Quality of Service Information Technologies Laboratory Nagy-sebességű Hálózatok Laboratórium Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Vírusok, vírusvédelem.
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
A Sajtóinfo online kommunikációs szolgáltatásáról Batki Zsolt kommunikációs tanácsadó (ELTE BTK Kommunikáció Tanszék, Sajtóinfo szolgálat),,Marketing,
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Az Internet adta lehetőségek
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
Adatbűnözés és gazdasági hatásai: adatbázis-kereskedelem
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Gáspár-Papanek Csaba Ügyvivő szakértő
Vírusok, férgek, trójai programok
Vállalatbiztonsági Tudatosság
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Tectia MobileID Express – Kétfaktoros erős autentikáció – 5 percen belül üzemkészen! január 16.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
LEVÉL.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
küldés.
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Elektronikus levelezés
Közösségi portálok használata
Az online reklám esete a joggal
Közösségi oldalak használata
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
DDoS támadások veszélyei és az ellenük való védekezés lehetséges módszerei Gyányi Sándor.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
[fre ] Az új [fre ] Több mint levelezés, a saját kommunikáció internetes közműve:  kommunikáció a képernyőn: levelezés, üzenetküldés.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Aki írja a levelet Aki küldi a levelet Aki kapja a levelet Aki olvassa a levelet.
Jövő héten kedden Dolgozat!!!
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Internet, Elektronikus levelezés
Az Internet alkalmazásai
Számítógépvírusok.
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Boha Roland - Kéretlen levelek PPKE-ITK (2005) 1 Nyelv-alapú spam- szűrők Boha Roland november 24.
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Webes megoldások Munka kiszervezés webes felületre - Ügyfél oldalra (webshop, ügyfélkapu) - Adatrögzítés távolról (intranet) - Decentralizált adatrögzítés.
Átalakuló fenyegetettségek az informatika világában Kristóf Csaba Biztonságportál, főszerkesztő.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Számítógépes bűnözés.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Internet, Elektronikus levelezés
Internet és kommunikáció
A MORPHOLOGIC - BME EGYÜTTMŰKÖDÉSEK
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Előadás másolata:

Quality of Service Information Technologies Laboratory Nagy-sebességű Hálózatok Laboratórium Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fehér Gábor, PhD SPAM

HSNLab TMIT BME Mi is az a SPAM?  A SPAM - tömeges kéretlen levél  „direkt marketing”  Befektetési tanácsok, gyógyszerek, csodaszerek, pornó, szerencsejáték, átverések  De ki szórakozik ezzel, ha mindenki csak letörli?  Ha a spam nem érné meg annak, aki elküldi, akkor nem is küldené el!  Van aki belnéz a levélbe!  A spam bevételt hoz!  Megveszik a reklámozott terméket? Előforul ez is, de nem is mindig fontos!  Online hírdetések nézési statisztikája  Átverések  Trójai programok telepítése január 25.SPAM2

HSNLab TMIT BME Védekezzünk! január 25.SPAM3  A spam káros  Idő: letöltés, szelktálás, törlés  Erőforrás: hálózati kapcitás, tárhely  Átverések  Hogyan védekezhetünk?  Megelőzés  Ne mi legyünk a célpont!  Szűrés  Ne kelljen letöltenünk/látnunk a spamet!  De a spam küldő is tudja, hogy mi hogyan védekezünk!

HSNLab TMIT BME Megelőzés módszerei január 25.SPAM4  címek a spam listán  Klassziuksan a spam küldők web lapokat pásztáztak használható címeket kutatva  Emiatt álcázzuk címünket: pisti kukac cég pont hu  Ma már ez nem elég! A spam küldőnek nem drága címeket próbálgatni: DHA – Directory Harvest Attack  A kiszemelt levelező szervernél ki lehet próbálni a sokak által hasnzált neveket. A levelező szerver tudtán kívül még támogathatja is a valós címek felkutatását!  A levelező szervert DHA ellen is védeni kell!

HSNLab TMIT BME Megelőzés módszerei  Spam küldés blokkolása  Fekete listák  Az Internetes levelezésből ki kell tiltani minden olyan szervert, aki részt vesz spam küldésében. A fekete lista az aktuális kitiltott szerverek listája, az innen jövő kapcsolat tiltva van  Súlyos problémát is jelenthet, ha a listán ha ideiglenesen is, de megjelennek legitim szerverek  Fehér listák  A listán szereplők minden esetben küldhetnek t, semmilyen szűrés nem vonatkozik rájuk  Szürke listák  Az ismeretlen címről jövő leveleket ideiglenesen visszautasítja a rendszer, majd ezek később automatkius ismétlésnél postázódnak  A spam küldőknek egyelőre nem érni meg kivárni az újraküldést január 25.SPAM5

