Szociális nyári gyermekétkeztetés 2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Fémkereskedelem szabályozása
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
LEADER pályázat beadásának menete Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
A középfokú iskolai felvételi eljárás ütemezése a 2011/12. tanévben.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
1 A közvetlen támogatások igénybevételének főbb feltételei Lakástulajdon Méltányolható lakásigény Egyéb feltételek Az önkormányzat jegyzője igazolja a.
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az igénybevevői nyilvántartás
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
A megsz ű n ő nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatok jegyz ő i értekezlet Kecskemét, szeptember 24. El ő adó: Varga-Gy ő rfi Dóra.
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
CAMPUS HUNGARY PROJEKTADATOK TÁMOP B/1TÁMOP B/2 Forrás1, 3 Mrd Ft3, 6 Mrd Ft Felhasználási területOrszágos (KMR és konvergencia) Csak konvergencia.
Az önkormányzatok évi finanszírozása
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Soós Andrea koordinációs igazgató Papp Miklós projektvezető
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Előadás másolata:

Szociális nyári gyermekétkeztetés 2014. 20/2014. (III.20.) EMMI rendelet Magyar Közlöny 2014. évi 41. száma

Az elmúlt évek adatai országos Költségvetési forrás Étkeztetésben részesülő gyermekek száma Igénylő települések száma Étkeztetés időtartama 2011 2,4 milliárd Ft 140 ezer gyermek 1430 45-55 nap 2012 105 ezer 1064 44-54 2013 115 ezer 1170

2013. év Nógrád megyei adatai Állami támogatás összege összesen Étkeztetésben részesülő gyermekek száma Igénylő települések száma Étkeztetés időtartama időpontja 115.474.400 Ft 5020 gyermek 47 44-54 nap 2013. 06-17-08.30 Pályázati összeg 115.001.840 Ft Utólagos támogatás 472.560 Ft 2

Alapinformációk I. A nyári gyermekétkeztetéshez nyújtott támogatást 2014-ben is azok a települési önkormányzatok igényelhetik, amelyek vállalják, hogy 2014.június 16-ától-2014. augusztus 29-éig terjedő időszakban, legalább 44, legfeljebb 54 munkanapon keresztül napi egyszeri meleg étkeztetést biztosítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára. A rendelkezésre álló összeg az elmúlt évek 2,4 Mrd forintjához képest 10 %-kal, 2,64 Mrd forintra nőtt. Az igényelhető támogatás egy rászoruló gyermekre jutó napi összege a tavalyival egyezően 440,- forint.

Alapinformációk II. A leghátrányosabb helyzetű települések esetében valamennyi rászoruló gyermek után igényelhető támogatás önerő nélkül is. A hátrányos helyzetű települések esetében önerő nélkül csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek fele után kérhető támogatás, azon túl az önerőből támogatott gyermekekkel megegyező számú gyermek után. A fenti két kategóriába nem tartozó települések esetében önerő nélkül csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek negyede után kérhető támogatás, azon túl az önerőből támogatott gyermekekkel megegyező számú gyermek után.

Alapinformációk III. A rendeletben meghatározott feltételek teljesítése nem jelent jogosultságot a települési önkormányzat által a támogatási kérelmében megjelölt támogatási igény teljes összegének igénybevételére. A feltételeket teljesítő települési önkormányzat részére a miniszter legalább a támogatási kérelemben megjelölt támogatási összeg 27%-nak megfelelő összegű támogatást állapít meg.

Változások a rendeletben I. A tavalyihoz képest a rendelet egyértelművé teszi, hogy a nyári időszakban történő meleg ebéd biztosításához igényelhető a támogatás. A települési önkormányzat az igényelt támogatást akkor is felhasználhatja, ha az ételt az alapanyag megvásárlásra fordított támogatási összeg legalább harminc százalékának megfelelő mértékben - szociális szövetkezet által, - közfoglalkoztatás keretében az adott településen megtermelt vagy előállított alapanyagokból biztosítja, vagy önként vállalt önkormányzati feladat-körében termelteti.

Változások a rendeletben II. Egy új, 3. számú melléklettel bővült (Igénybevételi napló) a rendelet, melynek célja, hogy a települési önkormányzatok egységesen dokumentálják az étkeztetésben történő részvételt. A visszafizetések és az – esetlegesen - megmaradt források terhére pótlólagos támogatásból idei évtől csak az az önkormányzat részesülhet, amely a támogatás fel nem használt összegét a Magyar Államkincstár által meghatározott határidőben, teljes mértékben visszafizeti.

Határidők, menetrend I. Március 20. : 20/2014.(III.20.) EMMI rendelet megjelent a Magyar Közlönyben 41. számában. Március 28-áig hívja fel elektronikus levélben a település helye szerint illetékes szociális és gyámhivatal a települési önkormányzat jegyzőjének és a gyermekjóléti szolgálatnak a figyelmét a nyári gyermekétkeztetéshez igényelhető támogatás lehetőségére. Május 2-áig méri fel a jegyző a gyermekjóléti szolgálat közreműködésével a településen a nyári gyermekétkeztetés iránti igényeket.

Határidők, menetrend II. május 7-én éjfélig kell a településeknek – a kincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül kitöltött és kinyomtatott – 1. melléklet szerinti adatlapon a támogatási kérelmet rögzíteni, és azt legkésőbb május 8-án postára adni. (A kizárólag postai úton benyújtott pályázat érvénytelen) május 26-áig küldi meg a MÁK a támogatási kérelmeket postai úton a miniszternek, elektronikus úton pedig május 27-éig. A MÁK a megyére vonatkozó településsoros igénylések összesített adatait május 26-ig elektronikus úton megküldi a szociális és gyámhivatalnak. június 4-éig dönt a miniszter a támogatásokról.

Határidők, menetrend III. június 5-éig a döntés megyei, fővárosi összesítését meg kell küldenünk a szociális és gyámhivataloknak, az EMMI elektronikus úton megküldi a MÁK-nak, és utalványozás céljából papír alapon és elektronikusan a BM-nek. Az összesítést e napon fel kell tenni a minisztérium honlapjára is. június 6-áig kell az EMMI-nek értesíteni a támogatási kérelmet benyújtó települési önkormányzatokat a szociális és gyámhivatalok útján. június 11-éig a MÁK - a helyi önkormányzatokért felelős miniszter utalványozása alapján - folyósítja a támogatást a településeknek.

Határidők, menetrend IV. június 16 - augusztus 29 között zajlik az étkeztetés szeptember 24-éig a települési önkormányzatok előzetes beszámolóikat az elektronikus rendszerben rögzítik, szeptember 25-éig postára is kell adniuk október 22-éig értesíti a minisztert a MÁK a visszafizetett összegről november 4-éig dönt a miniszter az esetleges maradványból és a visszafizetett támogatási összegből történő támogatásról

Határidők, menetrend V. november 5-éig értesíti a helyi önkormányzatokért felelős minisztert és - a szociális és gyámhivatalok útján – a települési önkormányzatokat a miniszter a döntéséről november 7-éig folyósítja a MÁK a településeknek a megítélt összeget – a helyi önkormányzatokért felelős miniszter utalványozása alapján december 31-ei fordulónappal kell az önkormányzatoknak a MÁK felé elszámolni a támogatás felhasználásáról