Dóm kőtár, Pécs (2356-04).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Mindenszentek temploma Pécs
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
E l a d ó. Az étterem áprilisában nyitotta meg kapuit, miután teljes homlokzati és belső felújításon esett át. Pár perc sétával érhető el az Astoria,
Készítette: Albert Krisztina
PÉCS.
Séta Budapest utcáin.
Gundel Étterem Budapest.
Pécs turisztikai marketingje 2356/04 Készítette: Fröhlich Noémi.
NYON 1.
Cella Septichora.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A pécsi barbakán.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Schubert – Serenade / hegedű : Isaac Stern
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1 Bemutatkozik a Nemzeti Tankönyvkiadó 2 Köszöntés Köszöntés Az NTK több, mint kiadó: „…oktatási szolgáltatások széles választékát kínálja ügyfeleinek,
5. NAP.
Szendrő nevezetességei
A Királyi Palota egykor és ma
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Készítette: Szőke Gréta. A Művészetek Palotája egy többfunkciós kulturális létesítmény.Palotája Három művészeti ág kedvelőinek ad otthont : Zene Vizuálisművészet.
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Idegenvezetők világnapja Idegenvezetők világnapja történelmi bemutató óta számos országban ünneplik az Idegenvezetői Világnapot. Némely európai.
Készítette: Greges Dániel
Gázi Kászim pasa dzsámija
Csontváry Múzeum tételhez
Tokaji múzeum.
Pécs turisztikai marketingje
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Esztergom.
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
A román kor (romanika) művészete
Az utazás.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Ókeresztény Sírkamrák
Ókeresztény Sírkamrák
Készítette: Bujdosó Villő
Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Nagycenk-Széchenyi kastély
Tettye.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Hotel Kapitány **** Wellness és konferencia Sümeg.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Nagykároly Készítette:
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Veresegyház.
Székelyderzs a becsület falva
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Előadás másolata:

Dóm kőtár, Pécs (2356-04)

A Dóm kőtárról röviden A Székesegyház felé vezető boltíves átjáró előtt találjuk a Dóm Múzeumot. A modern épületet Bachman Zoltán Kossuth-díjas pécsi építész tervezte. A Székesegyház középkori kőmaradványait tekinthetjük meg az itt bemutatott állandó kiállításon. A templomot a 19. század végén átépítették, ekkor kerültek felszínre az altemplomi lejárók maradványai, a Szent Kereszt oltár, töredékei, illetve angyal és apostol szobrok.

A templom régi főbejáratát, népoltárát és az altemplom két lejáratát rekonstruálva találjuk meg a kiállításon. Az ezernél is több kőfaragvány olyan gazdag templomdíszítésről adott hírt, mely egyedülálló az Árpád-kori Magyarországon. A kőtár szobrászati emlékein jellegzetes stíluselemeket találunk, a pálmalevelekkel tarkított szalagfonatos díszítést, amely Pécsről terjedt el a Dunántúl egész területén és melyet a művészettörténészek “pécsi stílus” néven említenek.

A múzeumépületén kívül… A múzeumépületen kívül lépcső vezet fel a teraszra, ahonnan páratlan látvány nyílik a székesegyház keleti szentélyeire, tornyaira. Innen sétány is indul, ahonnan letekinthetünk a templom északi oldalán álló, rokokóstílusú kovácsoltvas ráccsal ékesített Berényi-kútra (1736), illetve ráláthatunk egy nagyméretű épület helyreállított falaira, amelyek a középkori pécsi egyetem emlékét őrzik, és eljuthatunk a Modern MagyarKéptár kertjébe is.

A Dóm Kőtárban a Püspökség lehetőséget ad rendezvények szervezésére A Dóm Kőtárban a Püspökség lehetőséget ad rendezvények szervezésére. Mind a leleteket bemutató teremben, mind az emeleti helyiségekben van erre lehetőség. 

Házasságkötő helyszín a Dómmuzeumban! Megjegyzés: Kedvelt helyszín a bazilikától keletre található Dómmúzeum aulája. Kitűnő akusztikája és saját orgonája is van. Esküvőre bejelentkezni az anyakönyvi hivatalban kell, a Kossuth tér 1-3. címen. Cím: 7621 Pécs, Káptalan u. 8. Tel: 06-72-513-057 Nyitva tartás:  H-P: 8-16 Szo: 9-16 V: 13-16 Ülőhely: 50 fő Állóhely: 100 fő

Részletek A terem nem légkondicionált Egész évben tartanak esküvőket A hét bármely napján tartanak esküvőket Parkolási lehetőség ingyenes Csak felvételről van zeneszolgáltatás Csak saját közigazgatási területen belül vállalnak külső helyszíni házzaságkötést Az anyakönyvvezető szervezi az esküvőket

A Dóm teret a Széchenyi tér felől több utcán is megközelíthetjük: ha a Janus Pannonius utcát választjuk (ahol a szerelemlakatok is vannak) akkor kissé délről láthatjuk meg a Székesegyház tornyait.

A Dóm teret keletről a Püspöki Levéltár épülete határolja A Dóm teret keletről a Püspöki Levéltár épülete határolja. Ennek építésekor találták meg az első ókeresztény sírkamrát, 1784-ben. A kép előterében lévő üvegpadló alatt...

Dóm Múzeum, Pécs - Névjegy Kategória: Múzeum, galéria Település: Pécs Belépőjegy: csoportoknak, diákoknak, nyugdíjasoknak kedvezménnyel Cím: 7629 Pécs, Káptalan u. 8. Telefonszám: 72/513-057 Nyitva tartás: Ápr.1-okt.15. H-V 9-17, Okt.16-máj.30. H-V 10-16 Megközelítés: GPS koordináták: 46.078739 / 18.225925