Jánosi Beatrix szeptember 08.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Az iskolai szociálismunka
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A béke az élet alapfeltétele
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Szociális tanulás formái
Ápolásetika.
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Gyermekeink védelme a Digitális Világban Kutas István, Vállalalti kommunikációs igazgató, Telenor.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Nevelés és nevelői attitűdök
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Személyes életvitel.
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
A dajka a nevelés folyamatában
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Esély a szülőknek, lehetőség
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Jánosi Beatrix 2012. szeptember 08. ÉRTÉKEK Jánosi Beatrix 2012. szeptember 08.

Érték fogalma Vezéreszme (amelyhez a társadalmi cselekvésnek alkalmazkodnia kellene) Meghatározza alapvetően: - egyén - csoport - közösség társadalmi helyzete, tevékenysége - egyén személyisége

Megkülönböztetünk: - reális és ideális - általános és specifikus - nemzetközi és nemzeti, - egy-egy népcsoportra jellemező - réteg specifikus - egyén társadalomba való beilleszkedését segítő - a belső harmónia megteremtését szolgáló - objektív, illetve szubjektív - reális és ideális

Mit vár el a társadalom az iskolától és a pedagógustól? Értékek közvetítését - Megtanítsa az emberi értékekre (őszinteség,többi ember szeretete,konfliktusok helyes kezelése, felelősségtudat, boldogság, természet tisztelete, alkotó életvezetés) Értékek felfedezését - Új értékek felismerése, azok beépítése Értékteremtést Pedagógiai hatásrendszer működtetését (nevelési-oktatási módszerek és eszközök, fejlődés elősegítésének módja, pedagógus különféle szerepei, szervezeti és munkaformák)

Milyen értékeket közvetít az iskola? Világnézeti alapértékeket (hagyományok őrzése, hazafiság, szabadság, egyenlőség, szolidaritás, esélyegyenlőség) Erkölcsi alapértékeket Kulturális alapértékeket Egyetemes emberi értékeket és normákat (méltóság,az ember és az élet tisztelete,család szeretete stb.) Nemzeti Alaptanterv: (erkölcsi,hazafiasságra, demokráciára, családi életre, egészségre, médiatudatosságra, pénzügyi nev. önkéntesség stb)

Milyen értéket közvetít a vezető? Személyes példamutatás A másság elfogadása, tiszteletben tartása Lelkiismeretesség Empátia Erkölcsi nevelés (a nevelésnek kedvező körülmények közötti megteremtésén fáradozik,olyan lehetőségeket biztosít, amelyek erősítik az erkölcsi nevelés esélyeit stb.) Igazságosság A „mindenkinek igényei, képességei és törekvései„ szerint elv

Fontos értékek Veszélyek Értékközvetítés Értékmegőrzés Értékek, hagyományok átörökítése és folyamatos fejlesztése Közösségfejlesztés Demokrácia Konstruktív életvezetés: - rend - fegyelem - szülői házzal való kapcsolat Szeretet (elfogadás, figyelem, bíztatás, odafordulás stb) A pedagógus nem ismeri el és nem támogatja az értékes gyermeki megnyilvánulásokat Mindazokat, amelyek nem értékesek nem építi le vagy nem előzi meg annak kialakulását Ha nem képes felismerni a gyermek aktuális szükségletét, vagy éppen elnyomja azokat (pl.: tilt, parancsol, utasít)

Kérdések Megfelel-e az iskola és a vele szemben támasztott társadalmi követelményrendszer a nevelés iránti vágyainknak, óhajainknak? Milyen legyen a 21. század iskolája? Milyen ismereteket, műveltségelemeket, értékeket közvetítsen? Milyen kompetenciák fejlesztésében segítsen, és főként hogyan?

Melyik pedagógus ne számolta volna már ki azt, hogy egy emberöltő alatt hány gyermekre gyakorol hatást? Hány gyermek, akit élete során tanít, nevel? És ezek a gyermekek mind továbbadják azokat az értékeket, amelyeket átadott, beépített. Ekkor még nem számoltunk azzal, hogy ezek között a gyermekek között vannak majd olyanok is, akik pedagógusok lesznek. Az ő szerepük ismét kimagasló lesz a folyamatos értékátadásban.

A pedagógus felelőssége rendkívül nagy, ezrekben mérhető A pedagógus felelőssége rendkívül nagy, ezrekben mérhető! Nem hibázhatunk tehát, s ha mégis, ki kell javítanunk. Ahhoz viszont nincs jogunk, hogy felelőtlenül álljunk ehhez a kérdéshez!  ”Egy szabadságszerető hazában a tökéletes nevelés kötelesség.” (Gróf Széchenyi István)