Életkor és diszkrimináció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az esélyegyenlőségről és a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
A DISZKRIMINÁCIÓ TILALMA
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Civil szervezetek a munka világában
Alapelvek , új irányok az Mt.-ben
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
A helyi önkormányzatok feladatai a települési esélyegyenlőségi programmal kapcsolatban készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alapfogalmak.
TÁMOP /A Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat.
Az Ebktv. különös rendelkezései Az egyenlő bánásmód követelménye a munka- és más jogviszonyokban.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Az adatvédelem szabályozása
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Esélyegyenlőségi képzés
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Életkor és diszkrimináció Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012

Összefüggések Idősödő Európa, idősödő Magyarország Növekvő kihívást jelent az életkor miatti sztereotípiák kezelése – különösen a foglalkoztatás és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés területein Az egyéni önmegvalósítás élethosszig tartó folyamat

Általános tapasztalatok Az életkor miatti különbségtételekkel összefüggő esetek száma növekvő tendenciát mutat, mind a nemzetközi, mind a hazai joggyakorlatban Még mindig magas a nem jelentett esetek száma Az érintettek jogtudatossága és a jogalkalmazók felelőssége szükséges a helyzet hatékony kezeléséhez

Nemzetközi szabályozás 2000/78/EK Irányelv (foglalkoztatási keretirányelv) ILO 111. sz. Egyezménye Európai Tanács 1999. helsinki ülésén elfogadott 2000. évi foglalkoztatási irányvonalak Készül: Tanácsi irányelv a személyek közötti, vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról

Hazai szabályozás 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról /8. § o) pont/- életkor, mint védett tulajdonság) Diszkrimináció fajtái: közvetlen, közvetett, zaklatás, Szabályozási területek: foglalkoztatás, szociális biztonság és egészségügy, lakhatás, oktatás és képzés, áruk forgalma, szolgáltatások igénybevétele Munka Törvénykönyve- esélyegyenlőségi terv tartalmáról

Esélyegyenlőségi terv A Munka Törvénykönyvének 70/A § (2) bekezdése értelmében az esélyegyenlőségi terv tartalmazza a munkáltatóval munkaviszonyban álló, hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok, így különösen nők, 40 évnél idősebb munkavállalók, romák, fogyatékos személyek valamint a két, vagy több, 10 éven aluli gyermeket nevelő munkavállalók vagy ilyen gyermeket egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatási helyzetének elemzését, a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre megfogalmazott céljait, és az ezek eléréséhez szükséges eszközöket.

Nem jelent hátrányos megkülönböztetést Ha a nemzeti jog keretein belül egy törvényes cél- különösen foglalkoztatáspolitikai vagy munkaerő-piaci célkitűzés- által objektíven és ésszerűen igazolt eltérő bánásmódot szabályoznak Ha az eljárás alá vont bizonyítja, hogy eljárása, intézkedése, mulasztása, utasítása vagy gyakorlata a tárgyilagos mérlegelés szerint az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggő, ésszerű indokokon alapul, vagy A hátrányt szenvedő fél alapvető jogát egy másik alapvető jog érvényesülése érdekében, elkerülhetetlen esetben korlátozza a fenti magatartások bármelyike, feltéve, hogy ez a korlátozás a cél elérésére alkalmas és azzal arányos

2012 az EU-ban az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás éve Az EU-ban a 65 év feletti népesség száma az Eurostat 2001-2006 vonatkozásában közzétett adatai szerint 8,9%-kal nőtt A 0-14 év közötti populáció száma ezzel szemben 4,4%-kal csökkent Tovább kell gondolni nemzeti és helyi szinteken az állam, a szociális partnerek, a civil társadalom időskorúakkal szemben az aktív időskor elősegítése, a generációk közötti szolidaritás megőrzése, az 50 év felettiek mobilitásának előmozdítása érdekében támasztott feladatait.

Nemzetközi eseménynaptár január 18-19.: A 2012-es európai év nyitókonferenciája Koppenhágában január/február: Országos nyitókonferenciák február 14.: A Régiók Bizottsága által megrendezésre kerülő 2012-es európai év fórum Brüsszelben március: „Jelentés az idősödésről és a nemzedékek közötti szolidaritásról” médiakonferencia Brüsszelben április 7.: Egészség és idősödés egészségügyi világnap április 29.: A nemzedékek közötti szolidaritás európai napja (elősegíti a nemzedékek közötti találkozókat az iskolákban az április 29-e előtti és az azt követő héten) június 4.: „Helyes kormányzás az aktív és egészséges időskorért” című konferencia Brüsszelben szeptember 19-20.: UNICEF miniszteri konferencia az idősödésről Bécsben október 1.: Idősek nemzetközi világnapja november 4.: Európai demográfiai fórum november: Díjátadó Brüsszelben december: Zárókonferencia Cipruson

A 2012-es európai év koalíciója Mintegy 40 tagja van A tagok az európai évet lehetőségnek tekintik arra, hogy minden korosztály számára méltányos és fenntartható módon lehessen kezelni az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés és a demográfiai változások kérdését

Egyenlő Bánásmód Hatóság Köszönjük a figyelmet! Egyenlő Bánásmód Hatóság http://www.egyenlobanasmod.hu Telefon:+36-1-3367843