Családi krízisek és kezelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
10. Erőszak a családban, válás
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A stratégiai tervezés módszertana
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Szociális munka az onkológiában
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Önismeret Horváth Renáta.
Gyermekkori depresszió
Környezetértékelési módszerek
Rokszin Mónika Pszichológus
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
A lehetséges énképek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Pszichológiai segítségnyújtás
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Krízis.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Éntudat – identitástudat - énkép
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Pszichológiai Ismeretek
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Mindennapi veszteségeink
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Alapellátás kontra szakellátás
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Stressz kezelése, coping (megküzdési) technikák Együtt a betegség okozta károk leküzdéséért TÁMOP / Előadó: Kardos Bernadett egészségfejlesztő.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Krízishelyzetek oldása mentálhigiéniás módszerekkel Moln á r József B. A. Z. Megyei Kórh á z és Egyetemi Oktatókórh á z Miskolc, 2013.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Havas Magda c.bv.őrnagyUhrin Ilona klinikai szakpszichológusbv. Pártfogó felügyelő Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.
Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Családi Családi krízisek krízisek. Krízis - döntés - fordulópont - lehetőség.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Családi krízisek és kezelése

Válsághelyzet lélektani kiegyensúlyozatlanságnak időtartama annál a személynél, aki olyan veszélyes körülményekkel kénytelen szembenézni, amelyek számára fontos problémát jelentenek, ám ezeket sem elkerülni,sem megoldani nem képes szokásos problémamegoldó eszköztárával, képességeivel.

A családi krízis fogalma Olyan, az egész csoportot érintő lélektanilag kritikus állapot, melyben a családtagok úgy érzik, hogy a veszélyeztető helyzet nem elkerülhető, az adott esemény kitüntetett fontosságú, kénytelenek szembesülni a helyzettel, de a családtagok a saját probléma megoldó eszközeiket elégtelennek érzik

Krízis és stressz kapcsolata A krízis gyakorlatilag a stressz és az ennek nyomán kialakuló fenyegetettség érzés, szorongás, időleges alkalmazkodási zavar többszörös összeadódásából bontakozik ki; A családi stressz (megkülönböztetendő a stresszortól) egy állapot, ami egy érzékelhető, a feszültség keltő élmény (pl. kihívás, fenyegetés) és a annak kezelési képessége (pl. erőforrások, coping) közötti egyensúlytalanságból bukkan fel a család működésében. Ha az egyensúlytalanság mértéken felüli erőforrásokat igényel, ez a hyperstressz állapota, mely a családi válsághelyzethez vezethet.

Családi stresszorok jellemzői 1. a családi rendszerből belülről jön-e (pl. válás), vagy kívülről (munkahely elvesztése). 2. közvetlenül minden családtagot érint (pl. testvérszületés) vagy csak egy családtagot (pl. apa összeveszik főnökével). 3. gyorsan (pl. kamasz elszökése otthonról) vagy fokozatosan kialakuló (anya depresszióssá válása) 4. intenzív (pl. haláleset) vagy enyhe (nyaralási előkészületek)

Családi stresszorok jellemzői 5. rövid (pl. esküvő) vagy elhúzódó (pl. krónikus betegség a családban) 6. előre látható, bejósolható (fiatal elöltözése otthonról) vagy váratlan, kiszámíthatatlan (baleset) 7. lehet természeti környezetből származó (természeti katasztrófa) vagy ember által előidézett 8. család saját kontrollján belülinek (testvér féltékenység kezelése) érzi vagy saját kontrollján kívül esőnek (gazdasági válság anyagi hatásai)

Családi stressz négy forrása (Minuchin) 1. Egy családtag stresszkeltő kapcsolata családon kívüli erőkkel, mely áttevődik a család-rendszerre is (pl. anyára terhelődő túlzott teljesítmény-elvárások a munkahelyen) 2. Teljes családot érintő külső stresszhatások, mint például költözés, gazdasági válság, szegénység, társadalmi diszkrimináció, stb. 3. Stressz a családfejlődés átmeneti pontjain 4. Családra jellemző speciális problémák miatti stressz (pl. fogyatékos gyermek a családban, válás, újratársulás, veszteség, stb.).

Vertikális és horizontális stresszorok család történelmi, kulturális és családtörténeti öröksége (pl. hogyan kezelték a kritikus élethelyzeteket az előző generációkban) az alapított család (fejlődéssel együtt járó vagy váratlan) negatív életeseményei

Családi krízis két fő típusa 1. normatív, a fejlődéssel járó krízisek 2. paranormatív, váratlan és bejósolhatatlan eseményekhez kapcsolódnak (súlyos betegség, érzelmi összeomlás, lottónyeremény, stb.)

Normatív átmenetekkel járó krízisek három fő jellemzővel bírnak: (1) általánosak, a legtöbb családnál így fordulnak elő, (iskolakezdés, intim kapcsolat kialakítása, „üres fészek”, stb.). (2) várhatóak, anticipálhatóak (gyermek felnőtté válása, nyugdíjba vonulás, stb.) (3) rövid ideig tartanak, nem krónikusak (4) új kapcsolati szerkezet, új viselkedésmódok, új szabályok szükségesek az egész családban

Krízis veszélyeztetettségnek való kitettség I. Két jelenség befolyásolja: 1. Családi krízis azokon a pontokon alakul ki leginkább, ahol az aktuális esemény összetalálkozik az előző generációk megoldatlan vagy rosszul kezelt problémáival (vertikális – horizontális találkozása), a múlt emléke kioldóingere lesz a félt/rettegett események újra-átélésének, és elindítja a eltúlzott félelmek, indulatok, rossz megoldási minták mozgósítását.

Krízis veszélyeztetettségnek való kitettség II. 2. megoldandó problémák összegződéséből alakulhat ki leginkább a kritikus helyzet: több intenzív és tartós stresszor (pl. munkahely elvesztése, válás, betegség egy időben) fejlődési és paranormatív stresszorok egy időben jelentkeznek (pl. elköltöző fiatal felnőtt életperiódusa és egy hozzátartozó váratlan halála)

Krízis lefolyásának meghatározói Egyik lényegi összetevője a krízishelyzet előtti családi működésmód: mennyire kielégítőek, kiegyensúlyozottak a kapcsolatok ill. mennyire sebezhetőek a már meglévő rossz működésmód, hiányok miatt;

„A helyzet reménytelen, de nem súlyos” 2. Másik lényeges összetevő, hogy a családtagok a kialakult történéseket mennyire érzik fenyegetőnek, súlyosnak; mit gondolnak a megküzdéshez szükséges személyes és együttes erőforrásaikról; mit gondolnak a problémával való megküzdés módjáról (egyéni vagy családi ügyként kezelik- e?, érzelmi fókuszú vagy probléma fókuszú megküzdést preferálnak-e?) milyen konkrét lépéseket tesznek a kritikus helyzet leküzdésére; képesek-e az együttes, egymást támogató, megküzdésre;

„Egyedül nem megy” 3. Megküzdési kapacitások egyes szintjeinek aktuális minősége: egyes tagok személyes erőforrásai: válsághelyzetre adott érzelmi-, viselkedészavarok leginkább az adott helyzetre való specifikus reakciók, nem a személyiség patológiás állapotától függnek, ha az egyén egészséges volt előzőleg ; a családi kapcsolatok jellemzőiben rejlő erőforrások (érzelmi kötődés, egymásért érzett felelősség, megfelelő kommunikációs minták problémahelyzetek közös megbeszélésére és döntések meghozatalára, feladatok elosztására való képesség, stb.) társas támogatottság mértéke és minősége (közvetlen környezet, társadalom politika);

Családi krízis lefolyásának szakaszai I. Hirschowitz (1973) Kiváltó hatás (ideje órákban mérhető); Megrettenés és nyugtalanság (néhány napig tart); Alkalmazkodás időszaka (hetek alatt) Helyreáll az egyensúly (néhány hónap alatt)

Családi krízis lefolyásának szakaszai II. 1. krízis előtti állapot (ahogy a család általában működik – ez már önmagában is sebezhetővé teheti) 2. erős feszültségkeltő események hatására kialakuló időleges felbomlás, szervezetlenség, bénultság 3. aktív megküzdési reakciók a fenyegető helyzet megváltoztatására (pl. probléma tagadása, változás kerülése, vagy változásra való összeszerveződés) 4. újraszerveződéssel elérhető új egyensúly 3 szintje: konkrét, mindennapi viselkedési rutinokban végrehajtott változások, mely a mindennapi szabályok megváltoztatását is jelenti; a szabályok és döntések meghozatalának módja is megváltozik; alapvető értékek, célok átalakulása

Családi krízis kezelés alapelvei I. 1. Feszültség csökkentése, biztonságérzet növelése, aktív, támogató magatartás 2. A krízis helyzet összetevőinek pontos felmérése: jellege ez idáig lezajlott folyamat feltárása (kivel, hogyan, mi történt, ki mit csinált, mit nem csinált)

Családi krízis kezelés alapelvei II. 3. A válságkezelése módjának felmérése: a hibás megküzdés lehetséges okai: inadekvát a problémák észlelése (pl. serdülő önállósági törekvését a család elfogadhatatlan lázadásnak éli meg) inadekvátak a probléma feldolgozási módok. (pl. a családnak nincsenek jól alkalmazható megoldási mintái, torzak a szerep -és feladatleosztások) inadekvát a társas háló (pl. súlyos beteg családját elkerülik)

Családi krízis kezelés alapelvei III. 4. Kompenzáló tényezők felmérése: személyes erőforrások, családtagok együttműködési készsége, bevonható, aktivizálható társas kapcsolatok, intézmények 5. Családtagok mobilizálása, konkrét és kivitelezhető lépések megfogalmaztatása, tervezése (ki mit hogyan fog csinálni a következő lépésben?) 6. Családi krízis intervenció időkeretei: max. 4-6 találkozás, időbeni elosztása a családtagok aktuális megküzdési képességétől és a probléma súlyosságától függ (akár heti több alkalom is a legválságosabb időszakban, de max. néhány hét alatt)