A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MI A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A FIGYELEM FELKELTÉSE A FIGYELEM MEGTARTÁSA
Advertisements

Bemutató-készítés PowerPoint.
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
A prezentáció művészete
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Adobe Photoshop.
A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Táblázatkezelés - függvények
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Forrás: Infografika Forrás:
Irodai programcsomagok lehetősége, használatuk az oktatásban
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Szövegszerkesztési szabályok
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
Szöveg egységei, gépelés
Grafikus ábrázolás.
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
A Microsoft Corporation terméke
A szövegszerkesztés alapjai
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
A bemutató címe akár kétsoros is lehet, vagy még hosszabb. Szerzők, intézmények felsorolása tetszőleges sorrendben, okosan, szépen. A betűméret automatikusan.
Építészet és kritika – az írott sajtó (OCTOGON) Márffy Benjámin.
OKTOGON Architecture & Design építészeti magazin
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Van jövő? Van jövő! Karrierépítés szociális munkásoknak-2006 Összeállította: Ágoston Magdolna Skype: agomag.
Prezentáció készítése Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Bevezetés az Openoffice Impress használatába.
Microsoft Word Oberhuber Balázs.
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
A prezentációkészítés alapjai
Prezentációkészítés összefoglaló
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Lássuk a matematikát számítógéppel hu/pwp
Visual Basic 2008 Express Edition
Képek feldolgozása 7. osztály.
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Az NVU webszerkesztő program
A prezentáció-készítés szabályai
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Figyelem irányító ábrák
MICROSOFT WORD 2010 KEZELŐFELÜLETE
Táblázatkezelés.
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Szövegszerkesztés.
Számítógépes programok használata
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Az újságszerkesztő programok bemutatása, kép szöveg összhangja 14. témakör:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Prezentációk 5. Bemutatók tervezése.
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Kedvenc prezentáció készítő szoftverem
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
A Biblia és a képzőművészet
Multimédia.
A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
POWERPOINT Bemutató készítése.
Előadás másolata:

A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006 agoston@efk.u-szeged.hu Skype: agomag

Mi a poszter? Látványos kombinációja: a betűknek a képeknek a színeknek Üzenet: Amely megragadja, és ott tartja az arra járók tekintetét elegendő ideig ahhoz, hogy az adott gondolatot eljutassa az agyukba.(Wittich-Schuller 1973)

A poszter-készítés követelményei A poszter célja mindig saját munkánk látványos, tudományos igényű, tömör bemutatása Követelmény a készítővel szemben a világos gondolkodás és a pontosság – nagyon kevés szóval kell közölni sok információt Készítése két fő részre tagolódik: a tartalom és a megjelenítés elkészítése- ez utóbbi digitális kompetenciákat igényel

A poszter-készítés ajánlott menete Határozd meg, kinek készíted a posztert. Határozd meg, mit akarsz közölni a nézővel-üzenet. Rendezd a közölni kívánt tényeket logikus sorrendbe. Hagyományosan a következő sorrendet használjuk: A közlés/program célja Az alkalmazott módszer rövid leírása A tények/megállapítások/eredmények vizuális bemutatása Következtetések

A poszter tartalmának(mondanivaló) megformázása A cím legyen figyelemfelhívó-érdekes, meghökkentő, szokatlan és rövid. Használj olyan szavakat, kifejezéseket, amiket a célközönség megért. Rövid tőmondatokban fogalmazz. Ügyelj arra, hogy logikai ugrások ne legyenek a szövegben.

A poszter illusztrációinak fajtái Fotók Rajzok Diagrammok Térképek/ábrák Lehetnek: Saját készítésűek- szükséges kompetencia: PowerPoint használata. Mások által készítettek- a készítő engedélye mindig szükséges a felhasználáshoz!

Fotó alkalmazása a poszter-készítésben Illeszkednie kell a szöveges közléshez. Nagyon jó minőségűnek kell lennie. Forrásai: Újságok, fotógalériák, Internetes bázisok. Szükséges kompetenciák: fotózás, szkennelés, PhotoShop/CorelDraw vagy más, fotók kezelésére alkalmas szoftver használta. Internet-használat.

Rajzok használta a poszter-készítésben A saját, vagy a program résztvevői által készített rajzok nagyon élet-közelivé tehetik a poszter közlendőjét. A karikatúrák kifejezőereje nagy, ám bánjunk velük óvatosan; erősen kultúrafüggő az értelmezésük. A művészi rajzok, festmények –a fotók is!- természetesen szerzői jogok alá esnek, használatukhoz engedély kell.

Szükséges kompetenciák: fotózás, szkennelés, Photoshop/CorelDraw vagy más, fotók kezelésére alkalmas szoftver használta. Internet-használat. Ingyenes rajzoló-programok letölthetőek innen: http://www.free-pc.hu/program_dos.html (jó tűzfalad legyen!!!)

Grafikonok használta a poszter-készítésben Összegző információk közlésére alkalmas. Elég nagy legyen, hogy az adatok olvashatóak legyenek. Egyszerű és a háttérből kiemelkedő legyen. Az oszlopgrafikonok (hisztogrammok) és a kör-diagrammok a legjobban követhetőek a nézők számára. Egy vagy kettőnél ne legyen több a poszteren! Szükséges kompetenciák: Excel használta, (esetleg Kword; lsd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kword, vagy a HandyGraph-ot, innen: http://www.handygraph.com/) Internet és adatbázisainak használata.

Térképek, ábrák a poszter-készítésben Térképeket ott használjunk, ahol jelentősége van a földrajzi fekvésnek. Ábrákat készíthetünk rajzoló program segítségével folyamatok, összefüggések szemléltetésére. Használhatjuk a Microsoft Office, vagy más szoftverek grafikus sablonjait is. Célszerű, ha ábráid jó minőségűek, kontúrral ellátottnak és kiemelkednek a háttérből. Szükséges kompetenciák: Internet és adatbázisainak használata. (térképeket letölthetsz innen: www.terkep.lap.hu ; www.terkepek.hu http://www.terkepcentrum.hu/ )

A poszter megjelenése Terjedelme/nagysága: minimum 6, maximum 9 A/4 oldalból/képből állhat. Mérete: ha konferenciára szánod, hat-nyolc lépés távolságból olvashatónak kell lennie. A szöveget vagy vízszintesen, vagy függőlegesen helyezd el; a kettőt ne kombináld! A papír, amire nyomtatod, mindig VILÁGOS legyen, lehet fényes, vagy fluoreszkáló is. A színek legyenek tiszták. A betűk mindig emelkedjenek ki a háttérből; jó, ha sötétek. A poszter tetején-alján és két oldalán hagyj a világos színű keretet.

A szövegnek hagyományosan balról jobbra olvashatónak kell lennie. Posztered elrendezése sohase legyen teljesen szimmetrikus. Az írott szöveget ne szakítsd meg ábrával, vagy képpel. Ha PowerPointtal dolgozol, egy oldalon (A/4) lehetőleg csak egy hasábot használj. A nyomtatáshoz csak lézernyomtatót, vagy professzionális nyomdát végy igénybe. Ha konferenciára utazol, zárható, merev, vízhatlan hengerbe tedd a posztert. Mindig legyen nálad két példány. Ne feledd: poszteredet rögzítened is kell. (Eszközöket vigyél magaddal.)

Példák a poszter elrendezésére-1.

Példák a poszter elrendezésére-2.

Példák a poszter elrendezésére-3.

SOK SIKERT!