Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
- Kiküldetés adózási vonatkozású szabályai - Külföldiek belföldi foglalkoztatásához kapcsolódó személyi jövedelemadó és járulék szabályok - Külföldi munkáltatónál.
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Köszöntöm a megjelent kollégákat
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI JÁRULÉKKEDVEZMÉNY KATA 2014
A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.
Járulékok, hozzájárulások, cégautóadó
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény évi változásairól.
2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások
Készítette: Sallai Katalin
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) változásai 2012-ben.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szociális hozzájárulási adó
A járulékszabályok változása 2012.
Társadalombiztosítási
A személyi jövedelemadó
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Bérszámfejtés, minimálbér
A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS FEDEZETI RENDSZERÉT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK 2012 Széll Zoltánné előadása.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
SZJA
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Társadalombiztosítási változások 2015.
TB fedezeti rendszer évi LXXIV. törvény.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
2015. ÉVI TÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága.
2014. évben benyújtandó bevallások főbb változásai Csongrád Megyei Adóigazgatóság Készítette: Tariné Deák Edit Osztályvezető február. 5-6.
Változások a társadalombiztosítás fedezeti rendszerében 2013.
A járulékszabályok változása Készítette: Görgei Zsolt.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Járulék Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására ADÓZÁS I. 2014/2015. II. félév.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Járulékfizetés január 01-jétől MAGYAR KÖZLÖNY 95. szám ( ): kihirdetve a évi LXXVII. Törvény (A közteherviselés rendszerének átalakítását.
Személyi jövedelemadó 2012 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Személyi jövedelemadó 2009 Guzmics Zsuzsanna
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Az első házasok kedvezménye
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.
Előadás másolata:

Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó Dr. Lóránt Szabolcs

Családi kedvezmény kiterjesztése 2014 előtt csak szja terhére volt igénybe vehető: egygyermekes családok havi 62.500, kétgyermekes családok havi 125.000, háromgyermekes családok havi 618.750 kedvezményt érvényesíthetnek az összevont adóalapból. (feltéve, hogy minden gyermek kedvezményezett eltartott) 2014-től már egyéni járulékokból is jár kedvezmény. Járulékkedvezményre jogosultak: Szja szerint családi kedvezményre jogosult, vagy családi kedvezményt megosztással érvényesítő házas- vagy élettárs, feltéve hogy biztosítottként járulékot fizet, 2

Családi járulékkedvezmény összege A családi (adóalap) kedvezmény megillető összege, csökkentve az önállóan, közösen vagy megosztva ténylegesen érvényesített családi (adóalap)kedvezménnyel, A járulékkedvezmény összege = a kapott különbség 16%-a, de maximum a 7% egészségbiztosítási járulék és 10% nyugdíjjárulék együttes összege az adómentes vagy bevételnek nem minősülő járulékalap utáni járulékok nem csökkenthetők, kivéve a szakszervezeti tagdíjat (ami nem adózik, de járulékköteles). 3

Családi járulékkedvezmény érvényesítése Családi kedvezmény közös igénybevételére jogosultak, illetve a jogosulttal megosztással érvényesítő házas-/élettárs együtt is érvényesítheti a járulékkedvezményt, DE év közben csak a családi kedvezményre jogosultak érvényesíthetnek együtt járulékkedvezményt, Bevallásban, munkáltatói adómegállapításban a járulékkedvezmény együttes igénybevételről, és a kedvezmény felosztásáról nyilatkozni kell. 4

Családi kedvezmény havi érvényesítése Az szja-előleget megállapító munkáltató a járulékkedvezményt kötött sorrendben érvényesíti úgy, hogy természetbeni (4%) egészségbiztosítási járulékként, pénzbeli (3%) egészségbiztosítási járulékként, nyugdíjjárulékként (10%) NEM vonja le a megállapított járulékkedvezmény összegét, és nem fizeti be a NAV-nak. 5

