló / TKVSZRB vélemény / 5/2003.ESzCsM. Rend. 1. Bekezd. legalább heti 8 tanítási óra egyéni fejlesztés 16.2.1.b. 60% visszahelyezett tanulók, valamint a folyamatos figyelemmel kísérés alatt lévők 2 évig jár a hozzájárulás 16.2.1.c. 160% jár a testi, érzékszervi, középsúlyos értelmi fogy., autista, halmozottan fogy. SNI után

Az igénylés feltételei 2. 16.2.1.d. 80% jár a beszédfogyatékos, enyhe értelmi fogyatékos, viselkedésében organikus okokra visszavezethető tartós és súlyos rendellenessége miatt SNI 16.2.1.e. 60% jár a viselkedés fejlődésének organikus okokra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenessége miatt SNI

Problématípusok ellátási rendszere a 2007. évi LXXXVII. tv. alapján SNI BTM Fogyatékkal élő A megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós, súlyos rendellenessége NT SZB organikus okra visszavezethető organikus okra nem vezethető vissza szakértői véleményben kijelölt szakszolgálat, gyógypedagógus és az intézmény NT és az intézmény habilitációs és rehabiliációs foglalkozás fejlesztő foglalkozás 52. § (6) 30. § (7)

A nevelési tanácsadás feladatai jogszabályi háttér: Közoktatási törvény 35.§ (4) bekezdés: A nevelési tanácsadás feladata: 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról 22. és 23. § A nevelési tanácsadás keretében készítendő szakvéleményekről és azok végrehajtásának ellenőrzéséről. Közoktatási törvény 30. § (7), (8) és (9) bekezdés: A BTM megállapításáról, a fejlesztő foglalkoztatásra való jogosultságról

A nevelési tanácsadás hagyományos feladatai A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM) megállapítása A BTM-mel küzdő gyermekek, tanulók oktatásával, nevelésével kapcsolatos feladatok meghatározása A BTM-mel küzdő gyermekek fejlesztő foglalkoztatása, terápiás gondozása a pedagógus és a szülő bevonásával Szakvélemény készítése a beiskolázáshoz

A nevelési tanácsadás új feladatai Segítségnyújtás a gyermek, a tanuló neveléséhez,oktatásához, ha adottsága, fejlettsége, képessége, tehetsége, fejlődési üteme indokolja (ez csak törvényileg új, egyébként eddig is ellátást nyert) A megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdő (nem organikus SNI) gyermekek, tanulók óvodai, iskolai ellátásának segítése A NT szakvéleményében foglaltak végrehajtásának ellenőrzése

A szakvéleményben foglaltak ellenőrzése, szakmai segítségnyújtás 14/1994 (VI.24.) MKM rendelet 22. § (8)-(9) bekezdése (8)„A nevelési tanácsadást ellátó intézmény a szakvéleményében foglaltak végrehajtásának ellenőrzése keretében feltárja a gyermek, tanuló fejlődését segítő, illetve hátráltató körülményeket, hiányosságokat. A hiányosságok megszüntetése érdekében - szükség szerint- tájékoztatást nyújt az intézmény érintett vezetőinek, pedagógusainak, nevelőtestületének, közreműködik a megoldási javaslatok kidolgozásában, felhívja a fenntartó figyelmét, ha az intézkedés megtétele azt indokolja. (9) A nevelési tanácsadást ellátó intézmény a (8) bekezdésben meghatározott feladatainak végrehajtásához éves munkatervet készít.”

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Peőcz Veronika peoczvera@freemail.hu Béki Andrea mandera@freemail.hu