Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, május 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Alkoholizmus, önsegítés, felépülés
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szociális munka az onkológiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Magzati alkoholszindróma Háttéranyag a Budakeszi felnőttképzési programhoz június 20. Dr. Sineger Eleonóra.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A spiritualitás fogalma az Anonim Alkoholisták közösségében
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Ápolásetika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szektorok közötti együttműködések
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
A lelki egészség védelme az iskolában
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Hozzátartozói csoport
Mindennapi veszteségeink
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
EMMT Konferencia Illyefalva 2006 szeptember 30. I. A mentálhiginés képzés szerepe a Lelkisegély Telefonszolgálat elindulásában Cselekvésre serkentő látásmód.
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Az OGYEI kiemelt programjai
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
Valódi gyógyulás virtuális térben? Információs technológiák és lelki egészség Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet.
A reintegráció lehetőségei
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
SZENVEDÉLYBETEGSÉG, MINT A DISZFUNKCIONÁLISAN MŰKÖDŐ CSALÁD TÜNETE, LEHETSÉGES KIUTAK, FELÉPÜLÉS Kivezető utak, bemutatkoznak az önsegítő közösségek: Anonim.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Személyes életvitel.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Tactus küldetése A Tactus a függőbetegek és -betegségek kezelésére szakosodott szervezet. Segítséget nyújtunk mindazoknak, akik alkohol-, drog- vagy.
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR.
Az együttműködés további lehetőségei a Magyar Addiktológiai Társasággal Dr. Felvinczi Katalin.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, 2011. május 28. „Közös boldogulásunk álljon az első helyen…” Önsegítés az Anonim Alkoholisták programjában Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, 2011. május 28.

Közkeletű tévképzetek az alkoholizmusról „Ebben az országban mindenki iszik”. „Ez csak akaraterő kérdése”. Nekem volt egy …..-m, aki minden reggel megivott … felest, napközben meg … liter bort, de soha senki nem látta részegen, és … évig élt. Akkor ő most alkoholista? Két év absztinencia után gyógyultnak tekinthető, és megpróbálkozhat az ivással. Az lesz majd a valódi gyógyulás, ha meg tud inni egy pohár bort.

Az alkoholfogyasztás gyakorisága Magyarországon Férfiak Nők Naponta iszik 21.7 2.9 Hetente többször iszik 9.5 1.3 Hétvégén iszik 11.1 3.5 Havonta 1-2 alkalommal iszik 35.3 45.2 Soha nem fogyaszt alkoholt 22.4 47.1

Alkoholhasználat Alkoholprobléma nincs könnyű mérsékelt erős Alacsony Kockázatú ivó Kockázati ivó probléma-ivó függő súlyos mérsékelt Alkoholprobléma kicsi nincs (Fleming 1995)

E. Goffman: A titok típusai Stratégiai titok: a csoport azért rejti el, hogy nehogy ellene felhasználják azt Belső titok : ennek a birtoklása jelzi, hogy valamely csoporthoz tartozik az egyén Sötét titok: aminek feltárása/kiderülése az adott személy „homlokzatának” összeomlását vonja maga után (társadalmi öngyilkosság)

A „naiv” modell Szerhasználó paciens Kezelés Absztinens paciens 10

Az ideális felépülési modell Szerhasználó paciens A.A. vagy N.A. kórházi kezelés rehabilitáció félutas program utógondozás 11

A jellemző „modell” kórházi kezelés bentlakásos rehabilitáció Félutas program utógondozás AA vagy NA 12

A hatékony modell kórház rehabilitáció Félutas program Utógon-dozás AA, NA 13

Az alkoholizmus betegségfelfogása Primér Krónikus Progresszív Halálos Gyógyíthatatlan, de kezelhető és tünetmentesen tartható A tagadás betegsége A magány betegsége Családi betegség, vagyis Megbetegíti a környezetet is

Az alkoholbetegség progressziója

Az önsegítésről Önsegítésről akkor beszélünk, ha az egyén olyan cselekvéseket hajt végre, amelyek a saját szellemi, lelki és szociális állapotára nézve építő jellegűek, pozitív, előrehaladó irányt, fejlődést jelentenek a számára.

„Olyan kis és nagy csoportos struktúrában megvalósuló együttműködési formák sokasága, melyekben rendszerint hasonló személyes problémákkal küszködő emberek szerveződnek azért a közös célért, hogy közös igényüket kölcsönös egymásnak nyújtott segítés révén kielégítsék, és olyan változást hozzanak létre magukban, és/ vagy környezetükben, amely által az addig megoldatlan problémájuk megoldódik. Az ilyen csoportok kezdeményezői és tagjai felismerték, hogy szükségleteiket nem tudják sem önerőből, sem a meglévő humán szervezetek, szociális intézmények révén kielégíteni."

Dr. Buda Béla Az önsegítés lényege az érintettek kezdeményezésére kialakuló sorstársi összefogás valamilyen azonos vagy közös, lényegében megváltoztathatatlan bajban, problémában, melynek jegyében kis létszámú csoportok rendszeresen összejönnek gondjaik megbeszélésére, s ha lehet, enyhítésére. A csoport-formáció típusos tevékenysége a beszélgetés, a csoportos kapcsolati háló és egymás támogatása. (…) Az önsegítő csoportok hatása az önértékelésre, a megküzdési képességre, a hangulati állapotra és az aktivitásra meglepően jelentős, felülmúlja az eddig ismert szervezeti segítés hatásfokát.

