Egyenlő Bánásmód Hatóság. A szakszervezetek szerepe a hátrányos megkülönböztetés ellen  Együttműködés,  „Házőrző kutya” szerepe,  Áldozatok támogatása,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Életkor és diszkrimináció
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése A civil társadalom szerepe az egyenlő bánásmód.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Civil szervezetek a munka világában
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A belső piaci vitarendezési szolgálat
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály Tervek, célok, eredmények
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Pedagógus oklevelek elismerése
EU II..
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az országos egyenlőbánásmód-referensi hálózat.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Ki, Hova fordulhat?. Jogorvoslati lehetőségek az egyenlő bánásmód követelményének megsértése esetén.
Új lehetőség - EGTC  Az INTERREG közösségi kezdeményezési programok a közötti programozási időszakban Európai területi együttműködés (ETE)
Alapfogalmak.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Ebktv. különös rendelkezései Az egyenlő bánásmód követelménye a munka- és más jogviszonyokban.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A versenytörvény módosítása
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási eljárás II.
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A jogforrási rendszer II.
Esélyegyenlőségi képzés
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Közbeszerzési Hatóság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Egyenlő Bánásmód Hatóság

A szakszervezetek szerepe a hátrányos megkülönböztetés ellen  Együttműködés,  „Házőrző kutya” szerepe,  Áldozatok támogatása, képviselete,  Panaszkezelés,  Részvétel a peres eljárásokban az áldozat nevében,  Kollektív kereset  Közös kereset,  Stratégiai peres ügyek,  Szituációtesztelés,  Információk és párbeszéd

Együttműködés  Nem kormányzati szervekkel,  Egyenlő bánásmód követelményének betarttatásáért létrehozott szervezetekkel (kormányzati vagy független szervezetek)  Más szakszervezetekkel  Módja:  Nem csak a saját területen kell dolgozni,  Nem csak hazai szinten,

„Házőrző kutya” szerepe  Nemzeti jogrendszer figyelemmel kísérése annak érdekében, hogy az megfelel-e bizonyos jogi okmányoknak (pl. ENSZ, Európa Tanács, Európai Unió)  Jelentések, árnyékjelentések készítése nemzetközi testületek részé

Panaszkezelés  - a folyamatban lévő hátrányos megkülönböztetés tudatosítása az áldozatokban és a potenciális áldozatokban,  - panaszok fogadása, azok továbbítása a megfelelő fórumhoz,  - jogi segítségnyújtás az áldozatoknak,  - jogi felvilágosítás nyújtása, választási lehetőségek ismertetése,  - peres képviselet vagy peren kívüli rendezésben történő közreműködés  Kérdés: van-e minderre megfelelő forrás, tudás, szakértelem

Peres ügyek  2000/43 IRÁNYELV 7. CIKKELY (2) BEKEZDÉSE  2000/78 IRÁNYELV 9. CIKKELY (2) BEKEZDÉSE  Elismert-e a szakszervezetek jogállása, vannak-e korlátozások?  ESETJOG szerepe abban, hogy a különböző jogi fogalmak megfelelő értelmet nyerjenek, és megállapításra kerüljenek bizonyos szabványos elemek  Szlovákia: a diszkrimináció áldozatait jogi személyek (nem kormányzati szervezetek is) képviselhetik,  Olaszország: faji vagy etnikai alapú megkülönböztetések esetén a szakminisztérium által összeállított listán szereplő nem kormányzati szervezetek, szakszervezetek felléphetnek a panaszos nevében vagy támogatójaként  Cseh Köztársaság: a hát5rányos megkülönböztetés elleni küzdelem része a szakszervezet/civil szervezet tevékenységének  Ciprus: a fenti kritérium szerepeljen a szervezet alapszabályában, alapító okiratában

Kollektív kereset  Előnye: egyetlen áldozatnak sem kell a bíróság elé állnia, a bizonyítási eljárás nem az adott személy által elszenvedett jogsértésre fókuszál  A jogorvoslat szintjén eltérés az egyéni keresetektől, a rendszerszinten ható szankciók a megfelelőek  A benyújtás feltétele, hogy az egyenlő bánásmód elvének megsértése olyan jellemzőkön alapuljon, amelyek alapvetően jellemzik az adott személyt, és a jogsértés személyek nagyobb csoportját érinti, amely nem határozható meg pontosan

Közös kereset  Egyedi felpereseknek kell a bíróság elé állnia,  Bizonyítaniuk kell, hogy diszkrimináció áldozatai,  Elsődlegesen az USA jogrendszerére jellemző  EU-ban: csak kevés helyen lehet ezzel a jogi eszközzel élni (Szlovákia, Ausztria)

Stratégiai pereskedés  Lényege: a bíróság rendszerének használata a széles társadalmi változás elérésének céljából  A per olyan hatással bírjon, amelynek célja a konkrét ügyön való túlmutatás  A hangsúly magán a jogon, a nyilvános politika reformján van,  A konkrét ügyfél (felperes) érdeke általában háttérbe szorul,  KÖZHASZNÚ PERES ÜGYEK (polgári jogok, személyiségi jogok, esélyegyenlőség, véleménynyilvánítás szabadsága)  Fontos: megindítása előtt a szakszervezet tekintse át saját célkitűzéseit, prioritásait, mit akar elérni a perrel (pl. precedens teremtése, jogértelmezés, meglévő jogszabályok alkalmasságának próbára tevése, valamely politikai cél elérése stb.)  Figyelem: a stratégiai peres ügyek még akkor is a kormány elszámoltathatóságát hirdetik, ha a per kimenetele nem hozza a konkrét eredményeket, továbbá  Hozzájárulhatnak az egyes ügyek széles nyilvánosság számára történő ismertté tételéhez, az adott csoport támogatásához

Szituációs tesztelés  A módszerrel bizonyíték szerezhető a hátrányos megkülönböztetés megtörténtéről,  Olyan helyzetet kell kialakítani, amelyben kiderül, hogy adott személy részéről megvalósul-e a diszkrimináció  Célja: olyan gyakorlatok feltárása, amelyből megállapítható, hogy egy adott jellemzővel rendelkező személy kedvezőbb megítélés alá esik-e, mint az ilyen jellemzővel nem rendelkező személy  A helyzetek legyenek összevethetők  Alkalmazása csak néhány tagállamra jellemző: Magyarország, Franciaország, Belgium  Hollandia, Svédország: ha alkalmazzák, a bíróságok elfogadják, mint bizonyítékot, annak ellenére, hogy nincs nevesítve a jogszabályokban  Hátránya: adatbázis kell az alkalmas tesztszemélyekről, amelyek betanítása költségvonzattal jár, és időigényes, mert az ismeretek szinten tartása érdekében a képzéseiket időnként meg kell ismételni

Információ és párbeszéd  Nem egyértelműen rendelkeznek erről az irányelvek  Egyes kormányok úgy értelmezik, hogy nem is kell ezen rendelkezéseket átültetni a nemzeti jogba  Kérdés: a szakszervetek eredményes szerepet töltenek-e be a munkahelyi gyakorlatok nyomon követésében?  Eredményesen vesznek-e részt a kollektív szerződéskötés folyamatában, vagy csak aláírják a munkáltatói oldal javaslatait, elképzeléseit?  Tesznek-e lépéseket magatartáskódexek elkészítésére?  Végeznek-e kutatásokat?  Kicserélik-e egymással a jó gyakorlatokat?

Információk terjesztése  2000/43/EK irányelv 10. cikke, 2000/78/EK irányelv 12. cikke  Nincs rá forrás, az esélyegyenlőségi szervek szerepe korlátozott  Egyes tagállamokban (Lengyelország, Portugália, Málta) jogszabály írja elő a munkáltatóknak, hogy tájékoztassák munkavállalóikat az esélyegyenlőséggel és a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos jogszabályokról

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK   Telefon:  Fax:   1024 Budapest, Margit krt.85. VII.emelet  Budapest Pf.:672.

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!