Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TÁMOP-TIOP Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A civilek szerepe a társadalmi megújulást szolgáló programokban
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Társadalmi Megújulás Operatív Program
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A szociális és humán szolgáltatások fejlesztési lehetőségei a TÁMOP és a TIOP programokban Somberek , 2007.június 12.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
NFT II. pályázati lehetőségei és koordinációja a Szegedi Tudományegyetemen október 1. Prof. Dr. Rácz Béla stratégiai rektorhelyettes.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Lorem ipsum.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv humánerőforrás-fejlesztési programjai Radócz János kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.

Változások Több pénz: 22 500 millió Euro Új tervezési dokumentumok és intézményrendszer Uniós szinten történő változások érintik a magyar operatív programokat is

Forrásmegoszlás

Fejlesztési programok (Humán terület) Társadalmi Megújulás Operatív Program (TAMOP) Európai Szociális Alapból finanszírozandó humán jellegű fejlesztések Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozandó – a TAMOP-hoz kapcsolódó – infrastrukturális fejlesztések Regionális Operatív Program

Tamop forrásmegoszlása Prioritás Támogatás % Támogatás Mrd HUF (265FT/€) A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése, segítése 16,86 176 Az alkalmazkodóképesség javítása 19,82 207 Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek A kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz szükséges humán erőforrások fejlesztése 11,4 118 Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás és részvétel erősítése 19,5 204 Közép-Magyarország Régió 12,6 132 Összesen 100% 1044

Társadalmi Megújulás Operatív Program 1. prioritás: A foglalkoztathatóság fejlesztése a munkaerőpiacra való belépés segítése és ösztönzése 1.1.1 Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztathatóságának, munkavégző képességének javítása és a munkaerőpiacra való belépésük segítése. 1.1.2 Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért Hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépésének segítése személyre szabott és a helyi munkaerőpiaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal. 1.2.1 Hátrányos helyzetűek foglalkoztatását ösztönző járulékkedvezmények 1.3.1 A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként – I. fázis 1.4.1 Alternatív foglalkoztatási programok átmeneti támogatása 1.4.2 Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat

2. prioritás: Az alkalmazkodóképesség javítása Lépj egyet előre Az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőttek képzése, akiket a hagyományos képzési programok nem, vagy csak nagyon korlátozottan érnek el. A program lehetőséget kínál számukra arra, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező felnőttek megszerezzék a szakképzésben való részvétel feltételét jelentő alapfokú végzettséget, s hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzettséget szerezzenek. A program támogatja az általános iskolai végzettséggel rendelkező, de szakképesítés nélküli felnőttek szakképzését, illetve az elavult szakmákkal rendelkezők esetében új szakképesítés megszerzését. A „tudás esély” zászlóshajó projekt részét képezi a konstrukció.

Munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztése Munkahelyi képzések támogatása - mikro- és kisvállalkozások Az alkalmazottak foglalkoztathatóságának javítása révén növelje a vállalkozások versenyképességét és ösztönözze a foglalkoztatókat munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére. További célja, hogy a képzésekkel megteremtse a tudatos emberi erőforrás gazdálkodás alapjait a mikro- és kisvállalkozásoknál. A „tudás esély” zászlóshajó projekt részét képezi a konstrukció. Munkahelyi képzések támogatása – ernyő-szervezeteken keresztül Munkahelyi képzések támogatása – középvállalatok A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése

Pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása „Új pálya” program Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése A partnerség és a párbeszéd szakmai hátterének megerősítése, közös kezdeményezések támogatása Az akkreditáció rendszerének kialakítása

