Internet ismeretek II..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
HÁLÓZATOK.
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Kereső programok használata
Az Internet adta lehetőségek
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Microsoft Internet Explorer
Internet Felépítése, működése.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Böngésző programok (Böngészés).
Elektronikus levelezés
Kereső programok használata
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Keresőrendszerek.
Internet, Elektronikus levelezés
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Internet Néhány praktikus tudnivaló Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola Pilisvörösvár Segédanyag az informatika tanulásához Összeállította:
A Z I NTERNET BÖNGÉSZŐ PROGRAM KEZELÉSE, BEÁLLÍTÁSAI Készítette:Giricz Anna.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Webportálok készítése CMS alapokon beadandó
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
30.óra Keresés a weben.
Internet és kommunikáció
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Ismerkedjünk az Internettel!
Előadás másolata:

Internet ismeretek II.

Keresés az Interneten Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított webhelyek (Keresők) segítségével keresünk. A keresők alapvetően kétféle módon működnek: Vannak tematikus keresők és kulcsszavas keresők.

TEMATIKUS KERESŐK Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű Startlap (www.startlap.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló ’’’.lap.hu oldalak szintén témák zerint csoportosítják a weboldalakat. WEBOLDAL: A Weboldal (Weblap) világháló egy darabja, olyan dokumentum, amelyet egyedi cím vagy URL határoz meg. A weboldalak szöveget, hivatkozásokat és képeket tartalmazhatnak. Webszerver : Állandó IP címmel ill. domain névvel rendelkező kiszolgálók, amelyek állandóan csatlakoztatva vannak az Internethez. Ezeken helyezzük el a honlapokat (weboldalakat).

KULCSSZAVAS KERESŐK A kulcsszavas keresők segítségével adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Ilyen kereső például a Google (www.google.com vagy www.google.hu). A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik.

KULCSSZAVAS KERESÉS

SPECIÁLIS KERESÉS A találatok listáját szűkíthetjük a speciális keresési lehetőségek beállításával. Megadhatjuk, hogy: 1. Mely szavak forduljanak elő biztosan a keresésben (Logikai ÉS kapcsolat). 2. Mely kifejezések forduljanak elő biztosan a keresésben (lehet szóköz!). 3. Melyek közül szerepeljen valamelyik (Logikai VAGY kapcsolat). 4. Melyek azok, amelyek biztosan ne forduljanak elő a keresésben (Logikai tagadás). A keresés gyakran ország, fájlformátum, dátum, méret, stb. megadásával tovább finomítható.

SPECIÁLIS KERESÉS

KÉPEK KERESÉSE A Google segítségével könnyen kereshetünk képeket is az Interneten.

GOOGLE TALÁLATI OLDAL

GOOGLE TALÁLATI OLDAL

WEBOLDAL MENTÉSE A weboldalakat a Fájl menü/Mentés másként (Internet Explorer) vagy a Fájl menü/Oldal mentése (Mozilla Firefox) parancsával elmenthetjük számítógépünkre.

Kereső Operátorok A keresési mezőben lehetőségünk van több kulcsszó megadására is. Ebben az esetben a kulcsszavak elé egyenként rendelhetünk +/- operátorokat is. A + operátor alkalmazásakor azon oldalak linkjeit jeleníti meg a kereső, amelyek kötelezően tartalmazzák az adott szót. A - operátorral azt köthetjük ki, hogy a kereső olyan oldalakat keressen, amelyen az adott kulcsszó nem szerepel. Ha teljes kifejezésre akarunk rákeresni, a keresendő kifejezést idézőjelek közé kell tennünk pl: „térbeli gondolkodás” A * operátor: tetszőleges számú karaktert helyettesít AND: (és) akkor használjuk, ha több szó van a keresendő kifejezésben. Ha két szó közé illesztjük, akkor az eredmény oldalakon mindkét szónak szerepelnie kell. OR (vagy): akkor használjuk ha több szó van a keresendő kifejezésben. Ha két szó közé illesztjük, eredményként azokat az oldalakat kapjuk, amelyeken legalább az egyik szó szerepel. NOT:(nem): akkor használjuk, ha több szó van a keresendő kifejezésben