A Rendőrség szolgálati tagozódása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
ERA A vasútvállalatokra vonatkozó kötelező üzemeltetési szabályok a hazai vasúti hálózatra vonatkozóan.
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Szerző: Dr. Kónya József ny. ezredes c. egyetemi docens
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
1. ábra Hajdú-Bihar megye közbiztonságának helyzetéről, valamint a határőrizet rendjéről Debrecen március számú ábra.
A környezetvédelem intézményrendszere
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
Új kihívások a katasztrófavédelemben
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Alapfogalmak: igazgatás, közigazgatás, bürokrácia Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Az önkormányzat lakosságvédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §196/1996. (XII. 22.) Korm. rendelet a mentésben való részvétel szabályairól, a polgári.
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Békefenntartó eljárásmódok
Az orvos szabálysértési felelőssége
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALA
Térfigyelő rendszer Baján
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A rendészet szervei.
Magyarországon független, demokratikus jogállami berendezkedés, azaz független, alkotmányos demokrácia van, amelyben a közigazgatás részeként funkcionáló.
Rendészeti együttműködési lehetőségek és a rendőri intézkedések jog- és szakszerűségi kritériumai Kiss Róbert r. őrnagy 2014.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
XVII. ker. Rendőrkapitányság
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Közigazgatás-Műszaki közigazgatás
A közterület használat Építési jog 2015.március 20. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
Határon átnyúló rendészeti együttműködések „A rendőrség és a magánbiztonsági vállalkozások együttműködési lehetőségei” Előadó: Végső Attila r. alezredes.
Önkormányzat és állam.
A Rendőrség szolgálati tagozódása
Az ügyészi szervezet és feladatok
Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
VÁCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI BESZÁMOLÓJA
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Beszámoló a BRFK XXII. kerületi Rendőrkapitányság évi munkájáról
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék
Az egyetem létrehozásának célja
A rendészet, rendvédelem szervei
A rendőrség.
Előadás másolata:

A Rendőrség szolgálati tagozódása

A rendőrség szolgálati ágakra, szolgálatokra és szakszolgálatokra tagozódik, amelyeket az Rtv.-ben megfogalmazott szabályok részletezésére hozott miniszteri rendelet (IRM), a Rendőrség Szolgálati Szabályzata (RSZSZ) határoz meg A szolgálati ágak és a szolgálatok a rendőrségi feladatok szakmai és szolgálati végrehajtását biztosítják, míg a szakszolgálatok biztosítják a szolgálati ágak és a szolgálatok működési feltételeit.

A Rendőrség szolgálati ágai Bűnügyi Közrendvédelmi Közlekedésrendészeti Igazgatásrendészeti Személy- és objektumvédelmi Határrendészeti

Szolgálatok Terrorelhárító Repülőtéri rendőri Tűzszerész Rendőri csapaterő Ügyeleti és védelmi igazgatási Állami futárszolgálat Bevetési

Szakszolgálatok Gazdasági (közgazdasági, anyagi, műszaki és információtechnológiai) Humánigazgatási (személyügyi, fegyelmi, egészségügyi és pszichológiai, nyugdíj megállapítási, oktatási, kiképzési, szervezési) Hivatali (titkársági, adat- és titokvédelmi, ügykezelési, nemzetközi, elemző-értékelő, stratégiai tervező, minőségügyi és innovációs, jogi, sajtó) Ellenőrzési szakszolgálat

A szolgálati ágak és szolgálatok egymásra épülnek, összefüggnek, néha átfedik egymást. Valamennyi szolgálati ág, szolgálat és szakszolgálat egyetlen szervezetben koncentrálódik, ezért beszélhetünk egységes rendőrségről.

Az egyes szolgálati ágak jellemzése

BŰNÜGYI Bűnmegelőzési és általános bűnügyi nyomozati jogkört gyakorolnak, ennek keretében végzik a bűncselekmények megelőzését, a bűncselekmények felderítését, az elkövető kilétének megállapítását, valamint a bizonyítékok beszerzését. Elsősorban nyomozókból és vizsgálókból és bűnügyi technikusokból áll.

Közrendvédelmi Ide tartoznak az úgynevezett egyenruhás rendőrök, akik általában közterületen látnak el szolgálatot. A közrendvédelmi járőr szolgálatát alapvetően gépkocsival látja el, de teljesítheti gyalogosan, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral, kerékpárral is.

