Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szervezetfejlesztő, coach

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szervezetfejlesztő, coach"— Előadás másolata:

1 Szervezetfejlesztő, coach
HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web: HR KONFERENCIA „Munkaerőpiaci börze” Modell Kelemen Judit Szervezetfejlesztő, coach Eger,

2 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15
HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web: Szeretnék visszautalni Főtitkár Úr előadására, mely azt is bemutatta, milyen módon igyekeznek elhelyezkedni a szakmákat megszerzett tanulók. A diagram alapján látható, hogy a tanulók mindössze 17%-a kerül kapcsolatba közvetlen módon vállalkozásokkal munkakeresés közben.

3 Gazdasági informatikus, szakács, hegesztő
HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web: Továbbtanulók A legtöbben saját szakterületükön kívánnak továbbtanulni, kedvelt szakmák: Gazdasági informatikus, szakács, hegesztő Felsőoktatás: 60% BP: BME, ELTE, SZIE, ill. Egerben: EKF-en Ugyanakkor a legtöbb frissen végzett tanuló alapvetően munkát szeretne magának.

4 Munkaerőpiaci börze „Munkaerőpiaci börze” – mint modell
Létrehozásának oka: közvetlen kapcsolatteremtési lehetőség a tanulók és a vállalkozások között egy tanulmányi év számos alkalmat tud biztosítani a két fél számára egymás megismerésére A tanulók és a vállalkozások között létezik bizonyos mértékben a kapcsolatfelvétel, hiszen tanulószerződések keretében a tanulók gyakorlati képzőhelyeken sajátíthatják el a szakma gyakorlati elemeit. A modell tulajdonképpen egy eszköz, mely segít a kereslet és a kínálat összehangolása miatt a számosság miatt. Ez egy olyan rés, mely eddig is létezett, azonban nem került kihasználásra.

5 Munkaerőpiaci börze Miért börze?
face-to-face kapcsolat a tanuló és a vállalkozás között: szintvizsgán jövőbeni tanulószerződés megkötéséhez szakmai vizsgát követően a még el nem kötelezett tanulók foglakoztatásra irányuló kiválasztása A vállalkozás lehetőséget kap arra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön adott szakmacsoport tanulóival, a szintvizsgán kiválaszthatja azokat a tanulókat, akikben potenciált lát és a jövőben tanulószerződéssel a vállalkozásában gyakorlati képzőhelyet kíván számára biztosítani. A szakmai vizsgákat követően a még el nem kötelezett tanulók számára

6 Munkaerőpiaci börze Hogyan működik?
Iskolák + vállalkozások + HKIK szoros és bizalomra épülő együttműködése! A vállalkozások a teljes évet lefedve értesítést kapnak az őket érintő iskolai eseményeket illetően, ahol kapcsolatot tudnak eszközölni a tanulókkal. Ahhoz, hogy a modell életképes legyen, elengedhetetlenül szükséges az intézmények (iskolák) részéről a szoros, bizalomra épülő együttműködés kialakítása.

7 Munkaerőpiaci börze Értesítés tartalmazza:
tanulóval kapcsolatfelvételi lehetőség időpontját helyszínét adott szakmát résztvevő tanulók számát Ezen adatok segítségével a vállalkozás információt kap egy adott év adott időszakára vonatkoztatva a potenciális munkaerőpiacra kerülő fiatal szakemberek számáról és a velük történő kapcsolatba kerülés lehetőségéről. Ezeket az adatokat a Kamara Heti Hírlevelében, a Kamarai Üzleti Füzetekben, a HKIK honlapján közzétesszük, valamint címlista alapján a vállalkozások elektronikus értesítést kapnak róla.

8 Munkaerőpiaci börze Kinek a feladata?
a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara erre felhatalmazott szakembere szoros együttműködésben az iskolákkal és a vállalkozásokkal A folyamatosan kiküldésre kerülő értesítések a HKIK-tól érkeznek, azonban annak érdekében, hogy a vállalkozások érdekei ne sérüljenek (elkötelezett, a jövőben foglalkoztatni kívánt tanulók előzetes letisztázása, pontosítása), valamint a szakképző intézményekre ne kerüljön plusz adminisztrációs és egyéb, szervezésre vonatkozó teher, ezért a HKIK mint főkoordinátor működteti a modellt.

9 Munkaerőpiaci börze Hosszú távú cél:
a jövő szakemberei számára jelzés a hiányszakmákat illetően keresleti – kínálati egyensúlyra való törekvés

10 Munkaerőpiaci börze Rövid távú cél:
a szakképző intézmények tanulói számára az elhelyezkedésben segítségnyújtás „első lépés megtétele” a vállalkozások számára munkaerőtoborzási alkalmak biztosítása közvetlenül a célközönséggel a szakma tanulói közötti „válogatás” lehetősége álláshirdetési költségek csökkentése

11 Munkaerőpiaci börze Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szervezetfejlesztő, coach"

Hasonló előadás


Google Hirdetések