A menstruációs ciklus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Külön figyelmedbe ajánlom a zárszót !!!
Írta és szerkesztette: Vaskor Gabriella
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A női fogamzóképesség zavarainak kezelése
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
A szaporodás élettana.
A szervezet szabályozása
A nemi működés.
A nemi működés Uránia Emlősök 362. old. tevék udvarlása… Igen jó pofa…
Fejfájás homeopátiás kezelése
A mellékvese.
Belső női nemi szervek.
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
A belső elválasztású mirigyek rendszere
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Az atommag.
A szervezet energiaforgalma
Általános fejlődéstan
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Stroke.
Immunrendszer Betegségei.
Keresztény Egészségtudományi Napok
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A születésszabályozás
A hormonok.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Dr. Bugyi István Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály,
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Felnőtté válás.
Dr. Tűű László endokrinológus
Mi szükséges a PCOS diagnózisához?
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
A szervezet energiaforgalma
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
Az alvó ember és az álmodó agy
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Humán Papillóma Vírus (HPV)
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A NŐI AGY PSZICHOLÓGIÁJA AVAGY MIÉRT KÜLÖNBÖZNEK EGYMÁSTÓL ANNYIRA A NŐK ÉS A FÉRFIAK?
FEMINOVIS Egy új készítmény Egy továbbfejlesztett, korszerű készítmény.
Szülészet- nőgyógyászati betegségek kezelése a Bihar/Satyananda Yoga módszereivel Dr. Kovács Zoltán
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A szervezet energiaforgalma
A krónikus beteg hányattatásai
TIENS KANGLI.
Fogamzásgátlás.
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

A menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus A kislányok egyszer csak nagylányokká válnak. Ennek sok megnyilvánulási jele közül az egyik a menstruációs ciklus megjelenése. A menstruáció rendszeres időközönként jelentkező vérzés, amely a méh nyálkahártyájának lelökődéséből adódik. Átlagos esetben 28 naponként következik be és 4-5 napig tart. Természetesen mind a vérzés, mind pedig a ciklus hosszában lehetnek eltérések. Normálisnak tekintjük, ha a ciklus 21 és 35 nap között van, és - lehetőség szerint - azonos időközönként ismétlődik.

Hormonális folyamatok A menstruációs ciklus a női szervezet ciklusos működésének bizonyítéka, így jól mutatja a szervezetben végbemenő hormonális folyamatokat. A hormonális változásokért két hormon felelős: az egyik a petefészekben termelődő tüszőhormon (ösztrogén), a másik a sárgatesthormon (progeszteron).

A ciklus elejét mindig a menstruációs vérzés jelzi, első napja megegyezik a menstruáció első napjával. Ettől a pillanattól kezdjük számolni a ciklust. Átlagosan 4-5 nap alatt lelökődik az előző periódusban megvastagodott és átalakult nyálkahártya, majd a lelökődés után a ciklus első felében hangsúlyos szerepet játszó tüszőhormon hatására folyamatosan megvastagodik.

Ez az időszak alatt a petefészekben lévő apró tüszőkből egy kiválik, a petefészek működése miatt folyamatosan növekszik és érik. Ideális esetben a ciklus 13-15. napja között már kellően nagy és képes megrepedni. A megrepedt tüszőből kijut a petesejt, ami majd alkalmas lesz a megtermékenyítésre.

A szabályos görbén a ciklus első felében a hőmérséklet alacsonyabb, majd közvetlenül az ovuláció előtt hirtelen leesik (figyelem: ez nem mindenkinél történik meg). Az ovuláció után 24-48 órával a hőmérséklet hirtelen vagy fokozatosan megemelkedik és a ciklus második felében a hő pár tized fokkal magasabb a ciklus első felében mért eredményhez képest.

A petefészekben visszamaradó tüsző ágya lesz a sárgatest, ami sárgatesthormont fog termelni. Ennek a hormonnak a hatására a már kellően megvastagodott nyálkahártya képes átalakulni. A menstruációs ciklus második felében átalakult nyálkahártya már képes a megtermékenyített petesejt befogadására, kialakul a terhesség és útjára indul az újonnan megfogant élet.

Ilyenkor olyan hormonális folyamatok játszódnak le a szervezetben, amelyeknek hatására a méhnyálkahártya a beágyazódást követően nem lökődik le. Abban az esetben, ha nem alakul ki a női szervezetben terhesség, ezek a védőfolyamatok nem indulnak el. A petefészek állományában lévő sárgatest elsorvad és így a méhnyálkahártya lelökődik.

Menstruációt megelőző vagy azzal összefüggő kellemetlenségek, panaszok Sok nőnek nem maga a menstruáció jelenti a ciklus legnehezebb napjait, hanem az azt megelőző néhány nap. Ezt nevezzük szaknyelven premenstruációs szindrómának, vagyis rövidítve PMS-nek.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Melyek a PMS tünetei? A PMS olyan tünetek együttese, melyek a menstruációt megelőző 7-10 napban akár megzavarhatják a nő életének normális menetét, változó súlyossági fokban. Ezek a tünetek lehetnek alhasi fájdalmak, puffadás, székrekedés, fokozott bélgázosság, mellfájdalom és a mellek megduzzadása, fejfájás, szédülés, izgatottság, fáradtság. A menstruáció kezdetekor ezek a tünetek hirtelen vagy fokozatosan megszűnnek.

Mi okozza ezeket a tüneteket? A ciklus végén, miután a sárgatest hormontermelése megszűnik, a hormonszintek drasztikusan zuhannak. Erre a méhnyálkahártya leválással fog reagálni, de az pár nap alatt történik meg. Viszont a szervezet többi része stresszként megélve ezt a hormoningadozást, különböző reakciókkal felel. Ide tartozik egy másik hormonnak, a prolaktinnak a megemelkedése, melyet az agyalapi mirigy termel. Ennek köszönhető a víz visszatartás egy része, valamint a mellduzzadás és fájdalom.

Mikor kell nőgyógyászhoz fordulni? Ha: a menstruáció kimarad. túl gyakran (21 napon belül) vagy túl hosszú időközönként (több mint 35 nap) jelentkezik a vérzés. a vérzés elhúzódó (5-6 napnál tovább tart) vagy nagyon erősen jön meg. menstruáció alatt erős, görcsös alhasi fájdalom jelentkezik.

Hogyan változik a hüvelyi nyálka a ciklus folyamán? Minél közelebb vagyunk a tüszörepedéshez, annál nagyobb mennyiségü és jobb minöségü nyálka termelödik. A tüszörepedés környékén: tojásfehérjeszerü hüvelyi nyálka, olajos, csúszós érzés közvetlenül a tüszörepedés elött. Egyénileg tarthat ez a szakasz 1-5 napig, de akár tovább is.