Bűncselekmények médiaképe 2012 legnézettebb hírműsoraiban ( feltáró tartalomelemzés főbb eredményei) Baranyai Eszter Műsorelemző munkatárs NMHH Műsorelemző.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra Kampány a szavazás napján Előadó: dr. Kovács Zoltán a TVI vezető jogi helyettese 1.
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
KORHATÁR BESOROLÁS a gyakorlatban
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
A magyar joghatóság határai a kibertérben Ügyészi szemmel
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A kiskorúak védelme a média káros hatásaival szemben
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Foltkeresés tüdő röntgen képeken
Az informatika alapjai
Miért fogyasztunk alkoholt?
Szabálysértési méltányossági kérelem
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az emberi élet, a nemi és családi kapcsolatok, valamint a természet új Btk. szerinti védelme január 10. dr. Tisza-Papp Judit, főosztályvezető-helyettes.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Jogi személyek és büntetőjog
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Változások a szabálysértési jogban
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
Tapasztalatok az Smtv. és az Mttv. fényében szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
A gyermekek jogi védelme az új médiakörnyezetben „VII. Nemzetközi Médiakonferencia” A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra Dr. Koltay András a Médiatanács.
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
Adatvédelmi alapelvek
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Erőszak a családban.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
HÍRADÓ BOULEVARD A HÍRMŰSOROK BULVÁROSODÁSA. TUDÓSÍTÁSOK SZÁMA NEGYEDÉVES BONTÁS.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
A médiaszolgáltatásban közzétett termékmegjelenítés és az arról szóló tájékoztatás törvényi feltételeinek való megfelelés dr. Szikora Tamás jogász Nemzeti.
A jogrendszer tagozódása
Előadás másolata:

Bűncselekmények médiaképe 2012 legnézettebb hírműsoraiban ( feltáró tartalomelemzés főbb eredményei) Baranyai Eszter Műsorelemző munkatárs NMHH Műsorelemző osztály szeptember 27.

2 20 % Az Mttv. 38. § (1) bekezdése rendelkezik a bűnügyi, ezen belül a demokratikus tájékoztatást nem szolgáló hírek műsoridőre vetített arányáról: a kategóriába tartozó híranyag éves szinten a hírműsor időtartamának 20 % -át nem érheti el. A Műsorelemző osztály havi rendszerességgel vizsgálja a hírműsorokban a „bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítások megjelenését” A bűncselekmény fogalmának meghatározásakor a Büntető Törvénykönyv (Btk.) rendelkezését vették alapul: „Btk. 10. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy – ha a törvény a gondatlan elkövetését is bünteti – gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. (2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.” A Médiatanács határozatban (1038/2011. (VII. 19.)) definiálta azon beszámolók körét, melyek a demokratikus közvéleményt szolgálják, így a következők nem képezték a vizsgálat tárgyát: - a hivatalos, közfeladatot ellátó személy által vagy ellen elkövetett bűntettek, - terrorcselekmények, - etnikai alapú bűncselekmények, - a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtái (melyek a társadalmon belül meglévő feszültségekre hívják fel a figyelmet).

3 A bűncselekményekről szóló műsoregységek aránya a hírműsorokban a műsoridő arányában (%) forrás: NMHH Műsorelemző osztály

4 A bűnügyi beszámolók alapstatisztikája a hírműsorokban forrás: NMHH Műsorelemző osztály bűncselekményekről szóló műsoregységek

5 A hírekben prezentált témák,kereslete’ és,kínálata’ közti eltérés forrás: NMHH-IPSOS

6 A bűncselekmények típusa a hírműsorokban forrás: NMHH Műsorelemző osztályforrás: KSH Regisztrált bűncselekmények aránya főcsoportok szerint (2012)

7 A bűncselekmények időpontja a büntetés-végrehajtás folyamatában és jogi következménye forrás: NMHH Műsorelemző osztály

8 A bemutatott bűncselekmények megjelenítésének mértéke forrás: NMHH Műsorelemző osztály

9 Fokozott érzelmi hatást kiváltó, szenzációhajhász elemek I. Képi: - erőszakos jelenetek, sokkoló képek - filmszerűen megkomponált drámai hangvételű bejátszások, -utalás a csatorna internetes oldalára, bulvárműsorára -lassítás, ismétlés, kiemelés valamilyen animációs technikával. mobiltelefonon készült, amatőr felvételek az akcióról, az elfogás képeit többször ismételték „Az akciót egy néző felvette az ablakából, mindjárt mutatjuk a képeket”

10 Fokozott érzelmi hatást kiváltó, szenzációhajhász elemek I. animáció balesetre, ámokfutásra „A gyilkos kés a rugósbicska” sérülések közelről, sebesült ember képe, áldozat bemutatása: mosolyog a hír felolvasása közben vidám hangvétel, hangján, a gesztusokon és arcán látni, hogy humorosnak vélik a hírt bejátszás a csatorna bulvárműsorából

11 Szöveges: - felhívás: „hamarosan következik”, „megdöbbentő képsorok” - erős emocionális töltetű kifejezések - (túlságosan) részletező, realisztikus leírás: „bugyborékolt a vér a szájából” „nem kímélte, ott vágta, ahol érte” „szitává lőtték” „ájulásig verték” „halálra kaszabolta” „vérbe fagyva találták”„eszik a húsából” „itt darabolta föl”„összevagdosta” „agyonszurkálta”„átvágta barátja torkát”„szíven szúrta” „mészárlásra emlékeztet” „akciófilm jelenet a körúton”„összeszurkálta feleségét”„vérfürdő” „véres tombolás az étteremben” „vértől eltorzult arc”„hidegvérrel, kivégzésszerűen meggyilkolta” ?? ? „nem lát az agyonvert tanár” ? „Elkapták a kórházi szarkát.” Fokozott érzelmi hatást kiváltó, szenzációhajhász elemek II. szúrás agyonverés kivégzés mészárlás kaszabolás darabolás emberölés elkövető darabolós machétés kaszabolós bozótvágós kézigránátos teszkós lövöldöző családirtó

12 A bűncselekmények erőszak-ábrázolásának intenzitása forrás: NMHH Műsorelemző osztály

13 A bűncselekménnyel összefüggésbe hozott károkozás típusa forrás: NMHH Műsorelemző osztály

14 A beszédidő megoszlása az interjúalanyok szerint (%) forrás: NMHH Műsorelemző osztály

15 Filmbejátszáson vagy állóképen megjelenített tartalmak időbeli megoszlása (%) forrás: NMHH Műsorelemző osztály

16 Főszerkesztők Fóruma - ÖNSZABÁLYOZÓ ETIKAI IRÁNYELVEK (részlet) Budapest, január 18. Sokkoló tartalmak Kerülendő a közönség öncélú sokkolása, történjen az szöveges, képi vagy hangos eszközökkel. Amennyiben egy adott információ közvetítése megoldhatatlan ilyen tartalmak közlése nélkül, közvetlenül az adott tartalom előtt fel kell hívni a közönség figyelmét az elkövetkezőkre. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a fiatal vagy bármilyen más okból érzékeny közönség számára nem csupán a könnyen felismerhetően durva vagy szexuális jellegű tartalomrészletek lehetnek kellemetlenek, sokkolóak, hanem olyanok is, amelyek ezeknél nehezebben kategorizálhatók. Ennek megfelelően a fenti szabályok vonatkoznak például az emberek vagy embercsoportok számára sértő, megalázó tartalmakra, az extrém félelemérzetet kiváltó tartalmakra. Budapest, január 18. Sokkoló tartalmak Kerülendő a közönség öncélú sokkolása, történjen az szöveges, képi vagy hangos eszközökkel. Amennyiben egy adott információ közvetítése megoldhatatlan ilyen tartalmak közlése nélkül, közvetlenül az adott tartalom előtt fel kell hívni a közönség figyelmét az elkövetkezőkre. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a fiatal vagy bármilyen más okból érzékeny közönség számára nem csupán a könnyen felismerhetően durva vagy szexuális jellegű tartalomrészletek lehetnek kellemetlenek, sokkolóak, hanem olyanok is, amelyek ezeknél nehezebben kategorizálhatók. Ennek megfelelően a fenti szabályok vonatkoznak például az emberek vagy embercsoportok számára sértő, megalázó tartalmakra, az extrém félelemérzetet kiváltó tartalmakra. Budapest, január 18.

17 Köszönöm a figyelmet!