Gondolatok a tőzsdézésről 2009. május 19..  A hazai vagyonkezelési piac egyik legfiatalabb tagja, 2007 szeptemberében alakult  Magánszemély tulajdonosok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fundamentális elemzés
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Siker a tőzsdén A/7 Fedezeti ügyletek (hedge): Ellen tranzakcióként megjelenő ügylet. Csak akkor van értelme, ha a financiális terhe nem magas, elviselhető.
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Tőzsde az Interneten Nagy György Péter.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Siker a tőzsdén A/2  El kell döntenünk, mit is vegyünk.  A döntésnél (részvény vásárlás) figyelembe kell vennünk: a társaság eredményessége, teljesítménye,
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Zárda Olivér igazgatósági tag október 20. Biztosítunk, tehát vagyunk A hitelbiztosítási piac jelene és jövője.
Vállalatfinanszírozás
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Pályázat és projekt menedzsment
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT biztonság menedzsment a gyakorlatban (döntéshozóknak) Kovács Balázs META Group Stratis.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett április április 14. Készítette: Balázs Anett április
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Befektetési döntések Bevezetés
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Az ÉV ALAPKEZELŐJE (MASTERCARD) A bevezetés IDŐZÍTÉSe Bilibók Botond.
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? Hamecz István elnök-vezérigazgató OTP Alapkezelő Zrt. Szakmai.
Siker a tőzsdén A/1 1.Gondolkodásmódunk megváltoztatása. f ogyasztói szemlélet befektetői szemlélet 2. Gondolatok a pénzpiacról: felhasználók > jelenbeli.
MABISZ Konferencia november 6. A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Gáti László, marketing & értékesítési igazgató.
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.
Zsembery Levente vezérigazgató
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
év alapkezelője (Mastercard) Új befektetések, befektetési stratégiák változó pénztári portfóliók Móricz Dániel.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Beszerzések hatékonyság növelése
14 év szakmai tapasztalat
Vállalati pénzügyek II.
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Hedge fund-ok Urbán András
Vállalati terv bemutató
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Budapest Paradigma Alap
12 év szakmai tapasztalat
Üzleti terv bemutatása
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Cégnév Üzleti terv.
Az online kereskedés alapjai
Előadás másolata:

Gondolatok a tőzsdézésről május 19.

 A hazai vagyonkezelési piac egyik legfiatalabb tagja, 2007 szeptemberében alakult  Magánszemély tulajdonosok – független piaci szereplő jött létre  A 3 menedzsment-alapító korábban a vagyonkezelési piac meghatározó társaságainál szerzett évtizedes szakmai tapasztalatot  A Dialóg Alapcsalád jelenleg 4 tagú  Magyarországon az első kvantitatív alap indítása  A rövid múlt miatt – egyelőre – nem számolhatunk be több száz milliárd forintos kezelt vagyonról  3

 Fundamentális elemzés  Technikai elemzés  Pszichológia 5

 Fundamentális elemzés •Közép-és hosszú távú előrejelzés készítése, versenytársak összehasonlítása, szcenárió elemzés •Top down megközelítés (makrogazdasági alapú) •Bottom up megközelítés (cégek egyedi elemzése) •Céglátogatás, szubjektív benyomások •Bankházak, brókercégek elemzései (célár, fair value) •Félreárazott részvényeket keresünk •Nagyon fontos az Információk „szűrése” 6

 Technikai elemzés  Statisztikai módszerek használata, múltból a jövő „jóslása”  Szigorú szabályok (stop/loss, profit lock)  Rövid távú stratégiák  Érzelmek kikapcsolása  Fontos a szerepe az időzítésben 7

 Pszichológia  Az érzelmeink hogyan befolyásolják döntéseinket  Gondoljuk át főként az elmúlt 1 év eseményeit  A média szerepe (jó hírek vs rossz hírek, csak a rossz hír a hír?)  Félelem, kapzsiság, hangulat, megérzés  Racionalitás hiánya  Nyájhatás  Nincs MIÉRT?, nincs mindig logikus gondolatmenet  Hallgassunk a megérzéseinkre  Állandó félelem, hogy lemaradunk a robogó, vagy még csak az induló vonatról 8

 Több elemző intézet készít rendszeresen felméréseket a piaci hangulatról  Ezek az indikátorok jellemzően követik a piacot  Mikor voltak a legoptimistábbak a befektetők? Pl. az orosz válság kitörésekor, illetve 2007 nyarán  Mikor voltak a legpesszimistábbak? Az orosz válságot követően, illetve idén tavasszal  Kedvező hangulatban jellemzően megnő a kibocsátási kedv, és a befektetők azt hiszik, hogy minden kibocsátáson csak nyerni lehet 9

 Aktív portfólió menedzsment  Abszolút hozam stratégia  Relatív hozam stratégia  Passzív portfólió menedzsment 11

 A vagyonkezelő maga állítja össze a portfóliót az általa kiválogatott értékpapírokból, és ő határozza meg azok súlyát is a portfólióban (eltér a referencia indextől)  Az értékpapírok aktív vétele és eladása  Cél a referencia index felülteljesítése  A befektetés-kezelés folyamata  Értékpapír kiválasztás  Az értékpapír súlyának meghatározása  Vétel/eladás időzítése 12

 A stratégia célja minél magasabb nominális – általában a betéti kamatokat meghaladó – pozitív hozam elérése  Általában nem túl átlátható befektetési politika (az alap szinte mindenbe fektethet, egy cél van: a minél magasabb hozam elérése)  A legtöbb befektető így nem tudja, mi is történik a pénzével  Magyarországon viszont jóval szigorúbbak a törvényi szabályozások (tőkeáttétel, limitek) 13

 Főként az elmúlt 1 év mutatott rá az abszolút hozam szerepére  Egyre több befektetési alap választja ezt a stratégiát  Elsősorban rövid távú nyereség elérésére törekszik a vagyonkezelő – nagyon aktív vagyonkezelés  A technikai és a fundamentális elemzés ötvözése  Szigorú szabályok (stop/loss, profit lock)  Származtatott termékek alkalmazása 14

 A cél egy adott referencia index felülteljesítése  A referencia index fontosabb jellemzői:  Pontosan tükrözi a befektetési politikát  Ismert, hozzáférhető  Könnyen leképezhető  A referencia index felülteljesítése viszont nem jelent minden évben pozitív hozamot 15

 Egy előre meghatározott portfólió vétele és megtartása  Leggyakoribb fajtája az indexkövető portfólió  Nem foglalkozik az indexben lévő vállalatok fundamentumaival, nem keres félreárazott részvényt  Az adott index kockázatát futja a befektető  Általában nagy mozgások jellemzik az átsúlyozásokat  A vagyonkezelési és tranzakciós költségek miatt sohasem teljesíti túl a referencia indexet 16

 Az intézményi befektetőknél általában belső limitek szabályozzák a portfolió menedzser mozgásterét  Egy részvény maximális súlya a portfolióban  Maximális megszerezhető tulajdonrész egy társaságban  Minimális cégérték a befektetési célpontokra  A kockázatmegosztás fontossága  „Ne rakjunk minden tojást egy kosárba”  Több piaci indikátor mutatja a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát (VIX Index, EMBI Spread) 18

Szöllősi Ferenc – vezérigazgató Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt Budapest, Kecske u. 23. Tel.: (36 1) Fax: (36 1)