Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása"— Előadás másolata:

1 Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása

2 Információ, adat (Tk. 43. oldal)
Informatika: az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozik. (Szűkebb értelemben számítógépes információfeldolgozás.) Információ: olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Adat: Az információ konkrét megjelenési formája. Különböző adatok is hordozhatnak azonos információt. Az adat a formai, az információ a tartalmi oldalát képviseli ugyanannak a közleménynek.

3 Az analóg és a digitális jel (Tk. 35-36. oldal)
Jel: az információ hordozója Analóg jel: két érték között tetszőleges értéket felvehet. Pl.: egy ember magassága, tömege. Digitális jel: csak előre meghatározott számú véges sok értéket vehet fel. Pl.: ruhaméretek, osztályzatok Digitalizálás: Mintavételezés: időben folyamatosan változó jel értékeit bizonyos időközönként rögzítik. Kvantálás: két lépés közötti változó értékeket egyetlen értékkel helyettesítik.

4 A bináris számrendszer (Tk. 44. o.)
Bináris digitális jelek: csak két értéket vehetnek fel. A számítógépek és a legtöbb informatikai eszköz binárisan kezeli az adatokat. Matematikai leírása: kettes számrendszer; a számjegyeket biteknek nevezzük. 1 bit: az információmérés egysége

5 A bináris számrendszer
Átváltás: 211 2 105 1 Helyiértékek: 52 1 26 2 1 1= 13 2 6 1 3 A 2-es alapú hatványok összege: 1 1 1 = =211

6 Az információmennyiség mértékegységei (Tk. 44.oldal)
Egy karakter ábrázolása tipikusan 8 biten történik. 2 2 2 2 2 2 2 2 A 8 biten ábrázolható karakterkészlet 28=256 elemű. A színeket viszont 24 biten tárolják, ami 224 ≈ 16,7 millió színt jelent. 1 bájt=8 bit 1 kibibájt=1024 bájt 1 mebibájt=1024 kibibájt 1 gibibájt=1024 mebibájt 1 tebibájt=1024 gibibájt

7 Karakterek kódolása (Tk. 44.o., 54.o.)
Karakter: betűk, számjegyek, írásjelek Kódolás során egy jelkészlet minden karakterének megfeleltetünk egy számot. A számítógép ezt a számot tárolja, illetve továbbítja. Az ASCII (American Standard Code for Information Interchange) kódkészlet 8 bites, 256 jelet tartalmaz. Az eltérő nemzeti karakterek nagy száma miatt többféle kibővített kódtáblát hoztak létre. Közös jellemzőjük, hogy az „alsó” 128 karakter egységes, a „felső” 128 karakter pedig eltérő. A kódlapokat számozással különböztették meg. A másik elterjedt kódrendszer az UNICODE, mely lényegében valamennyi nép valamennyi jelét tartalmazza. Ez 16 bites. Magyarországon a 852-es kódlapot használjuk.

8 Hardver, szoftver HARDVER (HARDWARE)
A számítástechnikában hardvernek nevezzük magát a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát, a számítógép elektromos és mechanikus alkatrészeit (melyekből összeszerelték a számítógépet). A hardver eszközök fejlesztésével mérnökök foglalkoznak SZOFTVER (SOFTWARE) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat (operációs rendszer, szövegszerkesztő, böngésző, stb.) és az ezekhez mellékelt írásos dokumentációkat. A szoftvereket programozók készítik, szellemi termékek, kézzel nem megfoghatóak (csupán a szoftvereket hordozó eszközöket – CD, DVD tudjuk megfogni). A szoftver a számítógépen futó programok összefoglaló neve, a hardver egységeket működtető-, és vezérlő programok összessége.

9 Számítógépek csoportosítása (Tk. 65. o.)
Mainframe: nagyobb vállalat hálózatát, munkáját irányító számítógép. Egyszerre sok programot futtahat, sok felhasználót szolgálhat ki. Asztali számítógép (desktop): egyszerre egy felhasználó kiszolgálására képes. Hordozható számítógépek: hordozhatóságuk érdekében kis méretűek, átépítésük, bővítésük problematikus.

10 Hordozható számítógépek (Tk. 65. o.)
notebook laptop táblagép (tablet) netbook

11 Hordozható számítógépek (Tk. 66. o.)
e-könyvolvasó: adott célra készült táblagépnek tekinthető PocketPC (zsebszámítógép) vagy PDA (Personal Digital Assistant): tenyérben, zsebben elférő számítógépek. Speciális operációs rendszerükön speciális programok futnak. Smartphone (okostelefon): a zsebszámítógépeknek telefonnal egybeépített változata

12 Gondolkodj! Időjárás jelentés: Eleinte felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. A csúcs - hőmérséklet 15 és 20 fok között várható. a) Ha egy régi újságban olvasod ezt a hírt, van-e számodra információtartalma? Miért? b) Ha ma reggel hallottad ezt az időjárás jelentést a rádióban? Mi okozza a különbséget? c) Te Magyarországon élsz, de ez a hír Japánra vonatkozott. Kaptál-e információt? Indokolj!

13 Feladatok Ha a csatornánk sebessége bit/s, hány karakter mehet át rajta 1 perc alatt maximálisan? 1 karakter ábrázolása 8 biten történik, ezért 1 s alatt 56600/8=7075 karakter haladhat át. 1 perc alatt 60-szor annyi, azaz karakter. Mennyi idő alatt képes továbbítani egy 1 MB-os fájlt? 1 MB = bit. / ≈ 148s ≈2,5 perc

14 > > = < Feladatok Melyik a nagyobb és miért? 3 096 bit 384 B
4GB 4 096 KB 650 MB KB 1024 bit 1 KB > =3072 bit > =4 MB = =650 MB < =1024 · 8=8192 bit


Letölteni ppt "Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések