Budapest, 2012. 06. 06. Babity Mária.  “Ha egy gyerek nem tud olvasni, megtanítjuk”  “Ha egy gyerek nem tud úszni, megtanítjuk.”  “Ha egy gyerek nem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kommunikációs stratégiák
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Szociális tanulás formái
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Alfred Adler individuálpszichológiája
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
A lehetséges énképek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Egyéni döntések a szervezetben
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Különbözőek vagyunk!.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Éntudat – identitástudat - énkép
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A kriminálpszichológia
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Az alapvető művelődési igények meghatározói
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Mindennapi veszteségeink
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
A borderline személyiségzavar
Magatartászavarok és agressziókezelés
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Neveléselmélet, Lesznyák-Józsa1 A fegyelem értelmezései az iskolában Lesznyák Márta.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A család ahonnan jövök.
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Budapest, Babity Mária

 “Ha egy gyerek nem tud olvasni, megtanítjuk”  “Ha egy gyerek nem tud úszni, megtanítjuk.”  “Ha egy gyerek nem tud szorozni, megtanítjuk.”  “Ha egy gyerek nem tud vezetni, megtanítjuk.”  “Ha egy gyerek nem tud viselkedni, …...megtanítjuk? vagy ……megbüntetjük?

 szubjektív értelmezés buktatói ◦ Problémás = aki nekünk problémát okoz, akivel nem boldogulunk? ◦ egyéni tolerancia határai  mi fegyelemsértés, mi nem?  mi tiszteletlenség, mi nem? ◦ projekció  ő piszmog, vagy én vagyok türelmetlen?  ő „szemtelen”, vagy én vagyok bizonytalan a tekintélyemben? ◦ Pygmalion-hatás vs. Gólem-effektus Problémás gyermek: akivel szemben az élethelyzet nem támaszt fokozottabb követelményeket az adott életkorban elvárhatóhoz képest, és mégis tartósan hiányos az alkalmazkodása, vagy nem tud megfelelni a szabályoknak, elvárásoknak.

A tünet üzenete: a fejlődésben zavar keletkezett. A tünet olyan kifejezési módban fog megnyilvánulni, amelyre az adott életszakaszban az egyén képes:  Csecsemőkor: táplálkozás és bőrreakciók  Kisgyermekkor: beszéd, mozgás, szobatisztaság, önállóság  Iskoláskor: viselkedés és teljesítmény  Serdülőkor: önértékelés, identitás

 Viselkedéses tünet:  Beilleszkedési zavar: új közösséggel való kapcsolatfelvétel vagy kapcsolat-fenntartás  Viselkedészavar: viselkedés alkalmi jellegű, a megszokottól eltérő kedvezőtlen megváltozása, amely egy helyzeti reakció (fegyelmezetlenség bizonyos órákon)  Magatartászavar: életkorból és élethelyzetekből adódó viselkedési követelményeknek nem tud megfelelni (hiányzások, verekedés, csúfolódás, bohóckodás)  Deviáns viselkedés: társadalmilag elfogadott magatartási és erkölcsi normák megsértése (lopás, csavargás, alkohol, stb.)  Tanulás és iskolai teljesítmény zavarai  okai összetettek  ide tartoznak pl. „disz”-es problémák, figyelemzavar, stb.)

Képzelje el: Önt most kiemeljük a családjából … Megtapasztalt módszer: másik helyzetének intenzív elképzeltetése • Hogyan érezné magát, hogyan viselkedne? • Mire lenne szükség / mit kellene tenni azért, hogy pl. jobban érezze magát ebben a helyzetben? • Mennyi időre lenne szükség, amíg megszokná/elfogadná az új helyzetet? • Konklúzió Megtapasztalt módszer: másik helyzetének intenzív elképzeltetése • Hogyan érezné magát, hogyan viselkedne? • Mire lenne szükség / mit kellene tenni azért, hogy pl. jobban érezze magát ebben a helyzetben? • Mennyi időre lenne szükség, amíg megszokná/elfogadná az új helyzetet? • Konklúzió

 figyelemfelkeltés  tekintély-és hatalomszerzés  feszültség-levezetés  modellkövetés  tehetetlenség, tapasztalatok hiánya

csinál, Mit csinál, ha rászólunk? * 1. szót fogad, majd újrakezdi 2. ellentmond, „csakazértis” csinálja 3. gyűlölködő, erőszakos, ellenséges 4. nem hajlandó együttműködni, lehet, hogy válaszolni se * Súlyossági sorrendben figyelemfelkeltés hatalomra törekvés, tekintélyszerzés elégtétel, bosszúállás passzív ellenállás

Mit érzünk? 1. Bosszankodunk 2. „Kontrollvesztés réme” 3. Megbántva érezzük magunkat 4. Tehetetlenség figyelemfelkeltés hatalomra törekvés, tekintélyszerzés elégtétel, bosszúállás passzív ellenállás

 Beszéljünk a gyerekkel – szembesítsük a „céljával”  Figyelemfelkeltés ◦ ne reagáljunk a provokációra, dicsérjük az elvárt viselkedést ◦ ha nem lehet figyelmen kívül hagyni: nem büntetni, kiabálni, stb., épp csak rászólni  Hatalmi harcok ◦ Kikerülni!!! ◦ Felelősséget ruházni a hatalomért küzdő gyerekre  Elégtétel, bosszú ◦ legnehezebben kezelhető, ált. többi gyerek sem szereti ◦ ellenséges, a következmények nem érdeklik (csak újabb ürügy a bosszúra) ◦ megértésre és elfogadásra lenne szükségük  Passzív ellenállás ◦ a legnehezebb (igazi kihívás) ◦ el akarják hitetni magukról, hogy reménytelenek ◦ háttérben: túlzott elvárások, ambíciók, versengés ◦ Nem szabad feladni! Legapróbb erőfeszítést is értékelni kell!

 Van egy másik problémás csoport is, akik üzennek a tüneteikkel: a csendesek, a félénkek.  Mivel nem fenyegetik a felnőtt tekintélyét, és  nem zavarják a megszokott rendet,  nem adnak negatív visszajelzést a felnőttnek, de gyakran pozitívat sem,  gyakran észrevétlen marad, hogy segítségre szorulnak.

 Helyzet elemzése, tünetek üzenetének megértése ◦ Nincs általános recept: tapogatózni és próbálkozni kell, „kérdezni” ◦ Elemzés:  Előzmények, élettörténet  Hol jelentkeznek a tünetek, mikor, milyen helyzetben, mióta áll fenn, stb.  Milyen érzéseket vált ki belőlünk?  Mit „üzen” a tüneteivel?  Mi az, amit „kiviselkedik” magából?  Ha a tünete beszélni tudna, mit mondana magáról?  Mit nyer vele? Mit veszítene, ha ez a tünet megszűnne?  Megfelelő módszer(ek) kiválasztása

 elfogadás ◦ az érzést elfogadni, a nem kívánatos viselkedést leállítani  helyzetelemzés ◦ mikor, hol, mióta, kinek a jelenlétében ill. távollétében, milyen hosszan, milyen gyakorisággal, stb.  figyelmen kívül hagyás ◦ 2-3 hétig ráerősítés várható a javulás előtt – TÜRELEM, és szilárdan kitartani  szuggesztív dicséret ◦ nagyon hatékony! ◦ dicséret, pozitív visszajelzés egyszerű szavakkal, de nagy érzelmi intenzitással  elszeparálás: azonnali visszajelzés ◦ NE büntetés, megszégyenítés, stb. legyen, csak egy kis idő a lecsillapodásra!  váratlan figyelem ◦ fontos: valóban váratlan legyen, vagyis valami egészen másért kapjon figyelmet, mint a nemkívánatos viselkedés vagy annak hiánya  „tedd dicsérhetővé!” ◦ helyzetteremtés, ahol eredményes lehet, majd visszajelzés erről  tanulási problémák kezelése ◦ iskolai kudarcok csökkenését gyakran magatartási problémák csökkenése követi

Szeretnek játszani? (2-2 gyerek esete, csoportos feldolgozás) Megtapasztalt módszer: az információk „szétválogatása” • okok/előzmények; • negatívumok/nehézségek; • pozitívumok/erősségek Megtapasztalt módszer: az információk „szétválogatása” • okok/előzmények; • negatívumok/nehézségek; • pozitívumok/erősségek

 Túl gyakori verbális kontroll (felszólítás, figyelmeztetés, tiltás) útján a zavaró magatartás aligha változtatható meg,  sőt, a konfliktushelyzet negatív összetevőinek túlzott hangsúlya a problematikus viselkedés elmélyülésének veszélyét is magába rejti. Lehetséges megoldás: megtanulni arról beszélni, amit szeretnénk, nem arról, amit nem! Ne kiabálj! Beszélj halkabban, kérlek! Mi nem szeretjük a hazugságot. Mi az igazmondást szeretjük.

 A dicséret is lehet káros!  Ha a személyiségre vonatkozik, nem pedig a viselkedésre, erőfeszítésre, stb. ◦ személyiség: nem kontrollálható ◦ viselkedés, erőfeszítés: IGEN!  A „problémás” gyerekek elsősorban a negatívumok észrevételére vannak kondicionálva ◦ a pozitívumok gyakran nem férnek össze az énképükkel, ◦ az elismeréstől, a pozitív kritikától inkább zavarba jönnek, elhárítják, illetve igyekeznek lerombolni, visszaállítani „a világ megszokott rendjét” ◦ Nekik: dicséret helyett FIGYELEM: közös élmény, meghallgatni őket, stb.

• Bántalmazott 6 éves • „Szilvi” esete

Budapest, Babity Mária Köszönöm a figyelmet!