Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről."— Előadás másolata:

1 Lemezkezelés és adattárolás

2 Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről. Gyorsformázás: a lemez hordozórétegét nem ellenőrzi. - Rendszerlemez: speciálisan formázott lemez, a számítógép indítására használható. Ezen találhatók z operációs rendszerhez szükséges állományok és a sz.gép alkatrészeinek vezérlőprogramjai.

3 A sz.gép karbantartása Rendszereszközök: Rendszer-visszaállítás: a rendszer visszaállítása egy előző működőképes állapotra Lemezkarbantartó: törli az ideiglenes fájlokat, tömöríti az adatokat Töredezettségmentesítés: egymás után rendezi az összefüggő adatokat Service pack: SP1, SP2, SP3 – a működéshez szükséges javító fájlokat tartalmazza Vírusírtó: béta verzió – szabadon letölthető az Internetről

4 Adat a számítógépen A számítógép az adatokat kettes (bináris) számrendszerben tárolja. 0, 1 – két számjegy Az adatmennyiség mértékegysége a BIT (binary digit), amely egy bináris jel: „0” vagy „1” A legkisebb tárolható egység a BYTE. Ennyire van szükség 1 karakter tárolására.

5 A byte (B) többszörösei 1 B = 8 bit 1 kB = 1024 B = 2 10 B 1 MB = 1024 kB = 2 20 B 1 GB = 1024 MB = 2 30 B 1 TB = ….

6 ASCII kód A számítógép minden jelet számként tárol. Minden karakterhez hozzá van rendelve egy „0” és „255” közé eső szám, ezt nevezzük ASCII kódnak. Egy karaktert 1byte-on tárol. Ez 256 féle lehetőség: 2 8 = 256 Bármilyen karakter leírható az AltGr + a megfelelő szám a numerikus billentyűzetről.

7 Két részből áll: 1.Standard:- az első 128 jel nemzetközileg egységes –32-ig: vezérlőkarakterek –48 – 67: számjegyek –AltGr+v : @ –65-től. Az angol ABC nagy, majd kisbetűi 2.Nemzetközi kódtábla – 129-től 256. jelig –A 852-es tartalmazza a magyar ékezetes betűket –charset=ISO-8859-2„ - honlapon ezt kell beírni ahhoz, hogy bármelyik böngészőben megjelenjenek a magyar ékezetes betűk


Letölteni ppt "Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések