A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadó: Dr. TÖRÖK GYÖRGYI adószakértő
Advertisements

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
G M P Dr. Hetényi László.
Dokumentációs, nyilvántartási és információáramlási rendszer Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.
Finanszírozott segédeszköz kölcsönzés országos lefedettséggel
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
1/25 FÉLIDŐBEN évek eredményei Dr. Kökény Mihály május 25.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Egészségpolitika.
Szociális biztonsági rendszerek koordinációja
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
A BIZTOSÍTÁSOK ALAPGONDOLATÁT A KÖZÖS KOCKÁZATVISELÉS JELENTI.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
A tartózkodási jog megszerzése érdekében létesített családi kapcsolatok problematikája december Előadó: dr. Kozlik Andrea.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Ötvös Péter Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Egészségbiztosítási rendszer
1169/2011/EU jelölési rendelet
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Munkavállalás az Európai Unióban
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Határon átnyúló egészségügyi ellátások az EU-ban – Az európai egészségügyi együttműködés lehetőségei Dr. Novák Krisztina Országos Betegjogi, Ellátottjogi,
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
Családtámogató ellátások
Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve 1.Első TAJ igények 2.Külföldön létrejött biztosítás bejelentése 3.Alkalmazandó.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Előadás másolata:

Dokumentáció az EU-ban vény, nyomtatványok, hazai biztosításoknak járó ellátás A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális kérdések – vények és az európai egészségbiztosítási kártya A csatlakozás hatása a magyar egészségügy szabad kapacitásaira Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

Egészségbiztosítási rendelkezések Sürgősségi / szükséges ellátás II. EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS EGY MÁSIK TAGÁLLAMBAN Egészségbiztosítási rendelkezések Sürgősségi / szükséges ellátás Teljes ellátás Külföldi gyógykezelés Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

II/6. Egészségbiztosítási rendelkezések I. Főszabály: mindenki a lakóhelyén legyen jogosult a teljes ellátásra, amennyiben egy másik tagországban tartózkodik, ott legalább sürgősségi ellátást kapjon. a) A pénzbeli ellátásokat (táppénz) mindig a biztosítás helye szerinti ország jogszabályai szerint állapítják meg. b) A természetbeni ellátásoknál azonban a lakóhely, illetve a tartózkodási hely jogszabályai irányadóak a főszabály szerint. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

II/6. Egészségbiztosítási rendelkezések II. Sürgősségi ellátás (turisták) Teljes ellátás (áttelepülők) Külföldi gyógykezelés Azonos elbírálás (ellátási költségek) ! Biztosítási idők összeszámítása ! Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

II/7. Turisták sürgősségi, ill. „szükséges” ellátása • Az azonnal szükséges orvosi ellátások a tartózkodási helyen is igénybe vehetők. • E 111-es „becserélt” nyomtatvány. Ellátás a helyben biztosítottakkal azonos feltételek szerint: co-payment, számla NINCS ! • Utólagos nyomtatvány-kiállítás NINCS, a nyomtat- vány kiváltása sem kötelező, pusztán lehetőség. • A költségek biztosítók közötti elszámolása csökkenti a tagállamok terheit. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

II/7. Az E 111-es formanyomtatvány: 1.A jogosult személy 2. A családtagok 3. A jogosultság ideje 4. A teherviselő adatai A nyomtatvány érvényessége Útmutató Megjegyzések Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

II/8. Teljes ellátás A munkavállalókat, ingázókat, áttelepülő nyugdíjasokat és családtagjaikat (együtt: áttelepülőket) megilleti az egészségügyi ellátások teljes köre. Ha a jogosult Magyarországra teszi át a lakóhelyét, akkor valamennyi természetbeli és pénzbeli ellátás megilleti, ha a biztosítója ehhez előzetesen hozzájárult. A hozzájárulás megadásának feltételei: megfelelő anyagi fedezet és egészségbiztosítás. E 106-os, E-109-es, E 121-es nyomtatvány. A költségek biztosítók közötti elszámolása. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

II/9. Külföldi gyógykezelés: A tervezett külföldi gyógykezelésekhez előzetes engedély szükséges, E 112 :engedélyezés  szolgáltatások szabad áramlásá-nak korlátozása  a szabadon áramló szolgáltatások állami térítésének korlátozása. Az állami térítés korlátozása lehetséges (Magyarország: 227/2003. Korm. rendelet). Egy kivétel: Az engedélyt meg kell adni, amennyiben az ellátás az ellátási csomag része és a beteg az adott kezelésben nem részesülhet az állapota szerint megfelelő időn belül. Az azonos elbírálás ekkor is érvényesül. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

A következő fejezet III. SPECIÁLIS KÉRDÉSEK A külföldieknek történő vényfelírás változása: Az új vényfelírási gyakorlat Az Európai Egészségbiztosítási Kártya: A javaslat és az elérendő cél Bevezetés és terjesztés A kártya képe A következő fejezet Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

főosztályvezető-helyettes OEP Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya Várom kérdéseiket : Dr. Balogh Tamás főosztályvezető-helyettes OEP Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya nemzetk@oep.hu Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.