Környezetvédelem-önkormányzat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Európai Unió környezetvédelmi tevékenységei
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A települési környezet és védelme I.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A környezetvédelem intézményrendszere
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Közigazgatási alapismeretek
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Az önkormányzat lakosságvédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §196/1996. (XII. 22.) Korm. rendelet a mentésben való részvétel szabályairól, a polgári.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
Nemzeti Parkok.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az adatvédelem szabályozása
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Környezetvédelem Az EU környezetpolitikája
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A természetvédelem.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Környezetvédelem-önkormányzat Dolgozatom témája a helyi önkormányzatok szerepe a környezetvédelemben. Tudjuk, hogy a környezet és természetvédelem napjaink égető problémái közé tartoznak, ezért fontos, hogy kellő módon tájékozódjunk a környezetvédelem lehetséges módozatairól, illetve az abban szerepet vállaló intézményekről. Tanuló: Czimbalmos Lóránd Imre Iskola: Salamon Ernő Elméleti Líceum Felkészítő tanár: Barabás Tibor

Ember-környezet kapcsolat Faanyagok beszerzése → erdőirtás Vadászat → vadállomány csökkenése Halászat → halállomány csökkenése Ipari forradalom → levegő, talaj és vízszennyezés Kulturális forradalom → zaj és fényszennyezés Először a környezet fogalmát szeretném tisztázni, illetve az ember kapcsolatát környezetével. Környezetnek nevezzük az élő szervezeteket körülvevő élő és élettelen tényezők együttes rendszerét. Az ember megjelenése óta állandó hatással van környezetére, sajnos a legtöbb esetben negatív hatással. Ezek mindig összefüggésben álltak az ember mindennapi tevékenységeivel, mint faanyagok beszerzése, vadászat, halászat, ipari tevékenységek, kulturális tevékenységek. Ezek együtt jártak az erdőirtással, a vad és halállomány csökkenésével, különböző szennyezésekkel.

Emberi tevékenység globális következményei Környezetszennyezés Iható édesvízkészletek leapadása Üvegházhatás Vagyis ha összefoglaljuk az ember ráhatását az őt körülvevő világra akkor ezek környezetszennyezésben, iható vízkészletek drasztikus fogyásában, üvegházhatásban nyilvánul meg. A mellékelt diagram kiválóan tükrözi az üvegházhatást, a hőmérséklet emelkedésének tükrében.

Bolygónk „múltja” 4,6 milliárd éve → Föld kialakulása 3,8 milliárd éve → első élőlények megjelenése 400 millió éve → ózonréteg, első szárazföldi növények, halak, kétéltűek, hüllők 200 millió éve → madarak, emlősök megjelenése, kihalnak az őshüllők 100 ezer éve → az ember (Homo sapiens) Hogy érdemleges képet kapjunk Földünk fejlődéséről, és hogy felmérhessük, valójában hány millió év munkáját tennénk tönkre néhány évezred alatt tekintsük át néhány lépésben a bolygónk történelmét.

A Föld kialakulása 4,6 milliárd éve 4,6 milliárd éve létrejön a Föld.

Az élet eredete 3,6 milliárd éve 3,6 milliárd éve megjelenik az élet első csírája.

Élőlények eredete 400 millió éve → ózonréteg, első szárazföldi növények, halak, kétéltűek, hüllők 200 millió éve → madarak, emlősök megjelenése, kihalnak az őshüllők A következő időszakban kifejlődik az élőlények sokasága, majd számos faj, sőt csoport el is tűnik.

Az ember megjelenése 100 ezer éve 100 ezer évvel ezelőtt megjelenik a gondolkozó, mai ember őse, és ezzel kezdetét veszi Földünk „kálváriája’. Az évezredek során az ember eljut arra a szintre, amikor meg kell tanulnia egy új fogalmat – a környezetvédelmet.

Környezetvédelem társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben (saját maga által) okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul A környezetvédelem mai megfogalmazásban: egy olyan társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben (saját maga által) okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul.

Környezetvédelem hivatalos szervei Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium Környezetvédelmi Hivatal Környezetvédelmi Főfelügyelőség Környezetvédelmi Felügyelőségek Nemzetipark- igazgatóságok Természetvédelmi igazgatóságok Földművelésügyi Miniszter Ipar és Kereskedelmi Minisztérium És a környezetvédelem fogalmával együtt megjelenik egy új társadalmi szerveződés, mely felel a már meglévő problémák elhárításáért, illetve újabbak megelőzéséért, és ez a környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetve a vele együtt dolgozó szervezetek, amint a képen is látható.

