Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Rendőrség szolgálati tagozódása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Rendőrség szolgálati tagozódása"— Előadás másolata:

1 A Rendőrség szolgálati tagozódása

2 A rendőrség szolgálati ágakra, szolgálatokra és szakszolgálatokra tagozódik, amelyeket az Rtv.-ben megfogalmazott szabályok részletezésére hozott miniszteri rendelet (BM), a Rendőrség Szolgálati Szabályzata (RSZSZ) határoz meg (30/2011 BM rendelet) A szolgálati ágak és a szolgálatok a rendőrségi feladatok szakmai és szolgálati végrehajtását biztosítják, míg a szakszolgálatok biztosítják a szolgálati ágak és a szolgálatok működési feltételeit.

3 A Rendőrség szolgálati ágai
a) a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési b) a bűnügyi c) a határrendészeti d) az igazgatásrendészeti e) a közlekedésrendészeti f) a közrendvédelmi g) a személy- és objektumvédelmi h) a terrorelhárítási J ) kommunikációs

4 Szolgálatok a) az állami futárszolgálat, b) a bevetési szolgálat,
c) a bűnügyi technikai és szakértői szolgálat, d) a légirendészeti szolgálat, e) a rendőri csapaterő, f) a repülőtéri rendőri szolgálat, g) a tűzszerész szolgálat, h) az ügyeleti szolgálat, i) a védelmi igazgatási szolgálat j) a vízirendészeti szolgálat. k) légiközlekedés védelmi

5 Szakszolgálatok Gazdasági (közgazdasági, anyagi, műszaki és információtechnológiai) Humánigazgatási (személyügyi, fegyelmi, egészségügyi és pszichológiai, nyugdíj megállapítási, oktatási, kiképzési, szervezési) Hivatali (titkársági, adat- és titokvédelmi, ügykezelési, nemzetközi, elemző-értékelő, stratégiai tervező, minőségügyi és innovációs, jogi, sajtó) Ellenőrzési szakszolgálat

6 A szolgálati ágak és szolgálatok egymásra épülnek, összefüggnek, néha átfedik egymást.
Valamennyi szolgálati ág, szolgálat és szakszolgálat egyetlen szervezetben koncentrálódik, ezért beszélhetünk egységes rendőrségről.

7 Az egyes szolgálati ágak jellemzése

8 Belső bűnmegelőzési és felderítési
Egyre fokozottabb társadalmi elvárás a hivatásos szolgálati jogviszonyban és a közszolgálatban a dolgozók feddhetetlensége, becsületessége, tisztességessége, és korrupciómentessége. Ez az elvárás a közszolgálatban dolgozó kollégáknál egymással szemben is. A feladatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat végzi feladatai: Kifogástalan életvitel ellenőrzés. Megbízhatósági vizsgálat Belső bűnmegelőzési, és bűnfelderítési feladatok

9 BŰNÜGYI Bűnmegelőzési és általános bűnügyi nyomozati jogkört gyakorolnak, ennek keretében végzik a bűncselekmények megelőzését, a bűncselekmények felderítését, az elkövető kilétének megállapítását, valamint a bizonyítékok beszerzését. Elsősorban nyomozókból és vizsgálókból és bűnügyi technikusokból áll.

10 Határrendészeti A szolgálati ág alapvető feladata a határőrizet, határvédelem, határforgalom ellenőrzése, a személy- és áruforgalom Magyar Köztársaság területére történő ki- és beléptetése, ellenőrzése.

11 Igazgatásrendészet A Rendőrségnek az Rtv.-ben meghatározott közigazgatási és rendészeti feladatkörébe tartozó bűnmegelőzést is szolgáló tevékenységet folytat, így: Szabálysértési hatósági jogkört gyakorol,

12 Engedélyezi és rendészeti szempontból felügyeli a megkülönböztető és figyelmeztető jelzéssel, a személy-és vagyonvédelemmel, magánnyomozással, valamint egyes közbiztonságra veszélyes eszközökkel és anyagokkal – sugárzóanyag, fegyver, robbanóanyag, pirotechnikai termék, kábítószer, kábítószer- prekurzor- kapcsolatos tevékenységet.

13 Közlekedésrendészeti
Szintén egyenruhában látnak el szolgálatot. Alapvető feladatuk a közlekedéssel kapcsolatos munka. (forgalom ellenőrzés, irányítás, baleseti helyszínelés )

14 Közrendvédelmi Ide tartoznak az úgynevezett egyenruhás rendőrök, akik általában közterületen látnak el szolgálatot. A közrendvédelmi járőr szolgálatát alapvetően gépkocsival látja el, de teljesítheti gyalogosan, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral, kerékpárral is.

15 A közlekedésrendészeti és a közrendvédelmi szolgálati ág feladatrendszere hasonlóságot mutat. Mindkét szolgálati ág közterületi szolgálatot lát el, illetve a közrendvédelmi állomány közlekedésrendészeti intézkedéseket is tehet. Egyúttal mindkét szolgálati ág és a bűnügyi szolgálati ág tevékenysége sem választható el sok esetben egymástól, így pl. a közrendvédelmi és közlekedésrendészeti állomány is végez nyomozati munkát.

