Informatikai alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információ, adat, kommunikáció
Advertisements

A számítógép felépítése
Kódelmélet.
Az információszerzés.
Memória.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Információ és közlemény
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Bevezetés az informatikába
13.a CAD-CAM informatikus
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Nagy Gábor MF01-M2.
Bevezetés az informatikába
3. óra Kódok, adatok.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A kommunikáció általános modellje
Adatábrázolás, algoritmusok
Neumann elvek.
A számítógéprendszer.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Egy egyszerű gép vázlata
Fixpontos, lebegőpontos
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Az információ-technológia alapfogalmai
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Informatika.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Kommunikáció.
Információ, adat, jel, kód
Adatok és információk Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT.
Adatábrázolás, kódrendszerek
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Karakter kódolás Összeállította: Kovács Nándor Felhasznált irodalom:
A kommunikáció.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Az informatika alapjai
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Információ ... Számítógép: Információ:
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Fekete Vivien Galambos Edit
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Egyszerű szövegszerkesztés
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
A számítógép.
A számítógép felépítése
Az információ (vázlat)
Számítógépek felépítése 2. előadás egyszerű gépek, adatábrázolás
Kommunikáció.
Információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Informatikai alapfogalmak
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Számítógépek és eszközök
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az információ.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Hálózatok.
A számítógép feladatai és felépítése
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógépek és eszközök
Előadás másolata:

Informatikai alapfogalmak T.R.

Az információ napjaink divat szava. Információs társadalomban élünk. Információ: minden olyan tény, közlés, hír mely számunkra új, és valamilyen szempontból jelentőséggel, fontossággal bír. Az információ életünk, környezetünk állandó alkotóeleme, puszta létünk függ rajta: halljuk-e a közeledő autó zaját, látjuk-e előttünk a szakadékot. Információs társadalomban élünk. Információ T.R.

T.R. Adat Az információ megjelenési formája: Szóbeli közlés Írásbeli közlés Egyéb érzékszervekkel felfogható inger Stb. Adat: az információ rögzített megjelenési formája. Az adat és információ fogalma általában összemosódik Adat T.R.

Kódolás: az információ rögzítése, átalakítása egyezményes jelekké. Hogy az információból adat legyen rögzíteni kell. Ez jelek, jelsorozatok segítségével történik. A jelek véges, rendezett jelkészlet elemei (pl. abc). Kód: megállapodás szerinti szimbólumok rendszere, mellyel az információ egyértelműen megadható. Kódolás: az információ rögzítése, átalakítása egyezményes jelekké. Kódolás T.R.

Kommunikációs, információs rendszer: feladata az információ továbbítása. Részei: adó – kódoló – továbbító – dekódoló – vevő Informatika: adatközlés + számítástechnika. Informatika T.R.

Számítógép: adatok bevitelére, tárolására, visszakeresésére, feldolgozására és eredmények megjelenítésére alkalmas gépek, melyek program által vezérelve működnek. Program: utasítások sorozata. A számítógép fizikailag 2 részre bontható: Szoftver: programok összessége Hardver: a számítógép elektronikus, és mechanikus berendezések összessége. (Minden olyan alkatrész, amelyből a számítógép felépül, vagy amely csatlakoztatható hozzá.) A számítógép T.R.

T.R. Mit tudnak a számítógépek, ami miatt nélkülözhetetlenek? Utasítások hatására jó néhány műveletet elvégezni. Képes utasítások sorozatát (prg.-t) önállóan végrehajtani. Gyors, pontos, megbízható. Sokoldalú. A számítógép sokoldalúsága: A hardver és a szoftver különválása eredményezi. Ugyanaz a gép más programokkal más feladatok elvégzésére lesz alkalmas. Újabb hardver elemek hozzáadásával (pl. nyomtató) is sokoldalúbbá tehetjük. T.R.

Számítástechnika és kódolás A számítógépnek túl bonyolult lenne sok jelet megkülönböztetni. Legegyszerűbb 2 jelet megkülönböztetni, ezért a számítógép “nyelve” a 2-es számrendszer. bit: az információ elemi egysége. A kettes számrendszerbeli szám egy jegyét értjük alatta (0 vagy 1). bájt: a gyakorlati információ legkisebb egysége. Egy számjegy, betű vagy írásjel ábrázolása egy byte-on történik. T.R.

HF: T.R. A számítástechnikában használt mértékegységek: Ha egy számítógép memóriája 256 MB, akkor hány darab kettes számrendszerbeli számjegyet képes egyidejűleg tárolni? Írd fel szorzat alakban! HF: T.R.