Alapvető feladatuk. Bűncselekmények, szabálysértések megelőzése, megszakítása, megakadályozása. A bűncselekmény elkövetőjének elfogása, előállítása. A szabálysértést elkövetők szankcionálása (figyelmezetés, helyszíni bírság, feljelentés). Segíteni a rászorulóknak, felvilágosítást adnak. Biztosítási feladatokat ellátni. (sport, kulturális rendezvények)

Közlekedésrendészeti Szintén egyenruhában látnak el szolgálatot. Alapvető feladatuk a közlekedéssel kapcsolatos munka. (forgalom ellenőrzés, irányítás, baleseti helyszínelés )

A közlekedésrendészeti és a közrendvédelmi szolgálati ág feladatrendszere hasonlóságot mutat. Mindkét szolgálati ág közterületi szolgálatot lát el, illetve a közrendvédelmi állomány közlekedésrendészeti intézkedéseket is tehet. Egyúttal mindkét szolgálati ág és a bűnügyi szolgálati ág tevékenysége sem választható el sok esetben egymástól, így pl. a közrendvédelmi és közlekedésrendészeti állomány is végez nyomozati munkát.

Igazgatásrendészet A Rendőrségnek az Rtv.-ben meghatározott közigazgatási és rendészeti feladatkörébe tartozó bűnmegelőzést is szolgáló tevékenységet folytat, így: Szabálysértési hatósági jogkört gyakorol,

Engedélyezi és rendészeti szempontból felügyeli a megkülönböztető és figyelmeztető jelzéssel, a személy-és vagyonvédelemmel, magánnyomozással, valamint egyes közbiztonságra veszélyes eszközökkel és anyagokkal – sugárzóanyag, fegyver, robbanóanyag, pirotechnikai termék, kábítószer, kábítószer- prekurzor- kapcsolatos tevékenységet.

Személy- és objektumvédelmi Az Rtv. Alapján e speciális feladatok ellátására létrehozott rendőri szerv- a Köztársasági Őrezred. Természetesen szükség esetén a feladatok ellátásához segítséget nyújt a közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, illetve a bűnügyi szolgálati ág is, valamint jelentős feladatokat vállalnak át az e tevékenységhez szorosan kapcsolódó ( tűzszerész, terrorelhárító ) szolgálatok.

A köztársasági Őrezred feladatai közé tartozik: Az állam működése szempontjából kiemelten fontos létesítmények védelme ( Ogy. Épülete.) A hazánkba érkező állam- és kormányfői delegációk biztosítása.

a közjogi méltóságok (köztársasági elnök, miniszterelnök, Országgyűlés elnöke, Alkotmánybíróság elnöke, Legfelsőbb Bíróság elnöke ) személybiztosítása.

Határrendészeti A szolgálati ág alapvető feladata a határőrizet, határvédelem, határforgalom ellenőrzése, a személy- és áruforgalom Magyar Köztársaság területére történő ki- és beléptetése, ellenőrzése.

Az egyes szolgálatok jellemzése

Terrorelhárító

Kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a Magyar Köztársaság területén bekövetkezett terrorcselekmények felszámolására, elkövetőinek elfogására.

Repülőtéri Rendőri A Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren látják el szolgálati feladataikat a közrend, közbiztonság fenntartása érdekében.

Tűzszerész

Alapvető feladata a robbanóanyagok, robbanószerek felkutatása, elszállítása, hatástalanítása. A közveszéllyel fenyegetés (bombariadó )esetén az épületek átvizsgálása, gyanús csomagok, tárgyak ellenőrzése.

Rendőri Csapaterő

Feladataikat alapvetően csapaterőben hajtják végre. A rendőri csapaterőbe beosztott rendőrök egyszemélyes vezetés alatt látják el feladataikat, és alapvetően csak utasításra tevékenykedhetnek.

Ügyeleti és Védelmi Igazgatási A rendőr-főkapitányságokon és a rendőrkapitányságokon állandó, 24 órás ügyeleti rendszer működik, ami biztosítja az adott szerv zavartalan folyamatos működését. A védelmi-igazgatási szolgálat alapvető feladata az alkotmányban meghatározott minősített időszakokban, vagy azok kialakulásának veszélye esetén az egyes rendőrségi tevékenységek megelőzése, megakadályozása, megszakítása.

Bevetési

Alapvető feladatuk a közrend, közbiztonság fenntartása, a közterületek, nyilvános helyek fokozott ellenőrzése, a jogsértő cselekmények megelőzése, megakadályozása, megszakítása.

Állami futárszolgálat A szolgálat alapvető feladata a rendvédelmi szervek közötti hivatalos küldemények szállítása.

Köszönöm a figyelmüket!