Nyugdíjasok utazási kedvezménye

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Készítette: Királykuti Míra
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Megváltozott munkaképességűek ellátásai
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Korhatár előtti ellátások A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011.
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2012.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Elektronikus kérelem benyújtás
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
Csongrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
A nyugdíj jogszabályok évtől bekövetkező változásai
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Nyugdíjbiztosítási igazgatási ismeretek
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE
A pénzbeli és természetbeni ellátások változásai
A nyugdíjazás lehetőségei és aktuális kérdései
ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Családtámogató ellátások
Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
Előadás másolata:

Nyugdíjasok utazási kedvezménye Összeállította: Korózs lajos szociológus

VÁLTOZNAK A JOGOSULTSÁGOK Megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei, mert azok a nyugdíjrendszer átalakításához igazodnak. A tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.  A tavaly kiállított utazási utalványok április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.  Az eddigiekkel megegyező jogosultságokkal élhetnek azok a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok, akik 57. életévüket 2011. december 31-ig betöltötték.

640 EZER FŐ VESZÍTETTE EL NYUGDÍJAS STATUSZÁT A Parlament 2011 végén fogadta el a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényeket. Mindkét jogszabály olyan személyi kört érint, amelyek eddig élhettek a nyugdíjasokat megillető utazási kedvezményekkel. Ezt a jogosultságát kb. 640 000 nyugdíjas veszítette el. A nem öregségi nyugdíjban részesülő személyek az új előírások szerint 2012. január 1-jétől nem minősülnek nyugdíjasnak, a korábban már megállapított nyugellátásokat a továbbiakban más jogcímen, ellátásként folyósítják számukra.

MINDENT PONTOSAN KELL ÉRTELMEZNI Az új szabályozás szerint rokkantsági ellátásban részesülők közül a korábbi előírások alapján I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra jogosultak minden korlátozás nélkül élhetnek a nyugdíjasok számára biztosított kedvezményekkel. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akiknek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos mértékű. Ez alatt, azt kell érteni, hogy aki legalább 70%-ban elveszítette egészségét! Fenn marad azoknak a 2011. december 31-ig 57. életévüket betöltött személyeknek a kedvezményei, akik 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban, III. csoportos rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek.

FIGYELNI, HOGY KI MIRE JOGOSULT! A tavaly kiállított "Nyugdíjasok utazási utalványa" 2012. április 30-ig használható kedvezményes utazáshoz. Akinek ilyen van, de később a jogosultságát elveszíti, az még „leutazhatja az utalványt”  Akinek a jogosultsága fennmarad, az továbbiakban is évi 8-16 utazási lehetőséget jelent jegyvásárlás esetén érvényesíthető 50-90 százalékos utazási kedvezménnyel a helyközi közlekedésben. Az utalvánnyal rendelkezők nyugdíjas bérletet válthatnak a helyi közlekedésben. A súlyos fogyatékosságuk miatt kedvezményben részesülő személyek díjmentesen utazhatnak a helyi-, és korlátlan számú, 90 százalékos kedvezménnyel a helyközi közlekedésben. A változásokkal a fogyasztói árkiegészítés csökkenéséből származó költségvetési megtakarítás és a szolgáltatóknál díjbevétel-növekmény jelentkezik!

A megszűnő kedvezményi körök Növelt összegű munkaképtelenségi járadékos, Növelt összegű özvegyi járadékos, Átmeneti járadékban részesülő, Azon korhatár előtti öregségi nyugellátásban (pl.:szolgálati nyugdíjban) részesülő nyugdíjasok, akik nem töltötték be 2011. december 31-ig az 57. életévüket és 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban nem részesültek a nyugdíjas kedvezményre történő jogosultságukat 2012. május 1-től elvesztik.

A BKV-NÁL IS VÁLTOZIK A HELYZET! A két a korábban kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására, illetve a március 21. előtt vásárolt nyugdíjas-bérletek akkor is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát a nyugdíjasbérlet-igazolványra. Így a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjasbérlet-igazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletekhez. Április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjas-bérleteket csak új típusú bérletigazolványokkal fogadják el. Április 30-a után a nyugdíjasok utazási kedvezményére a "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett az "ellátottak utazási utalványa" jogosít majd fel, MERT MÁR NEM NYUGDÍJAS!

VÁLTOZÁSOK A VOLÁN JÁRATAIN! A 2011. évben megküldött "Nyugdíjasok utazási utalványa" dokumentummal - ha még van azon szabad felhasználási lehetőség - 2012. április 30-ig lehet kedvezményesen utazni a Volán-társaságok menetrend szerinti járatain ( le kell utazni). Az új utazási igazolványok 2013. március 31-ig lesznek érvényesek, a kézhezvételtől használhatók fel a kedvezményes utazásra de csak addig! A nyugdíjfolyósító igazgatóság 2012. februárban néhány helyre kiküldött, és még "Nyugdíjasok utazási utalványa" megnevezést tartalmazó, 2012/2013. évre tervezett utalványa érvénytelen, nem használható fel utazási kedvezmény igénybevételére, ha mégis azzal utazik valaki, azt megbüntetik!!!

MÁV-START SZABÁLYOK A 2011-es nyugdíjas utazási szelvények érvényessége 2012. április 30. s ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy legkésőbb eddig a dátumig lehet a még szabad bélyegzési helyek felhasználásával 50 vagy 90% kedvezményű, vasúti jegyet vásárolni.  Az idei évben a megvásárolt menetjegyeket akár április 30. után megkezdett utazásra is fel lehet használni, ehhez legkésőbb eddig a napig bezárólag a menetjegyet - elővételben - meg kell váltani. Elővételi vásárlásra akár hatvan nappal a tervezett utazás előtt már lehetőség van, tehát április végén akár májusi vagy júniusi utazásra is lehet vasúti jegyet venni. Április 30. után már nem használhatók fel a tavalyi, nyugdíjas utazási utalványok menetjegyvásárlásra.

KICSIT KACIFÁNTOS A MÁV! Az utazási utalvánnyal igénybevett kedvezményt csak érvényesség megjelölésével kiadott jegyváltásra lehet felhasználni, érvénytartam megjelölése nélkül nem. A menetjegyek érvénytartama az útvonal távolságától függ: - a 100 km-es, és az ez alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő harmadik napig, - a 100 km feletti távolságra kiadott menettérti jegyek pedig 14 napig használhatók fel.

MÉG VAN LEHETŐSÉG FÉLÁRÚT VENNI! Azok a nyugdíjasok, akiknek már betelt a 2011-es szelvénye, de az új, ellátottak utazási utalványát még nem kapták meg, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon vagy a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon kérhetnek egyszeri igazolást. Ezzel két darab, egy útra szóló 50 % vagy egy darab menettérti útra szóló 50 % jegyet vásárolhatnak, azonban 90 % kedvezményűt nem. Az igazolást csak 2012. április 30-ig lehet félárú menetjegyváltásra felhasználni!

NAGYON FONTOS! A 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, azokkal nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki. Amennyiben ilyen utalvánnyal történik a kedvezményes utazás, abban az esetben meg kell fizetni az utasnak a kiegészítést a teljes árú menetjegyre, továbbá a nyolcezer forintos pótdíjat is! A Volán-társaságok 2012. május 1-jétől már csak az "Ellátottak utazási utalványa" tulajdonosainak biztosítanak utazási kedvezményt a helyközi menetrend szerinti autóbuszjáratokon, a korábbiakra, valamint a külön kérelemre kiadott hatósági igazolásokra nem! ÉN MEGMONDTAM, HOGY EZ FOG BEKÖVETKEZNI!