Környezetvédelmi hivatalok célkitűzési irányzatai Levegőtisztaság védelme A felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme A természetvédelem Általános tájvédelem Zaj- és rezgésvédelem Hulladékkezelés A környezet radioaktív sugárzás elleni védelme Az erdővagyon védelme Az ásványvagyon védelme és a termőföldvédelem Az élővilág védelme A környezetvédelmi hivatalok számtalan célkitűzést fogalmaztak meg, mint: Levegőtisztaság védelme A felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme A természetvédelem Általános tájvédelem Zaj- és rezgésvédelem Hulladékkezelés A környezet radioaktív sugárzás elleni védelme Az erdővagyon védelme Az ásványvagyon védelme és a termőföldvédelem Az élővilág védelme

EU-s irányelvek Megelőzés elve A károkozó felelősségének elve Együttműködés és összehangolás elve Kompatibilitás elve Globális felelősség elve A környezetvédelmi hivatalok munkáját meghatározzák, esetenként segítik a különböző Uniós szabályok, melyek a következő irányelveket követik: Megelőzés elve A károkozó felelősségének elve Szubszidiaritás elve Együttműködés és összehangolás elve Kompatibilitás elve Globális felelősség elve

Európai Unió környezetvédelmi politikája Akcióprogramok megalkotása Első Környezeti Akcióprogram (1973-1976) Második Környezeti Akcióprogram (1977-1981) Harmadik Környezeti Akcióprogram (1982-1986) Negyedik Környezeti Akcióprogram (1987-1991) Ötödik Környezeti Akcióprogram (1992) Hatodik Környezeti Akcióprogram (2002) Az Európai Unió környezetvédelmi politikája hat környezeti akcióprogram révén valósul meg, melyek 1973-ban kezdődtek és napjainkban is zajlanak.

Helyi önkormányzatokra vonatkozó környezetvédelmi rendelkezések A helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezések A Fővárosi Önkormányzat környezet- és természetvédelemmel összefüggő feladat- és hatáskörei A megyei önkormányzat környezet- és természetvédelemmel összefüggő feladatai és hatásköre A települési önkormányzat képviselő-testületének környezet- és természetvédelmi feladat- és hatáskörébe tartozik A polgármester (főpolgármester) környezetvédelmi és természetvédelmi feladatkörébe, illetőleg államigazgatási hatósági hatáskörébe tartozik Az eu-s rendelkezések mindig helyi szinten érvényesülnek, mégpedig a helyi önkormányzatok révén, ahol különböző részlegek felelnek az egyes rendelkezések meghozásáért, végrehajtásáért.

Helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezések Épített és természetes környezet védelme Oktatási intézményekről való gondoskodás Kulturális, sport tevékenységek támogatása A helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezések közül a fontosabbak: Épített és természetes környezet védelme Oktatási intézményekről való gondoskodás Kulturális, sport tevékenységek támogatása

Megyei önkormányzatok környezetvédelmi feladatköre Idegenforgalmi értékek feltárása, hasznosítása, megőrzése Térségi foglakoztatási feladatok összehangolása A megyei önkormányzatokra hárul többek között az: Idegenforgalmi értékek feltárása, hasznosítása, megőrzése Térségi foglakoztatási feladatok összehangolása

Természeti értékek védetté nyilvánítása A települési önkormányzat képviselő-testületének környezet- és természetvédelmi feladat- és hatáskörébe tartozik Természeti értékek védetté nyilvánítása Zajvédelmi előírások kidolgozása levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv (füstköd riadóterv) létrehozása helyi jelentőségű természeti értékek megóvása, őrzése, fenntartása A képviselő testületek felelnek sok egyéb mellett a: Természeti értékek védetté nyilvánítása Zajvédelmi előírások kidolgozása levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv (füstköd riadóterv) létrehozása helyi jelentőségű természeti értékek megóvása, őrzése, fenntartása

A polgármester környezetvédelmi és természetvédelmi feladatköre levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv (füstköd riadóterv) kidolgoztatása és végrehajtása helyi védelem alatt álló természeti területen a jogszabályban előírtak teljesítésére történő kötelezése, valamint a közlekedés és a tartózkodás korlátozása A polgármester hatáskörébe tartozik a: levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv (füstköd riadóterv) kidolgoztatása és végrehajtása helyi védelem alatt álló természeti területen a jogszabályban előírtak teljesítésére történő kötelezése, valamint a közlekedés és a tartózkodás korlátozása