Családi járulékkedvezmény havi, negyedéves érvényesítése Az egyéni vállalkozó is havonta érvényesíthet járulékkedvezményt, de csak a tényleges (kivét, átalányban megállapított) jövedelmére fizetett járulékaival szemben (emiatt adóelőleget is havonta kell hogy megállapítson). Az őstermelő negyedévente érvényesíti a járulékkedvezményt a teljes járulékalapja (ami az előzői évi bevételének 20%-a vagy a minimálbér) után fizetett járulékaira 6

Családi járulékkedvezmény éves elszámolása Ha az év közben ténylegesen érvényesítettnél nagyobb kedvezmény jár, az éves elszámoláskor (bevallás, munkáltatói adómegállapítás) a többlet igényelhető, A jogosulatlanul érvényesített járulékkedvezményt vissza kell fizetni, 10 ezer forintnál nagyobb összeg esetén plusz 12% különbözeti bírsággal, Az éves elszámoláskor érvényesíthető családi (adóaalap) kedvezményt csökkenti az év közben érvényesített járulékkedvezmény 625%-a. Ha az éves elszámolásnál marad szja-kötelezettség, nem kell a járulékkedvezményt újraszámolni. 7

Egyéb Tb-változások Gyakorlati képzésben, szakmai gyakorlaton részt vevő hallgató (hallgatói munkaszerződés keretében) tb-mentesen foglalkoztatható. Egészségügyi szolgáltatási járulék 2014-ben érvényes havi összege: 6810 Ft. Heti 36 órás munkaviszonnyal is rendelkező nyugdíjas vállalkozó után nem kell eü. szolg. járulékot fizetni. 8

Nemzetközi kiküldöttek Jelenlegi előírások szerint: harmadik állambeliek 2 évnél hosszabb kiküldetése esetén Magyarországon 1. naptól járulékfizetési kötelezettség keletkezik. ÚJ átmeneti szabályok szerint: 2015. január 1-jéig nincs járulék és szocho fizetési kötelezettség a Magyarországra kiküldöttek után. 2015. január 1-je után sem keletkezik egyéni járulékfizetési kötelezettség, ha a kiküldetés 2 éven túli meghosszabbítására utólag, 1 év után kerül sor. 9

Szociális hozzájárulási adó Jelenlegi szocho kedvezmények finomhangolása: Szabad vállalkozási zónában rugalmasabb feltételek, Kutató, fejlesztő munkakörű doktoranduszok, doktorjelöltek után is jár kedvezmény, 3 gyerekes munkavállalók után kiterjesztett (+2év) kedvezmény jár; Korábbi kedvezmények megszűnnek: Bérkompenzáció, start plusz, extra, bónusz. 10

Eho módosítások 6% eho alóli mentesség kiterjed a megtakarítási jellegű életbiztosításból származó kamatjövedelemre is (feltéve, hogy eszközalap/díjtartalék 80%-ban forint állampapírban van), Nem pénzbeli kamatjövedelem ehóalapja változik (szorzó 1,19 helyett 1,28) Eljárási szabályok változásai (magánszemély eho bevallása kamatjövedelemmel összefüggésben) 11

Várható gyed változások Munkavégzés gyermek 1 éves kora után korlátlanul, GYED extra, több anyasági ellátás egyszerre, GYED friss-diplomásoknak 12

Példa: 2 keresős család (szülők), 3 gyermek (2 kedvezményezett eltartott) 1. havi családi kedvezmény („megillető”)   412.500 2. havi munkabér/fő (mindkét szülőnél) 100.000 3. adóelőleg-nyilatkozatban közölt, közösen érvényesíteni kívánt családi kedvezmény egy-egy szülőre eső összege (mindkét szülőnél) 200.000 4. Családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap 5. Szja-előleg (4. * 0,16) 6. Egészségbiztosítási járulék számított összege (2. * 0,07) 7.000 7. Nyugdíjjárulék számított összege (2. * 0,1) 10.000 8. Családi járulékkedvezmény összege [(3.–2.)*0,16] (DE max. 6. +7.) 16.000 9. Fizetendő egészségbiztosítási járulék 10. Fizetendő nyugdíjjárulék (6. + 7.– 8.) 1.000 13

Köszönöm a figyelmet! 14