Szenvedélyek fogságában - az alkohol

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Advertisements

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Didaktika a gyógyításban
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Egészségtan tizenéveseknek
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Mire jók a szűrővizsgálatok?
AZ ÉLETMINŐSÉG ALAKÍTÁS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Napocska Napköziotthon
Vigyázz a szívedre!.
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Szegénység és egészségi állapot
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Allergia dr.Hella Zoltán.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Keszitette:Szilagyi Emese
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
Egészség Betegség.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
A Tactus küldetése A Tactus a függőbetegek és -betegségek kezelésére szakosodott szervezet. Segítséget nyújtunk mindazoknak, akik alkohol-, drog- vagy.
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Készítette: Mayer Vivien
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Minimális intervenció az alapellátásban
Therápia segítő program
Nyugtató hatású drogok
A gyermek biológia fejlődése
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Szenvedélyek fogságában - az alkohol Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Szenvedélyek fogságában - az alkohol Margit Kórház Pásztó

Mitől függ az egészségünk? Négy tényező határozza meg: Veleszületett tulajdonságok ( 20 % ) Életmód ( 35 % ) – rajtunk múlik! Társadalmi és természetes környezet ( 30 % ) Egészségügyi ellátás ( 15 % ) ( WHO hivatalos közleménye alapján )

Környezeti tényezők - a vezető haláloki megbetegedések okai között ( fontossági sorrendben ) Életmódbeli szokások, dohányzás és alkoholizmus Táplálkozási szokások, ételek összetétele ( zsírdús, rost- és vitaminszegény ) Egészségtelen munka- és életkörülmények Fertőző ágensek Szociális és pszichoszociális körülmények Környezetszennyezés ( Nemzetközi vizsgálatok és kutatások alapján )

Egészségérték-gazdálkodás Az egyén szerepe Öntevékeny segítség Magatartás Attitűd, hozzáállás Ismeret

Szenvedélyekről A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket. Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

Az alkoholról I. A tinédzserkorban vizsgált gyors alkohollebontók 15 év elteltével 90 %-ban lettek alkoholisták, A gyorslebontók észrevétlenül, intő jelek nélkül meg tudják inni azt a mennyiséget, amitől egyszer csak alkoholistákká válhatnak Ha a fiatal úgy érzi, nem árt meg, sőt inkább kellemes, ez a viselkedés erősödni fog, és egyszer csak észrevétlenül elfogyasztotta azt a mennyiséget, amitől már függővé vált.

Az alkoholról II. A függőség kialakulásának veszélye nélkül a felnőtt férfi napi 40 gr tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt, vagyis legfeljebb 1 dl töményet, vagy 4 dl bort, vagy 2 üveg sört ihat meg Szív- érrendszeri betegség és májbetegség elkerüléséhez még fogyasztható napi maximális mennyiség: napi 20 gr, azaz féldeci tömény, vagy 2 dl bor, vagy 1 üveg sör

Az alkoholról III. Azt az embert tekintjük függőnek, aki ivása fölött elvesztette a kontrollt A lejtő az egyre nagyobb mennyiségű szer elfogyasztása felé halad, hiszen egyre többet kell inni ugyanolyan hatásnak az eléréséhez

Elvonási tünetek I. Az alkoholizmus egyértelmű jele, ha a szokásos adag alkohol hiányában elvonási tünetek jelentkeznek, amik a megfelelő mennyiségű itallal helyrehozhatóak

Elvonási tünetek II. A vér alkoholszintjének csökkenésével remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség jelentkezik. A rosszullét jellemző ideje az éjszaka, hiszen az alkohol is ekkor ürül.

Elvonási tünetek III. Megvonásos rohamként epilepsziás tünetek jelentkezhetnek Elvonási tünetek legsúlyosabb formája a delírium tremens zavartság, szétesett tudatállapotot, a beteg tipikusan apró, nyüzsgő lényeket lát, hallucinál, nem tudja, hol van és ki ő, legsúlyosabb formájában a beteg bele is halhat, mert szívelégtelenség alakul ki

Következmények I. Társult betegségek, melyek a betegnek és környezetének egyaránt intő jelek Leggyakoribbak az alábbiak: cukorbetegség, magas vérnyomás, idegrendszeri károsodások agysorvadás, elbutulás zsírmáj, végül a májzsugor, mely gyógyíthatatlan

Következmények II. Az alkoholista útja remélhetőleg itt nem ér véget, hanem a felismerés után szakemberek és segítő környezet segítségével elindul a gyógyulás, illetve a tartós "száraz" állapot felé.

Drogok Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz és hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira (pl. kábítószer) Ez a meghatározás magába foglalja a legális drogokat is (alkohol, nikotin, koffein)

Következtetések Az eddig hallottak alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat. Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!