Kartellgyanús közbeszerzés?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Versenyjogi megfelelés
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Háttérismeretek a kartellekről a közbeszerzési referens képzésen
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Az EU támogatásból megvalósuló közbeszerzési eljárások sajátosságai, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerepe a közbeszerzési döntési mechanizmusban Dr.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1 Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Willinger Kornél.
A közbeszerzési törvény módosulása
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A versenytörvény módosítása
A közbeszerzés, a verseny speciális terepe Előadó: Morvayné dr. Vígh Katalin Gazdasági Versenyhivatal.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
A közigazgatási eljárás II.
9. tétel.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Előzetes piaci konzultáció
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Dr. Kovács László főtitkár
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Közbeszerzési Hatóság
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tapasztalatai
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Kartellgyanús közbeszerzés? Füzesi Géza irodavezető-helyettes GVH – Felderítő Iroda

A „legfőbb gonosz” A Tpvt. 11.§-a alá eső] „magatartás versenyjogi megítélésének kiinduló pontja azon követelmény, hogy a vállalkozások piaci döntéseiket önállóan hozzák meg, mellőzve a versenytársaikkal akarategységben tanúsított piaci magatartást, mivel a gazdasági szereplőknek a piacon önállóan kell kialakítaniuk az általuk alkalmazott politikát és követett magatartást. Ezen elvárás meggátol minden közvetlen vagy közvetett kapcsolatot az egymástól független piaci szereplők között, amelynek célja vagy hatása egy versenytárs, vagy potenciális versenytárs piaci magatartásának befolyásolása, avagy olyan versenykörülmények kialakulásához vezet, amelyek nem felelnek meg a hagyományos piaci feltételeknek. Kizárt a vállalkozás által követendő piaci magatartás versenytársak tudomására hozása is.” (Főv. Ítélőtábla 2.Kf. 27.052/2007/22., Vj-138/2002.Bartók Béla út felújítása)

"kőkemény" (hardcore) kartell Olyan, versenytársak közötti megállapodás, amely közvetlenül vagy közvetve a termék vagy szolgáltatás vételi vagy eladási árának rögzítésére irányul Olyan, versenytársak közti megállapodás, amely a piac felosztására irányul Olyan, versenytársak közti megállapodás, amely a termelési, eladási kvóták meghatározására irányul. A versenytársak versenytárgyaláson való összejátszása egymással. Nem „kőkemény”, de fontos Információs kartell

Előkészítés = üzleti hírszerzés Adat-, információgyűjtés, piacelemzés, Önkéntesek,Panaszosok, Bejelentők Informátorok (informátori díj) Önfeljelentők (engedékenységi politika) Nemzetközi ügyek (EU hálózat)

Közbeszerzés és versenyjog A közbeszerzési jog és a versenyjog között a főkapcsolódási pontot a kartelljog területe jelenti. A kartellek súlyosan érintik a közbeszerzéseket, mivel hatásuk megszünteti, csökkenti vagy korlátozza a Kbt. 1.§-ában megfogalmazott azon célokat, hogy a közpénzek ésszerűen és hatékonyan kerüljenek felhasználásra. A közbeszerzésekről szóló 2011.évi CVIII. törvény a Kbt. 28.§-ának (2) bekezdésében helyezte el a jelentési kötelezettségre vonatkozó rendelkezést.

Kbt.28.§ Kbt.28.§ (2) bekezdés Amennyiben az ajánlatkérő az általa lefolytatott eljárás során, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 11. §-a, vagy az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés 101. cikke szerinti rendelkezések nyilvánvaló megsértését észleli vagy azt alapos okkal feltételezi, köteles azt - a Tpvt. bejelentésre vagy panaszra vonatkozó szabályai szerint - jelezni a Gazdasági Versenyhivatalnak.

Gyakran előforduló közbeszerzési kartell típusok Színlelt ajánlattétel Ajánlat elfojtás/visszatartás Körbenyerés Piacfelosztás A konzorciumok

Milyen formai jelek árulkodhatnak a kartellről? Az ajánlatok formája, külalakja hasonló. Hasonló helyesírási hibák, számítási hibák, elütések találhatóak. Hasonló kézírást tartalmaznak vagy azonos irodai eszközök használatára utalnak. Adott kifejezetten hivatkozik a versenytárs ajánlatára vagy egy másik ajánlattevő levelezési cégjelzését, faxszámát tartalmazza. Egyes ajánlattevők teljesen egyforma, részleteiben is azonos árakat jelölnek meg, illetve jelentős számban tartalmaz egyes tételek költségével kapcsolatosan hasonló becsléseket. Ugyanazok a kellékek, mellékletek, igazolások hiányoznak az ajánlatokból. Különböző ajánlatok tartalmaznak utolsó pillanatban végrehajtott módosításokat, törléseket vagy egyéb fizikai módosításokat.

Milyen tartalmi jelek árulkodhatnak a kartellről? Ajánlattevő visszavonja az ajánlatát (vagy a döntés felülvizsgálatára vonatkozó kérelmét), majd a győztes alvállalkozóként bevonja őt a teljesítésbe. Számottevő különbség van a legalacsonyabb ár és a többi árajánlat között. Az ajánlattévő bizonyos ismereteket árul el a tenderbontás előtt versenytársa(i) pályázatáról. Majdnem ugyanazok a szereplők vesznek részt több versenytárgyaláson, és mintha mindig más nyerne. (Ez tulajdonképpen a körbenyerés.) A nyertes ajánlattevő bevonja a sikertelen ajánlatot adó indulókat vagy egy részüket alvállalkozóként. A nyertes ajánlattevő hirtelen eláll a szerződéskötéstől, arra kényszerítve a kiírót, hogy a második legjobbal szerződjön.

A kartellek kockázatának csökkentése Tájékozódjon alaposan a beszerzési eljárás tervezését megelőzően Alakítsa úgy a beszerzési eljárást, hogy az mindinkább ösztönözze az érdemben versenyző ajánlattetők részvételét Növelje munkatársainak tudatosságát a beszerzésekkel kapcsolatos kartell-kockázatokat illetően

Kartellgyanús Közbeszerzés A Gazdasági Versenyhivatal kiadványa amelyben ajánlásokat fogalmazunk meg a közbeszerzési eljárásokban előforduló kartellek kiszűrésére és megelőzésére.

Keressen minket A döntés meghozatala előtt javasoljuk, hogy az ajánlatkérő konzultáljon a GVH-val, mert ha az érintett ajánlattevők értesülnek a gyanúról, az a bizonyítékok eltüntetésére ösztönözheti őket, meghiúsítva ezzel esetlegesen a GVH eljárásának sikerét. Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Iroda E-mail: kartell@gvh.hu, fuzesi.geza@gvh.hu Telefon: (061) 472-8872, (061) 472-8876

A témához kapcsolódóan további információk: Köszönöm a figyelmet! A témához kapcsolódóan további információk: www.gvh.hu