4. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
Advertisements

Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
2008/2009 II. Félév Dr. Kovács György egyetemi docens
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
Kockázatok definiálása és értékelése EMELŐGÉPEK
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Both Gyula
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
10. Tétel.
ADR szabályok a kártevő-mentesítésben
3. tétel.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Anyagáramlási hálózatok felépítése és modellezése
Járművek és Mobilgépek II.
SZÁLLÍTÁS ÉS ANYAGMOZGATÁS
ANYAGMOZGATÁS ÉS TÁROLÁS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Állam munkavédelmi feladatai
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
Anyagmozgatás 2014 I Előadás Bevezetés Pintér Péter Mihály
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Az állványos dinamikus tárolási rendszer
Összefoglalás Dinamika.
Anyagmozgatás 2014 I Előadás Bevezetés Pintér Péter Mihály
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
6. tétel.
17. tétel.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
A monitor Fábián Balázs.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Anyagmozgatás 2013 I Előadás Bevezetés Pintér Péter Mihály
HŰTŐKÖZEGEK I. TÁROLÁSI ELŐIRÁSOK RL.
Villamos Baleset és Mentés!!!
Aszinkron gépek.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Készítette: Fülöp Roland
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
Használati szabályok főbb változásai az OTSZ.-ban
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
Anyagmozgató- berendezések I.
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
Egyéb műszaki jellemzők
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
HACCP rendszer.
Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 1 Gallyazás feszültség alatt álló szabadvezeték közelében.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
A TARGONCÁK KIVÁLASZTÁSA A LOGISZTIKAI RENDSZEREKHEZ AZ ÜZEMELTETÉS GYAKORLATI TAPASZTALATAI MINDEN FELADATHOZ A MEGFELELŐ TARGONCÁT.
Tűzvédelmi Szabályzat
ADR 2017.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Motoros forgótárcsás vágóberendezés
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Biztonságos anyagmozgatás 2017
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
Veszélyes áruk csomagolása
Általános szabályok-targonca
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

4. tétel

Kézi, gépi anyagmozgatás A kézi anyagmozgatás súlynormái 4. Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Hogyan végzi biztonságosan az anyagmozgatást és az anyagtárolást? Kézi, gépi anyagmozgatás A kézi anyagmozgatás súlynormái A csoportos anyagmozgatás általános szabályai Az anyagmozgatás segédeszközei Anyagmozgató gépek (motoros targoncák) Árukezelési jelzések Az anyagtárolás módjai a szabadban

Kézi, gépi anyagmozgatás Az anyagmozgatás tervszerűen előirányzott helyváltoztatás, melynek során nyersanyagokat, félkész vagy késztermékeket, munka- és segédeszközöket visz a technológiailag szükséges helyre. Ha az anyagmozgatás nagyobb távolságok között valósul meg, akkor szállításról beszélünk.

Kézi anyagmozgatás: 4 fázisa van: Megfogás: biztonságosan, védőkesztyűvel csúszásmentesen. Emelés: egyenes derékkal térdből történik. Szállítás: az útvonal csuszás, botlásmentes kialakítása és a megfelelő szélesség megválasztása. Teherlerakás: előkészített helyen kell letenni biztonságosan.

Az emelhető teher nagysága életkortól és nemtől függ. Ha a teher nagysága meghaladja, az előirtat akkor segédeszközzel vagy csoportos anyagmozgatásra van szükség. Csoportos szállítás esetén mindig ki kell nevezni egy főt a csoport vezetésére. Minél kisebb a teher annál messzebbre lehet szállítani. Az építési területen külön kell választani a gépjármű és személyforgalmat és ezt jelölni kell. Több személy esetén a szállítást kinevezett irányító irányítja. Segédeszközök: kézi horgony, forgó szerkezetek, kézi tapadókorong, görgök, kézikocsik.

Egyéni kézi anyagmozgatás korlátai A nők 18 év felett maximum 20 kg-ot, férfiak 18 év felett maximum 50 kg-ot szállíthatnak kézben egyedül segédeszköz nélkül. Ha a szállítás hosszú távú, illetve gyakori, például leszedés vagy felrakodás, akkor a teher maximális súlya 20-ról 15-10 kg-ra, 50-ről 40-30 kg-ra csökkentendő. A foglalkozási ártalmak közé tartozik a nagy súlyú terhek emelése miatt bekövetkező egészségkárosodás, ezért az előírásokat be kell tartani.

Csoportos kézi anyagmozgatás korlátai 18 év feletti nők (ketten 40 kg) 18 év feletti férfiak 50 kg max. 90 m-re sík terepen 50 kg max. 30 m-re, 10% emelkedőnél Az 50 kg-nál kisebb terhek arányosan nagyobb távolságra mozgathatók

A kézi anyagmozgatás általános követelményei : Az anyagmozgatás megkezdése előtt minden egyes új helyszínen el kell végezni a kockázatértékelést, figyelembe véve a teher- és a munkakörnyezet jellemzőit. A kockázatok minimalizálása érdekében megelőző intézkedéseket kell tenni a hát- és deréktáji sérülések elkerülésére, illetőleg csökkentésére.