HSNLab TMIT BME Megelőzés módszerei január 25.SPAM6  Elrettentés  A spam küldése a legtöbb országban illegális tevékenyseg, büntetik  Az EU-ban csak az opt-in levélküldés legális, azaz listára csak saját kérésére kerülhet a felhasználó  USA: opt-out, a levélben biztosítnai kell, hogy a felhasználó a leiratkozhasson a listáról

HSNLab TMIT BME Szűrés január 25.SPAM7  Bayes tartalom szűrő  Az egyes szavak előfordulási valószínűségét használja ki  Spam szavak: spam leveleben olvasható szavak  Ham szavak: legitim levelekben olvasható szavak  Az egyes szavak valószínűségéből kiszámolható annak a valószínűsége, hogy a levél spam vagy sem  Problémák Bayes szűrőkkel  A spam és ham adatbázist folyamatosan tanítani kell  A spam szavak egyediek a felhasználóra nézve, nincs globális spam és ham táblázat

HSNLab TMIT BME Szűrés január 25.SPAM8  Heurisztikák és minták  Ha egy levél illeszkedik egy már ismert spam mintára, akkor ezt a levelet is spamnek minősítik  A mintákat olyan cégek/intézetek állítják elő, ahol nagyon sok spammel találkoznak  Problémák  A minta üzembe helyezése és az első spam közötti idő allatt sok spam kerülhet ki  Jó mintát nehéz készíteni  A spam küldő tudja, hogy mi szűrünk

HSNLab TMIT BME Szűrés január 25.SPAM9  Kollaboratív tartalom szűrés  A spam szűrésnél számíthat mások véleménye is. Ha sokan spamnek minősítenek egy üzenetet, akkor a többi felhasználó hasonló üzeneteit is spamnek lehet minősíteni  A felhasználókat minősítésük alapján vizsgálni kell és csak azoknak a véleménye számít, akik a közösség döntéseivel összhangban hoznak ítéleteket

HSNLab TMIT BME 2006 év spam specialitásai január 25.SPAM10  2006 évben a spam aránya ismét növekedésnek indult  Még több botnet  Becslések szerint a spam küldés 85% -ért a botnetek a felelősek*  Új technológia: hez csatolt képek  Becslések szerint a spamek 35% -a tartalmaz képes csatolmányt, mely a teljes levél forgalom 70% -a* * A becslések a Commtouch cégtől származnak. (130 ország, 35 millió felhasználó spam védelme)

HSNLab TMIT BME Botnetek január 25.SPAM11  „robot network” – botnet  A botnet számítógépek serege, amely a felhasználó tudta nélkül illegális ügyeket bonyolít (zombi)  Zombivá egy fertőzés révén válik a számítógép  Vírus, trójai, féreg,...  A botnetet a botnet master irányítja klasszikusan IRC (internet realy chat) csatornán keresztül. A modern peer-to-peer botneteknél azonban már nem szükséges az IRC csatorna  A botnetek bérbe vehetőek  Becslések szerint egy hétre dollár / méretű botnet, de sokszor barter üzlet*  A spam küldő kibérli a botnetet  Becslések szerint egy tipikus botnet 1 óra alatt 80 millió üzenetet küld*  Összehangolt spam kitörések esetén a botnetek által küldött levelek száma 2-3 óra alatt eléri az 1 milliárdot! * A becslések a Messagelabs cégtől származnak. (4 millió üzleti felhasználó spam védelme világszerte)

HSNLab TMIT BME Spam képekben január 25.SPAM12  A spam kép csatolmányként érkezik  A hírdetést a kép tartalmazza, a levél szövege nem utal spamre (spam szűrők szerint legitim levélszöveg)  A szűrés így nehezebb és költségesebb  A még nehezebb automatikus felismerés végett a képek torzítása  A képek mérete meghaladja a szöveges spam méretét, így ez a fajta spam méginkább erőforrás gyilkos

HSNLab TMIT BME SPAM a (közel)jövőben január 25.SPAM13  SPIM és társai  A spam mindenhol megjelenik, ahol a hírdetésekkel olcsón tömegeket ér el  Instant messaging (SPIM)  Fórumok, blogok  VoIP  SMS/MMS ...

HSNLab TMIT BME Spam nélkül? január 25.SPAM14  A spam akkor tűnhet el, ha a küldőnek már nem éri meg elküldeni  Magas kockázat  Jól működő megelőzés és technikai megoldások miatt kevés bevétel  Magas küldési költség  Lesz ilyen valamikor?  Sokan dolgoznak rajta és ellene!

Quality of Service Information Technologies Laboratory Nagy-sebességű Hálózatok Laboratórium Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Köszönöm a figyelmet!