Társadalmi Megújulás Operatív Program 3. prioritás: Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek 3.1. A kompetencia alapú oktatás és a korszerű pedagógiai módszerek elterjedésének támogatása a közoktatásban és a szakképzésben 3.2 A közoktatási és felsőoktatási intézmények művelődési, szociális, egészségnevelési és szabadidős szolgáltató szerepének erősítése, az oktatási és kulturális intézmények együttműködésének erősítése Oktatási épületek művelődési-közösségi terekként történő fokozott hasznosítása (sportolási, önképzési, önművelődési stb.) Az oktatási intézmények a helyi-regionális kulturális és sport kommunikációs hálózatokba történő aktív bekapcsolása Az oktatási és kulturális funkciókat ellátó intézmények integrált működésének ösztönzése, tevékenységi körük bővítése Felnőttkori művelődés elősegítése

3. 3. Tanulási lehetőségek bővítése, új tanulási formák 3.3 Tanulási lehetőségek bővítése, új tanulási formák elterjesztésének ösztönzése IKT használatának elterjesztése Távoktatási tananyagok és értékelési rendszerek kifejlesztése Távoktatás elterjesztése A munkahelyi tanulás támogatása 3.4 A formális, nem-formális és informális rendszerek összekapcsolása 3.5 Az interkulturális nevelés fejlesztése, a nemzetiségi és migráns tanulók és felnőttek beilleszkedésének támogatása Kutatások, tanulmányutak, nemzetközi tapasztalatcserék támogatása Nemzetiségi pedagógusképzés, szaknyelvi képzés A közismereti tantárgyak nemzetiségi nyelven történő oktatásának támogatása

3. 6. Átfogó mérési, értékelési és minőségirányítási rendszerek 3.6 Átfogó mérési, értékelési és minőségirányítási rendszerek fejlesztése 3.7 A pedagógusképzés megújítása, az oktatásban dolgozók továbbképzése Akkreditált továbbképző tanfolyamok szervezése 3.8 A közoktatás hatékonyságát segítő területi együtt- működések támogatása 3.9 A hátrányos helyzetű és roma tanulók szegregációja elleni küzdelem, az integrált oktatásuk támogatása, tanulási lehetőségeik bővítése 3.10 A sajátos nevelési igényű tanulók integrációjának támogatása 3.10 A kiemelkedően tehetséges hallgatók tehetségét támogató és fejlesztő, tehetséggondozó programok elterjesztése

4. prioritás: A felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítése érdekében Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban Tananyagfejlesztés Képzők képzése, a pedagógusképzést támogató hálózatok korszerűsítése Korszerű matematikai és természettudományos végzettséggel rendelkezők számarányának növeléséhez szükséges tartalmi és képzési kapacitások kialakítása Felsőoktatás hatékonyságát növelő központi szolgáltatások fejlesztése Központi felsőoktatási minőségfejlesztés A tudáshasznosulást, tudástranszfert segítő eszköz-, és Felsőoktatás és gazdaság kapcsolatának erősítése, nemzetközi szintű tudásbázisok fejlesztése. Innovatív kutatói teamek alapkutatástól az alkalmazott kutatásig terjedő projektjeinek támogatása A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja Nemzeti Kiválóság Program Nemzeti Kutatóközpont kiváló külföldi kutatókat támogató ösztöndíjai

5. prioritás: Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése

TIOP Oktatási infrastruktúra fejlesztése a pedagógiai reformot támogató, elsősorban informatikai jellegű fejlesztések alternatív tanulásformák ösztönzése felsőfokú oktatás stabilizálásának ösztönzése

Egészségügyi infrastruktúra járóbeteg szakrendelés támogatása fekvőbeteg szakrendelések támogatása mentésirányítási rendszerfejlesztés adminisztráció, betegazonosítás

Társadalmi befogadást támogató infrastruktúra térségi szemléletű rendszerek támogatása bentlakásos intézmények problémaköre egyenlő esélyek biztosítása

Radócz János, kistérségi tanácsadó janos.radocz@eszakalfold.hu Köszönöm a figyelmet! Radócz János, kistérségi tanácsadó janos.radocz@eszakalfold.hu (30) 4760896 Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 4028, Debrecen, Simonyi u. 14.