Gondolatok és dilemmák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Terápiás igazságszolgáltatás vagy igazságügyi patologizálás?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
A kapcsolattartás útvesztőiben
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Életbiztosítási Program
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Kérdések és válaszok az iskoláztatási támogatás felfüggesztéséről
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Dr. Simon Gábor Fejér Megyei Szent György Kórház
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Az Európai Unió áldozatpolitikájának megújítása Sömjéni László Bűncselekmények Áldozatainak Napja Szakmai Konferencia Budapest február 22.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Egy történet margójára....
Szociálpolitikai keretek
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Konzorciumi együttműködés
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Csörömpölj a cukorkáért!. 1. A pedagógusnak tanulmányai során miben NEM kell fejlesztenie önmagát? a) a választott szakterület tudományos igényű ismeretében.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Merre tovább idősellátás IV.? országos szakmai tanácskozás
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Szervezetfejlesztő, coach
Ágazatközi együttműködés
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Előadás másolata:

Gondolatok és dilemmák

Az elhúzódó büntetőeljárások Alapvető pedagógiai dilemmát okoz a büntetőeljárás elhúzódása, különös tekintettel a bűncselekmények társadalmi megítélésének feldolgozásával kapcsolatban.

Az elhúzódó büntetőeljárások Ha az előzetes letartóztatást a „hosszú” időre tekintettel szüntetik meg, vagy jogerős ítélet nélkül, abban az esetben megtörik a pedagógiai, reszocializációs folyamat, fokozódhat a fiatal kriminalizálódása.

A kórházi és szakorvosi ellátás biztosítása Problémás a fiatal szállítása, őrzése, illetve a kórház személyzetének esetenkénti előítéletessége. Tapasztalatok szerint az illetékes rendőrkapitányságok nem tudják folyamatosan biztosítani az előzetes letartóztatásban lévő fiatal őrzését. Pedagógiai szempontból aggályos helyzetek alakulhatnak ki egy javítóintézeti növendék kórházi kezelése alatt a személyzet előítéletessége miatt.

Az előzetes letartóztatás hosszabbításának elrendelése Alkalmanként problémás helyzetek alakulnak ki azokban az esetekben, amikor az előzetes letartóztatás határidejének hosszabbításáról szóló értesítést nem kapják meg az intézetek.

Az utógondozás igénye Az utógondozás igényével valamennyi intézetben jelentkeznek növendékek. Erre leginkább azok a fiatalok tartanak igényt akik gyermekvédelmi gondoskodás alatt álltak, de volt gondozó intézetük nem fogadja vissza. A javítóintézeti utógondozás szükségessé váló szakfeladata lett az intézeteknek, szakmai normái jelenleg nincsenek kidolgozva.

A növendékek szállításának egyes esetei Szakmai kérdést vet fel a szökött javítóintézeti növendék intézetbe történő visszaszállításának jelenlegi szabályozottsága.

A szakképzés és a munkáltatás lehetőségei Aggályos a javítóintézeti nevelésük alatt szakmai képzettséget vagy jártasságot szerzett fiatalok munkaerőpiaci-, illetve a munkaerőpiaccal történő találkozásuk esélyeinek megteremtése.

A kábítószer függő és az alkalmi szerhasználók együttműködése Kiemelt feladat a kábítószer függő vagy a kábítószer pótló anyagot használó „új generációs növendékek” javítóintézeti gondozásának biztosítása.

A jóvátételi eljárás lehetőségei: Vannak-e lehetőségei a javítóintézeteknek a jóvátételi igazságszolgáltatás eljárásaiba bevonni a személyzetet és a növendékeket?