$ IBM Simon $ Nokia 9000 Communicator $ Nokia 9110 $ Ericsson R380 $ Nokia 9210 $ Kyocera 6035 $ Nokia 3650 $ Blackberry 6210 $ Siemens SX1 $ Blackberry.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Az érintőképernyők.
Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Mi az? Kicsi, hordozható, mindig be van kapcsolva? Mobiltelefon :-)
A CHS bemutatja:. GOCLEVER 500PLUS Technikai adatok: - Kijelző - 5", 800x480, érintőkijelző - Operációs rendszer - Windows CE Processzor -
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Java alkalmazások fejlesztése mobil eszközökre
Számítógép, navigáció az autóban
BIOS újdonságok és érdekességek
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
A mobiltelefonok.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
A számítógép felépítése
Mobile a T-Miobile-tól 2005 március 8 Page 1 Mobil Exchange Server megoldás T-Mobile MDA III. készüléken a T-Mobile-tól.
Kommunikációs Rendszerek december 8. 1 Nokia Végberendezések- Hegedűs Iván Mihály.
Készítette: Alko-soft Bt A Braille eszközök általános jellemzői.
A MEK szolgáltatásai a mobil világ számára
Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?
A monitor automatikus beállítása a napszakhoz
Wireless Home Gateway Handover és roaming kérdések Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Alaplapra integrált csatlakozók
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
MP4 lejátszók.
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Okostelefonok....
Legmodernebb mobiltelefonok Az új generáció Készítette: Kazai Péter.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A D INAMIKUS RAM ÚJDONSÁGAI. D INAMIKUS RAM  DDR  DDR2  DDR3  DDR4  DDR 5.
Memóriák.
Önálló laboratórium december 19.1 Fejlesztő rendszer kialakítása SYMBIAN operációs rendszerű GSM terminálokhoz Hegedűs Iván Mihály Pázmány Péter.
Mobiltelefonokra optimalizált árfolyamlista és pénzváltó kivitelezése IX. VMTDK Témavezető: Dr. PATAKI Éva Szerző: SZÉKEJ É. Krisztián, I. évfolyam, Szegedi.
KINEK ÉS MIÉRT FONTOS AZ IT RENDSZEREK ÜZEMELTETÉSE?
Többmagos processzorok
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A MacBook bemutatása Itt nagyon sok mindent tudhatsz meg a MacBook-ról. Remélem jól fogsz szórakozni!
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Hordozható médialejátszók napjainkban
A Memória.
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Leica Zeno GIS Leica Geosystems Térinformatika és Eszközmenedzsment Gombás László December 2012.
Windows Mobile és GPS használat Újratervezés az oktatásban Ladányi Gusztáv.
A PDA felhasználási területei, jellemzői
IPhone 5 Ulrich Anna Csenge Zirci Reguly A. Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk. Felk.tanár: Földesi Katalin Ulrich Anna Csenge.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Okostelefon (smartphone) Gyakran PC-szerű funkcionalitást nyújtó mobiltelefon. Teljes értékű operációs rendszere szabványosított interface-eket és platformot.
Processzorok és típusai
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
PDA és Okostelefon.
LG Prada KE850 Luxus mobil érintőkijelzővel Bemutató: Készítette: Balogh Adrienn MF07K1.
Kedvenc telefonom Készítette: Szakonyi Ádám Felkészítő tanár: Mógorné Áment Erika Református Általános Iskola Balatonfüred 8230 Balatonfüred Iskola u.
Készítette:Pohl Kristóf Felkészítő tanár:Mógorné Áment Erika Református Általános Iskola Balatonfüred 8230 Balatonfüred, Iskola u. 2.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Kedvenc mobilom Készítette: Orsós Martin
iPhone Készítette: Egri Dóra
Mobil alkalmazások fejlesztése Vonalkód leolvasó Symbian alapú mobiltelefonra Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Kedvenc mobilom Készítette: Király András Felkészítő: Vitézné Szabó Hajnalka Bán Zsigmond Ref.Ált.Isk.AMI és Óvoda Tiszafüred Fő út
Mobil alkalmazások fejlesztése Vonalkód leolvasó Symbian alapú mobiltelefonra Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
 Az Instagram egy közösségi oldal, amely okostelefonon történő fényképek és rövid videók megosztásán alapul. A felhasználók fényképeket és videókat készítenek,
Mobil operációs rendszerek
Készítette: Kajári Katalin EKF – Informatikus könyvtáros szak
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
Mikroszámítógépek az MNB-ben
Előadás másolata:

$ IBM Simon $ Nokia 9000 Communicator $ Nokia 9110 $ Ericsson R380 $ Nokia 9210 $ Kyocera 6035 $ Nokia 3650 $ Blackberry 6210 $ Siemens SX1 $ Blackberry 7250 $ Nokia 6600 $ Nokia 6620

IBM Simon Az IBM Simon egy 16 MHz-s 16 bites, x86 kompatibilis processzorral, 1 MB RAM-mal és ugyanennyi belső memóriával rendelkezett. Egy módosított DOS operációs rendszert futtatott, amit az IBM egy érintőképernyőre szabott kezelőfelülettel látott el és a felhasználó egy monokróm touchsreenen keresztül irányíthatott. A készülék már képes volt harmadik féltől származó alkalmazásokat futtatni, akár egy PCMCIA kártyáról, akár a saját belső memóriájáról. A Simont kb. fél évig forgalmazták és darabot adtak el belőle.

Az IBM Simon után két évig csönd honolt a pre-smartphone piacon, amikor is a Nokia kiadta a 9000 Communicator nevű készülékét. Ennek a készüléknek az az érdekessége, hogy kétféleképpen is használható. Mobiltelefon-formában: Így egy numerikus billentyűzetet és egy monokróm, 50×38 pixeles kijelzőt kapunk. Ebben az alakban, a kornak megfelelően szinte csak telefonálásra alkalmas. Illetve „kinyitott” alakban: Ebben a formában egy teljes QWERTY billentyűzetet és egy szintén monokróm, ám jóval nagyobb, egészen pontosan 4,5 hüvelykes, és 640×200 pixeles kijelző tárul elénk. Ebben az állapotban tapasztalhatjuk, hogy valóban egy okostelefont tartunk a kezünkben: Szemünk elé tárul a GEOS operációs rendszer, amit egy 24 MHz-s Intel 80386EX hajt meg. A telefon egyébként különösen nehéz, 3 gramm híján 40 dekát nyom. Ez a mai grammos okostelefonokhoz képest rengeteg, nem véletlenül nevezik sokan "téglafonnak" az ez idő tájt megjelenő készülékeket.

A Nokia 9110 legnagyobb újdonsága az MMC- kártyával való bővíthetőség jelentette. Nem sok mindenben különbözött elődjétől, a Nokia 9000-től, ugyanis ahhoz hasonlóan egy 4,5"-os, 640×200 pixeles monokróm kijelzőt kapott és szintén a GEOS operációs rendszert futtatta. A nagyobb különbségek mind a házon belül találhatóak. A 9110-et egy 33 MHz-s AMD Elan SC450 hajtja, az előddel ellentétben ami Inteles volt.

Ericsson R ben az Ericsson is piacra dobott egy okostelefont, méghozzá az R380-at. Nem is írnék róla sokkal többet, mivel a Logouton már található a készülékkel foglalkozó rendkívül részletes teszt, méghozzá KrenAtesz tollából. A telefonról röviden annyit érdemes tudni, hogy EPOC 5.1 operációs rendszerrel jelent meg. A rendszert hajtó processzor típusáról nem találtam sehol sem infót, de annyit tudni lehet, hogy a készülékbe 2 MB RAM-ot pakoltak és mivel a Nokia Communicator 9110-nek volt konkurense, valószínűleg a 9110 hardverével egy szinten lévő vas kerülhetett ebbe is. Ami fontos, hogy a készülék tulajdonképpen a Symbianos mobilok őse volt, hisz az EPOC 6. verziója, ami közvetlen utódja az EPOC 5.1-nek, már Symbian Operating System néven jelent meg.

A Nokia 9210 a Nokia 9110 utódjaként jelent meg 2000 novemberében. Az elődhöz képest nagyon jelentős fejlődést jelent, hogy ennek már színes a 640×200 pixeles, 4,5"-os belső kijelzője. Hardvere egy 52 MHz-s 32 bites ARM9 processzor, amit 8 MB RAM támogat meg. A Symbian 6.0-t futtatja, a Series 80 UI-val.

