Civil szerepek és civil szereplők

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Civil szervezetek szerepe a Bihari Kistérségben Berettyóújfalu, július 1.
Etikai Kódex.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Civil szervezetek Magyarországon
Civil szerepek és civil szereplők Salgótarján, január 29.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
professional coach, motivációs előadó
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Alapfogalmak, definíciók
A deviancia értelmezési kerete
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
Állampolgári jogok és kötelességek
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A civil szektor helyzete Békés megyében; hálózatépítési technikák Kondoros április 24.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

Civil szerepek és civil szereplők 2009. november 10.

Alapkérdés: .. Ki vagyok én?

1. Az ember testileg 2. Intraperszonális szint 3. Interperszonális szint 8. 7. 4. Család, más kiscsoport 6. 5. 5. Helyi közösség 4. 3. 6. Adott kultúra 2. 1. 7. Nemzet, állam 8. Társadalom Welch: Humán öko-rendszer 1987.

A társadalom felépítése A társadalom különböző rétegei eltérő pozíciókra bonthatók Az egyes pozíciókban sajátos tevékenységeket, feladatokat kell ellátnunk A pozíciókhoz szerepek társulnak Az adott pozíciókhoz kapcsolódó szerepeket viselkedési minták határozzák meg „A szerep emberi kapcsolataink egyik legfontosabb szabályozó tényezője.” (Csepeli, 1986)

Minden társadalom szerepek és normák alapján strukturálódik. Az azonos normák és szerepek, azonos érdekek és hasonló problémák alapján csoportok és közösségek jönnek létre, melyek a társadalmi integráció alapjául szolgálnak.

A csoportok lehetnek: Informális csoport Formális csoport Vonatkozási csoport

(R. Castel: a kirekesztés dimenziói) Támogató, megtartó közösségek Társadalmi beilleszkedés zónája Anyagi veszélyeztetés zónája Társadalmilag elismert munka Munka hiánya Társadalmi veszélyeztetés zónája Társadalmi kirekesztés zónája Közösségek hiánya

A társadalmi kohézió és integráció alapja a normáknak, az önként vállalt elvárásoknak és szabályoknak való megfelelés. Melynek a civil szervezetek, mint formalizált csoportok kiváló lehetőséget biztosítanak.

A civil szervezetek jellemzői Formálisan is intézményesültek Függetlenek az államtól Nem haszonelvűek Autonóm döntéshozók Önkéntességen alapulnak Politikailag és vallásilag függetlenek

„A civil társadalom egyrészt a magánszférától (családtól, klántól) elkülönülő, másrészt az államtól független egyéni kezdeményezések sokasága.” /Adam Fergusson, 18.sz./

A civil szervezet az emberek intézményesült csoportja, amely közös cél elérése érdekében jön létre.

A nonprofit szervezet mely, nem fejt ki üzleti tevékenységet és bevételeit nem osztja fel a tagok között, hanem küldetése teljesítésére használja fel azt

Civil szervezetek sajátosságai Vannak céljai, küldetéstudata Meghatározza az eszközöket, amikkel céljait elérheti Állandó tagsága van és belső struktúrája Megjelenik a tágabb közösség előtt Van neve, megszólítható Van címe, ahol megtalálható Van vezetője, aki elérhető Rendelkezik anyagi eszközökkel, gazdálkodik

Civil szervezetek típusai Alapítványok Egyesületek Közhasznú szervezetek Kiemelten közhasznú szervezetek Jótékonysági alapok Nonprofit gazdasági társaságok (Szövetkezet, Nonprofit Bt. Nonprofit Kft.)/

A magyar nonprofit szektor jogi szabályozásának változásai 1987. Nonprofit törvény 1989. Egyesülési törvény 1991-97. Adókedvezmények 1998. Közhasznúsági törvény

Tevékenységi területek szerint Kultúra, oktatás Sport, szabadidő Egészségügy, szociális Környezetvédelem, településfejlesztés Polgári védelem, jogvédelem, közbiztonság Szakmai, gazdasági érdekvédelem Többcélú adományosztás Nonprofit szövetségek

Funkciók szerint Adományosztó Adománygyűjtő Szolgáltatásokat nyújtó Érdekvédelmi Felhalmozási célú, önsegélyező Társadalmi érintkezést szolgáló, klubjellegű Rekreációs, képességfejlesztő Állami tevékenységet átvállaló Önsegítő

A civil szervezetek társadalmi szerepe Értékorientáció Információ csere Szükségletek artikulációja Szolgáltatási innováció Közösségi cselekvés, akciók Társadalomlélektani integráció biztosítása Nyilvánosság Proaktív érdekérvényesítés Társadalmi részvétel Tiltakozó mozgalmak, demokratikus kontroll

Hálózatok, szövetségek Civil Egyeztető Fórum (Regionális, kistérségi) Ágazati, szakmai Területi szerveződésű Érdekképviseleti

„Játszanak. Megjátsszák azt, hogy játszanak „Játszanak. Megjátsszák azt, hogy játszanak. Ha jelét adom, hogy tudom hogy játszanak, megszegem a szabályokat és büntetést kapok.” Laing: Gubancok

Játszmáink eredménye „0” összegű játszma nyertes – vesztes Nem „0” összegű játszma vesztes – vesztes nyertes - nyertes

A játék halálosan komoly! Az egyetlen szabály, ami ennek a játéknak véget vethet, a tisztesség - bizalom - tolerancia.

Köszönöm a figyelmet! G. Szendrák Dóra