Jellemzői: „Single issue” jelleg Ingyenesség Önszervezés Hierarchiamentesség, informális jelleg Demokratikus irányítás Nyitott, befogadó szemlélet Élmény- és sorsközösség Közös célok

Névtelen Alkoholisták Anonim Alkoholisták Névtelen Alkoholisták Alcoholics Anonymous A.A.

Dr. Bob és Bill W.

Az Anonim Alkoholisták jelvénye

Az Anonim Alkoholisták meghatározása Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, azért, hogy megoldhassák közös problémájukat, és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya. Az A.A. tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, mi önellátók vagyunk saját hozzájárulásainkból. Az A.A. nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, szervezettel vagy intézménnyel, nem politizál; nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem támogat, és nem ellenez semmilyen ügyet. Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását.

Mit kínál az A.A.? reményt a józan élet, a változás lehetőségét a „ne igyál!” parancsa helyett pozitív felépülési programot közösségi tapasztalatot a józanságban kemény szeretetet elfogadást, támogatást csoportszolidaritást, törődést, figyelmet mások segítésének lehetőségét

Mit kínál az A.A.? az önhatékonyság növelését a megküzdési képesség növelését a felépülés közös nyelvét, a józan beszédkódot a személyes narratíva megalkotásának lehetőségét a személyes paradigmaváltás lehetőségét nyertes-nyertes életpozíciót spirituális ébredést

Mit nem tesz az A.A.? Nem kezdeményezi az alkoholista gyógyulását Nem toboroz tagokat Nem kezdeményez vagy támogat kutatásokat Nem vezet jelenléti ívet vagy kórtörténetet Nem csatlakozik szociális intézmények „tanácsaihoz” Nem követi vagy befolyásolja tagjait Nem készít orvosi diagnózist vagy prognózist Nem nyújt elvonási vagy ápolási szolgáltatásokat, kórházi ellátást, orvosi vagy pszichiátriai kezelést Nem nyújt vallási szolgáltatásokat Nem biztosít lakást, élelmet, ruházatot, állást, pénzt vagy más szociális juttatásokat Nem nyújt háztartási vagy szakmai tanácsokat Nem fogad el pénzt szolgálataiért, vagy más juttatást nem-AA forrásokból Nem ad ajánlólevelet bíróságoknak, ügyvédeknek, társadalmi szerveknek, munkaadóknak stb.

Az A.A. szemléletmódja Nem keresi az alkoholizmus okait. A függő személyiség és kapcsolatrendszer változását javasolja és segíti. Jelen és jövő-orientált, „Itt és most”, „Csak a mai nap” Edukatív, és probléma-megoldó. „Trial and error”, „best practice” alapú. Spirituális, nem vallásos program. Nem az alkohol ellen, hanem a józanság, a felépülés mellett van.

Az A.A. hatótényezői hitelesség, élményazonosság, modellhatás („nekem is sikerülhet”) névtelenség (X. vagyok, alkoholista) sorsközösségi támogatás a józanság szabadsága (ajánlások, nem utasítások) az egyéni szabadság és a közösségi felelősség hatékony ötvözete A választás, a döntés lehetősége és felelőssége Közösségi értékek Szolgálat

Az A.A. módszerei Megosztás a gyűléseken A 12 lépéses felépülési program gyakorlása Szponzorálás Segítő kapcsolati háló működtetése Szolgálat Üzenetátadás Ima, meditáció, napi leltár

Az A.A. 5 ajánlása Ne igyál! Járj rendszeresen gyűlésekre. Legyen szponzorod. Dolgozz a lépéseken. Tégy a közösségért.

Az Anonim Alkoholista narratíva Kóros ivás  Elszigetelődés  Mélypont  Kísérletezés (a megoldás keresése)  Csatlakozás az A.A.-hoz  Felépülés és „józan élet”  Hála Kulturális történet-modell: A tékozló fiú hazatérése Magyarázat: Betegség Kezelés: Növekvő alázat, azonosulás más alkoholistákkal, beilleszkedés a közösségbe Erkölcsi ítélet: nem bűnös, hanem egy betegség áldozata A „Gonosz”: az egyén kevélysége (hübrisz) A „Jó”: közösség

Rembrandt 1669

A.A. irodalmak magyarul Nagykönyv 12 lépés, 12 hagyomány Eljutottunk a hitre Józan élet Bill így látja „Add tovább” Az A.A. felnőtt korba lép

Elérhetőségek A.A. – Anonim Alkoholisták Telefon: (+36) 1 / 251-00-51 Postacím:1536 Budapest, Pf. 258 E-mail: info@anonimalkoholistak.hu Internet: www.anonimalkoholistak.hu

Köszönöm a figyelmet! Nagy Zsolt www.addiktologus.hu www.iriszklub.hu nagyzsolt60@gmail.com