2001 februárjában végre a Palm is kiadott egy telefonálásra alkalmas szoftvert a PalmOS-t futtató PDA-k számára*. A Palm már 2001-ben is (talán az egyetlen, a HP mellett) nagy név volt a PDA-piacon, így kézenfekvő lehetett, hogy egy telefonálásra is alkalmas szoftvert adjanak ki. A szoftver adott volt, ám a Palm Inc. egyelőre nem adott ki hardvert is a szoftverhez, így az első PalmOS-szel hajtott okostelefon a Kyocera nevű cég 6035 nevű/kódszámú készüléke volt.

A Nokia 3650 egy nagyon sikeres készülék volt, annak ellenére, hogy a külseje igen rendhagyó volt. A 7650 utódjaként a Symbian 6.1-et, azaz a Series 60-at futtatta, 104 MHz-n. A 3650 az elődhöz méltóan szintén tartalmazott egy VGA kamerát és MMC-slotot, amit a 7650 még nem tartalmazott.

Blackberry Végre, 2003 júniusában elérkezik az idő, hogy megjelenjen az első “igazi” Blackberry, méghozzá a 6210-es Quark. Ugyanarra a hardverre épül, mint a már emlegetett 5810, ám ez már képes volt headset, vagy bármi egyéb kiegészítő nélkül hívást indítani és fogadni. Annyiban viszont különbözik az től, hogy míg annak egy négyzet alakú, 160×160 pixeles kijelzője volt, ennek csak egy 160×100 pixeles kijelző jutott, ami természetesen azt jelenti, hogy egy teljesen más képarányú kijelzőt kapott.

Ennek a készüléknek a legfőbb ismertetőjele a rendhagyó formája. A Symbian-t futtatta, A Nokiákhoz hasonlóan a Series 60 UI-val. Tartalmazott egy VGA felbontású kamerát, Bluetooth-t és infravörös portot és MMC- kártyahelyet is. Tudása megegyezett a Nokia N-Gage, vagy éppen a Nokia 7650 teljesítményével. Érdekessége, hogy megjelent hozzá egy Linux disztró, amelynek neve rejtélyes módon Linux on SX1 a neve.

A RIM nem tökölt sokat a 6210 után és 2003 októberében piacra dobták az új sorozat, a 7250 széria első darabját a 7210-et. A 7210 roppant módon hasonlít a 6210-re, a két telefon szinte semmiben sem különbözik, kivéve egy nagyon jelentős dolgot! A 7210 ugyanis színes kijelzőt kapott, az elődhöz képest jóval nagyobb, 240×160 pixeles felbontással. A RIM érdekes módon ugyanazzal a hardverrel többféle telefont kiadott, ami azt jelenti, hogy létezett 7210, 7220, 7230, 7250, 7270, 7280 és 7290 is, holott ezek kívül-belül ugyanolyanok voltak. A különbség abban rejlik, hogy mindegyik típusszám egy-egy más hálózatot jelent. Példának okáért a és 1900 MHz-s GSM-hálózatokra képes fellépni, míg a 7250 a 800 és az 1900 MHz-s CDMA2000-re. Ebből az okból egy-egy sorozatnak (58××, Quark, 72××) elég csak az első modelljét bemutatni. Mindazonáltal vannak típusok, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, mert nem csak a hálózati módban különböznek az alapverziótól. Ilyen például a 7270 is, ami az első WiFi-s Blackberry és egyike az első WiFi-s telefonoknak.

A negyedévében megjelent Nokia 6600 és a Symbian 7.0, azaz a Series 60 2nd Edition nem rendelkezett sok újdonsággal a 7650-hez képest, viszont egy népszerű modellről van szó, így meg kell említenünk. A telefon képes videót felvenni, illetve témákat is lehetett rá tölteni. Tojásdad formája véleményem szerint elképesztően csúnyává teszi, de ennek ellenére a maga korában sikeres és népszerű volt.

A Nokia 6620 és a vele Series 60 2nd Edition Feature Pack 1 már jóval több és jóval jelentősebb újdonsággal szolgált. A telefon 2004 januárjában jelent meg. A lelke egy Texas Instruments által gyártott OMAP Az új szoftver új funkciói: Támogatja az EDGE hálózatot, a megapixeles kamerákat, fejlett webböngésző, HTML 4.01 támogatással és támogat két nagyon fontos hangformátumot, az MP3-at és az AAC-t. Minden új funkció közül a legfontosabb a MIDP 2.0 elnevezésű, bővített JAVA-funkció. A telefon emellett már féle színárnyalatot tud megjeleníteni.

Az okos telefonok ma