A mozgatásra kerülő teher tömege miatt azt több személynek kell együttesen, csoportosan mozgatnia. A csoportos anyagmozgatás esetén a munkát végzők létszámát úgy kell meghatározni, hogy a munkát végző munkavállalók terhelése a megengedett határon belül legyen, ugyanakkor a munkában egymást ne akadályozzák A munkavállalók közül ki kell jelölni az egyiküket irányítónak .

A segédeszköz nélküli kézi anyagmozgatás ergonómiai szabályai • a nagy tömegű terheket csak egyenes háttal, hajlított térddel, lassú egyenletes felemelkedéssel szabad megemelni, • a nagy tömegű terhek megemelése előtt biztos alátámasztási helyzetbe kell a lábakat elhelyezni, • a terhet mindig biztonságosan, vagyis egész tenyérrel megmarkolva kell megfogni, • ügyelni kell arra, hogy a teher tömegközéppontja a lehető legközelebb legyen a testhez,

A kézi anyagmozgatásnál alkalmazható egyéni védőeszközök: • a felső végtag védelmére: vállvédő, csuklószorító, tenyérvédő, védőkesztyű, • az alsó végtag védelmére: orrmerevítős védőbakancs vagy orrmerevítős védőszandál.

Gépi anyagmozgatás: Az anyagmozgatás gépesítésével kiváltható a dolgozók fizikai terhelése. Az anyagmozgatást különböző gépekkel végezhetjük, ilyenek a targoncák, a daruk, a szállítószalag, a teherkocsik, a csillék stb.  

Targonca: Kicsi mozgékony és sokat bír el. Külön vezetői engedély kell. Szállítás, vontatás, emelés. Ha a targonca akkumulátorral üzemel, akkor olyan töltőhelyet kell kialakítani, amelyet tűzvédelmi szakember hagy jóvá. A gázüzemű targoncához speciális jogosítvány szükséges, és a palackokat is speciális helyen kell tárolni. Ott, ahol jól látható a piktogram a gázpalack tárolásáról, és tűzvédelmi szakember engedélyezte. Dízel üzemű targoncát zárt helyiségben használni tilos, azzal legfeljebb a gépterem vagy a raktár ajtajáig lehet szállítani!

Daruk: Anyagokat térben mozgatja, Irányítása vizsgához van kötve, Tilos túlterhelni (végállás kapcsoló), Teherbírása t/m-ben (nyomaték) van megadva, Minden teher mozgatása előtt próbát kell végezni és a teher felkötéséhez külön vizsgát kell tenni. A karbantartási igazolást megőrzi az üzemeltető, üzembentartó. 

Szállítószalagok: Fokozott karbantartási igény, Vészleállítót kell kialakítani bizonyos méterenként, Védőburkolatot reteszelni kell, anyag félrehordás miatt zárt kialakítás kell.

Árukezelési jelzések: Minden tárolt anyag legyen ellátva megfelelő felirattal, amely alapján egyértelműen azonosítható a megnevezés, a veszély (tűzveszély, maróanyag, robbanásveszély stb.) és a mennyiség.

Az anyagtárolás módjai Az anyagtárolás módját az anyagok alaki, fizikai és vegyi tulajdonságai határozzák meg, amely lehet: A szabadtéri tárolás legegyszerűbb kivitele a megfelelően előkészített talaj, A víz elvezetéséről gondoskodni kell. A részben fedett tárolás során általában acélvázas tetőszerkezetet használnak. Ez nagyobb védelmet nyújt, mint a szabadtéri tárolás. A zártterű tárolás leggyakoribb formája az anyagok raktárhelyiségben való elhelyezése.  

Az anyagokat halmazállapotukhoz igazodva kell tárolni Az anyagokat halmazállapotukhoz igazodva kell tárolni. A darabáruk állványokon, polcokon helyezhetők el. Az ömlesztett anyagokat szabadtéren prizmákban vagy támfalas megtámasztással, valamint tároló berendezésekben, ún. silókban helyezhetők el. A folyadékokat hordókban, ballonokban, tartályokban, a gázokat acélpalackban, tartályokban tárolják. Ügyelni kell a veszélyes anyag és a tárolás kapcsolatára A tárolás során gondoskodni kell a tárolt anyagok védelméről Kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzveszélyes és a robbanásveszélyes anyagokra (pl. benzinre). A tárolás során ügyelni kell a csomagoláson feltüntetett árukezelési jelekre is.