ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionalizáció alulnézetből szeptember 15. Pécs Regionalizáció alulnézetből szeptember 15. Pécs Dr. Zongor Gábor főtitkár főtitkár Települési.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Közigazgatási alapismeretek
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Közigazgatási alapismeretek
Közigazgatási alapismeretek
Közigazgatási technológia
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Nyugat-dunántúli Régió
Segélyezési rendszer átalakítása
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A kistelepülések jövője és a falu képe Budapest, április 14. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Távmunka a területfejlesztésben
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
Az önkormányzatok érdekképviselete
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Az önkormányzati érdekképviselet Magyarországon. I. A keletkezés 1989 –
Schmidt Jenő TÖOSZ elnök
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
TOP vas megyei aktualitásai
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
„Út a munkához” program tapasztalatai
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!

Virtuális önkormányzatok, vagy valóságos autonómia Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkárának előadása Emberek vagy államok csak akkor járnak el ésszerűen, ha már minden más lehetőséget kimerítettek. (Katz törvénye) Arthur Bloch: Murphy törvénykönyve, avagy miért romlik el minden? - Gondolat, Budapest, 1989

1/ Célok és elvek  Az önkormányzatiság önmagában nem érték, csak akkor, ha a területén élő polgárok számára garantálja a közszolgáltatásokat.  A cél, hogy az állampolgár pontosan meghatározott önkormányzati közszolgáltatásban részesüljön, függetlenül attól, hogy milyen településen él.  Meghatározandó, hogy egyes település típusokon milyen jellegű közszolgáltatások biztosíthatóak.

1/ Célok és elvek (2)  A differenciált hatáskör telepítéshez nincs szükség kétharmados törvényekre, csupán a valóságos folyamatok megfelelő és differenciált értékelésére.  A decentralizáció, a szubszidiaritás, a demokrácia és a hatékonyság szempontjainak együttes érvényesülését kell számon kérni az elkövetkezendő idők kormányzati lépésein.

2/ Az átalakítás szempontjai  Meg kell teremteni a közszolgáltatáshoz való hozzáférés feltételeit, akár virtuálisan, elektronikus, akár valóságosan, közlekedési úton.  Hatásköröket oda kell telepíteni, ahol a szolgáltatás ellátása a legszínvonalasabban oldható meg (állam, önkormányzat, civil szféra, gazdaság)  Pályáztatás helyett kistérségi szintű tervek

2/ Az átalakítás szempontjai (2)  Ne a közigazgatási, hanem a feladat ellátási szint legyen a meghatározó. A közigazgatási határok ne akadályozzák az önkormányzatok ésszerű együttműködését a közszolgáltatások szervezése és a fejlesztési programok esetén.  Az önkormányzatok finanszírozási helyzetének újraszabályozása, a feladatok, hatáskörök differenciált telepítésével együtt elkerülhetetlen. Szükséges megerősíteni a helyi adózás rendszerét a települések fejlesztési lehetőségeinek biztosítása érdekében.

3/ A szereplőkről  A polgármesterek döntési szerepének és súlyának megerősítésének igénye  A jegyzők és a polgármesteri hivatalok szerepe átalakulóban van. A klasszikus közigazgatási (hatósági) szerepkört felváltja a településmenedzselési szerep.

3/ A szereplőkről (2)  A települési stratégia megalkotása feltételezi a legszélesebb együttműködést az önkormányzat, a lakosság, a civil szféra, a gazdaság szereplői és a helyi nyilvánosság között.  Egyedül nem megy, ezért a partneri együttműködés köre helytől és körülményektől függően meglehetősen széles (nemzetközi, regionális, megyei, kistérségi, szomszédsági stb.).

4/ A megvalósítás gyakorlata  A hatáskör telepítés szintjének meghatározásánál a feladat jellege és az érintettek körének nagysága legyen a meghatározó.  Az egyes önkormányzati feladatok körzetesítésénél szükséges figyelembe venni a foglalkoztatási helyzetet. (Sok kistelepülésen az önkormányzat az egyedüli helyi foglalkoztató.)  Az önkormányzatok anyagi fedezet nélkül újabb állami feladatot már nem tudnak vállalni. A feszültség decentralizációja helyett a felelős munkamegosztás elve érvényesüljön.

4/ A megvalósítás gyakorlata (2)  E-Önkormányzás: megfelelő feltételrendszer kialakítása. Alanyi jogon kerüljön bevezetésre, ne a települések teherbíró képességétől függjön. Személyi feltételek biztosítása.  Pályázati rendszer reformjával kapcsolatos elvárások: meghatározott szintű szolgáltatásokra vonatkozzék csak, kiszámítható rendszerben.

5/ Hátrányból előnyt  A közigazgatási és önkormányzati rendszer átfogó, hosszú távra szóló átalakítása széleskörű társadalmi és politikai konszenzus nélkül nem valósítható meg. A politikai elit felelőssége, hogy megállapodásra jusson, viszont arra kell törekedni, hogy a pártok konszenzusa ne eredményezhessen, olyan változást, amely ellentmond a szakszerűségnek, célszerűségnek és hatékony működésnek, ugyanakkor a változtatás irányáról és az új struktúráról ki kell(ene) kérni az önkormányzatok véleményét is.  A reform nem képzelhető el az önkormányzati finanszírozási rendszer átfogó átalakítása és az önkormányzatok egyetértő támogatása nélkül.

5/ Hátrányból előnyt (2)  Az önkormányzatok mindennapi működésének megváltoztatása ugyan kevésbé látványos, mint a strukturális változtatások végig vitele és ezek révén történő működési változtatások előidézése, viszont hosszú távon stabilabb együttműködést eredményezhet az önkormányzatok között mind kistérségi, mind regionális szinten.  A varázsütéssel való gyors átalakítás helyett, az apró munkával végzendő átépítés ideje érkezett el.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Kérdéseikkel forduljanak hozzám bizalommal!