Települési önkormányzatok környezet- és természetvédelmi feladatai biztosítja a környezet védelmét szolgáló jogszabályok végrehajtását a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki együttműködik a környezetvédelmi feladatot ellátó egyéb hatóságokkal, szervezetekkel a fejlesztési feladatok során érvényesíti a környezetvédelem követelményeit javaslatot tesz helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításra A települési önkormányzatok feladata, hogy: biztosítja a környezet védelmét szolgáló jogszabályok végrehajtását a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki együttműködik a környezetvédelmi feladatot ellátó egyéb hatóságokkal, szervezetekkel a fejlesztési feladatok során érvényesíti a környezetvédelem követelményeit javaslatot tesz helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításra

Gyergyószentmiklós és önkormányzata a környezetvédelem tükrében És most néhány gondolat erejéig visszatérnék városomba, Gyergyószentmiklósra, megvizsgálva a környezetvédelem hatékonyságát és a helyi önkormányzatok részvételét a környezetvédelmi programokban.

Pozitívumok A Békás szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park létrehozása Környezetbarát szeméttárolók kihelyezése Ipari létesítmények fokozottabb ellenőrzése környezetvédelmi szempontból Szelektív hulladékgyűjtés bevezetését megcélzó intézkedések Jobb együttműködés a környezetvédelmi szervezetekkel Jobb együttműködés az oktatási intézményekkel Pozitívumként megemlíthetőek a következők: A Békás szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park létrehozása Környezetbarát szeméttárolók kihelyezése Ipari létesítmények fokozottabb ellenőrzése környezetvédelmi szempontból Szelektív hulladékgyűjtés bevezetését megcélzó intézkedések Jobb együttműködés a környezetvédelmi szervezetekkel Jobb együttműködés az oktatási intézményekkel

Képek a pozitívumokról Itt a pozitívumokra utaló képek.

Negatívumok Nehezen körvonalazódik az önkormányzatban a környezetvédelemmel foglalkozó személy(ek) hatásköre Illegális erdőkitermelés Hulladékkezelés problémája Zöldövezetek nem szakszerű manipulálása Sajnos negatívum legalább annyi van, mint pozitívum, ugyanis: Nehezen körvonalazódik az önkormányzatban a környezetvédelemmel foglalkozó személy(ek) hatásköre Illegális erdőkitermelés Hulladékkezelés problémája Zöldövezetek nem szakszerű manipulálása

Képek a negatívumokról És képekben.

Javaslatok Jobb együttműködés az oktatási intézményekkel a hatékonyabb környezeti nevelés érdekében Fiatalok motiválása a környezetvédelmi tevékenységekben való részvételre Környezetükért tenni akaró személyek beválasztása az önkormányzatokba Büntetések szigorítása úgy a cégek, mint magánszemélyek fele Energiatakarékos közvilágítás Szabályszerű hulladéklerakók létesítése Személyes javaslataim, elsősorban a negatívumok orvoslását céloznák meg, mely szerint szükséges lenne egy: Jobb együttműködés az oktatási intézményekkel a hatékonyabb környezeti nevelés érdekében Fiatalok motiválása a környezetvédelmi tevékenységekben való részvételre Környezetükért tenni akaró személyek beválasztása az önkormányzatokba Büntetések szigorítása úgy a cégek, mint magánszemélyek fele Energiatakarékos közvilágítás Szabályszerű hulladéklerakók létesítése

Következtetés nagyon sokat tehetnek a közigazgatási szervek, ha akarnak, és nem az egyéni hasznot állítják előtérbe, mert csak egy Földünk van és az sem a sajátunk, hanem csak kölcsön kaptuk, használatra, és utódainknak tovább is kell azt adnunk, de egyáltalán nem mindegy, hogyan. Végül levonható a következtetés, hogy nagyon sokat tehetnek a közigazgatási szervek, ha akarnak, és nem az egyéni hasznot állítják előtérbe, mert csak egy Földünk van és az sem a sajátunk, hanem csak kölcsön kaptuk, használatra, és utódainknak tovább is kell azt adnunk, de egyáltalán nem mindegy, hogyan.

Köszönöm a figyelmet