16 Alapvető feladatuk. Bűncselekmények, szabálysértések megelőzése, megszakítása, megakadályozása. A bűncselekmény elkövetőjének elfogása, előállítása. A szabálysértést elkövetők szankcionálása (figyelmezetés, helyszíni bírság, feljelentés). Segíteni a rászorulóknak, felvilágosítást adnak. Biztosítási feladatokat ellátni. (sport, kulturális rendezvények)

17 Személy- és objektumvédelmi
Az Rtv. Alapján e speciális feladatok ellátására létrehozott rendőri szerv- a Készenléti Rendőrség Természetesen szükség esetén a feladatok ellátásához segítséget nyújt a közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, illetve a bűnügyi szolgálati ág is, valamint jelentős feladatokat vállalnak át az e tevékenységhez szorosan kapcsolódó ( tűzszerész, terrorelhárító ) szolgálatok.

18 Feladata: az állami vezetők személyi védelme, a külföldi delegációk ideiglenes védelme, egyes kijelölt objektumok őrzés-védelme és a be- és kiléptetéssel kapcsolatos feladatok ellátása, egyes értékek folyamatos védelme, valamint a tűzszerészeti feladatok elvégzése is.

19 a közjogi méltóságok Országgyűlés elnöke, Alkotmánybíróság elnöke, Legfelsőbb Bíróság elnöke ) személybiztosítása.

20 Terrorelhárító

21 Kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a Magyar Köztársaság területén bekövetkezett terrorcselekmények felszámolására, elkövetőinek elfogására. Köztársasági elnök, miniszterelnök személyi biztosítása Fegyveres bűnözők elfogása

22 Az egyes szolgálatok jellemzése

23 Állami futárszolgálat
A készenléti rendőrség szervezetében látja el a feladatát. Feladata az állami szervek közötti, valamint a rendvédelmi szervek közötti hivatalos küldemények szállítása

24 Bevetési

25 Alapvető feladatuk a közrend, közbiztonság fenntartása, a közterületek, nyilvános helyek fokozott ellenőrzése, a jogsértő cselekmények megelőzése, megakadályozása, megszakítása.

26 Bü. Technikai és szakértő szolg.
Helyszínelők- a magyar CSI Tevékenységük kiemelten fontos: megalapozza a bizonyítást, objektív bizonyítékokat szolgáltat az igazságszolgáltatás számára.

27 Szakértők A kriminalisztikai szakértők a bűnügyi technikai munka szakmai csúcsát képviselik. Munkájukkal hozzájárulnak a helyszíni szemlék sikereihez, leginkább azonban a laboratóriumokban vallatják a helyszínelők által rögzített nyomokat és anyagmaradványokat. kriminalisztikai szakértői ágak, mint a daktiloszkópia, nyom-, fegyver-, írás-, okmányszakértés mellett napjainkban fokozott hangsúly helyeződött a kriminálpszichológiára és a poligráfos vizsgálatokra is

28

29 Légirendészet A készenléti rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága alá tartozik

30 Rendőri Csapaterő

31 Feladataikat alapvetően csapaterőben hajtják végre.
A rendőri csapaterőbe beosztott rendőrök egyszemélyes vezetés alatt látják el feladataikat, és alapvetően csak utasításra tevékenykedhetnek.

32 Repülőtéri Rendőri Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) kiemelt feladata a határforgalom ellenőrzése és a repülőtér területén a közbiztonság, a közrend folyamatos fenntartása, melyet utasbarát módon, szolgáltató jelleggel valósít meg Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. az itt elkövetett bűncselekmények felderítése, az állampolgárok vagyonbiztonságának szavatolása.

33 folyamatosan ellátja az utasbiztonsági ellenőrzés felügyeletét, fegyveres biztosítását, valamint a magyarországi repülőtereken az utas-, és repülőtér-biztonsági feladatokat végző szervezetek szakirányítását és szakmai felügyeletét. A repülőtéri rendőrök hajtják végre a légi és szárazföldi toloncolásokat, valamint ellenőrzik, kísérik és felügyelik a deportált utasokat.

34

35 Tűzszerész

36 Alapvető feladata a robbanóanyagok, robbanószerek felkutatása, elszállítása, hatástalanítása. A közveszéllyel fenyegetés (bombariadó )esetén az épületek átvizsgálása, gyanús csomagok, tárgyak ellenőrzése.

37 Ügyeleti A rendőr-főkapitányságokon és a rendőrkapitányságokon állandó, 24 órás ügyeleti rendszer működik, ami biztosítja az adott szerv zavartalan folyamatos működését.

38 Védelmi Igazgatási A védelmi-igazgatási szolgálat alapvető feladata az alkotmányban meghatározott minősített időszakokban, vagy azok kialakulásának veszélye esetén az egyes rendőrségi tevékenységek megelőzése, megakadályozása, megszakítása.

39 Vízirendészet Magyarország három legnagyobb vízterületén, a Dunán, a Tiszán és a Balatonon három önálló, profiltiszta vízirendészeti rendőrkapitányság működik. E rendőri szervek célja a víziközlekedési balesetek és a vízbefulladások megelőzése. Ezek keretében az egyes vízi rendezvények megtartását engedélyezik, és azok zavartalan lebonyolítását biztosítják, de egyéb engedélyezési és szakhatósági feladatokat is ellátnak.

40


Letölteni ppt "A Rendőrség szolgálati tagozódása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések