Játékelmélet oktatása a középiskolában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Potenciál játékok A játékoknál minden játékosnak saját nyereménye van és azt kívánják maximálni. A potenciál játékoknál létezik egy V(s1, …, sN) potenciálfüggvény,
Evolúciós potenciál játékok
Térbeli evolúciós mátrixjátékok
Az együttműködés természete Szabó György MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet H-1525 Budapest, POB. 49. Honlap:
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Evolúciós játékelmélet előadás
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Ésszerűség - sportszerűség
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Játékelmélet és kísérletek
Az együttműködés előnyei és hátrányai: játékelméleti elemzés
Csalók és együttműködők
Játékelmélet Nash, dominancia.
Környezetértékelési módszerek
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Kétszemélyes játékok Előadó: Nagy Sára.
Fogolydilemma (3. előadás)
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Az evolúciós játék bonyolódik
Fogolydilemma játékok három stratégiával önkéntes fogolydilemma játék Nyereménymátrix: A három stratégia ciklikusan dominálja egymást: C legyőzi L-t L.
1 Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal 4. előadás Axelrod számítógépes versenyének megismétlése A nyereménymátrix és a stratégiák:
Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal. 4
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Elméleti közgazdaságtan
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Összehasonlító gazdaságtan
Bauer András - Berács József:
Játékelmélet Kovács Dániel László Intelligens Rendszerek kutatócsoport
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Már megint egy új fizikakönyv?! Kell? –Sok a baj (amúgy is...) Miért is kell? –Hogy segítsen! Milyen kell? –Szeretnivaló-érdekes, –Mozgalmas-színes, –Egyszerű.
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
A JÁTÉKTERVEZÉS PSZICHOLÓGIÁJA
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Evolúciós játékelmélet
A moduláris szerkezet szervezési problémái az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések esetén Tóth Lászlóné Vitaindító.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
Játékelmélet - bevezetés
2. Döntéselméleti irányzatok
Bevezetés a biológiába Kooperáció Kooperáció az állatvilágtól az emberi társadalmakig Számadó Szabolcs
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Bevezetés a játékelméletbe
A tanárképzésről Tél Tamás ELTE.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
A Fibonacci-féle sorozat
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

Játékelmélet oktatása a középiskolában Szabó György MTA TTK MFA H-1525 Budapest, POB. 49. Honlap: http://www.mfa.kfki.hu/~szabo 57. Fizikatanári Ankét Eger, 2014. március 16. Kivonat: Két példa (közlegelő játék és százlábú játék) Játékelmélet rövid története és multidiszciplináris elterjedése Fizikához kötődő modellek és jelenségek Miért lenne hasznos játékelméletet oktatni az iskolában? Miért a matematika-fizika szakos tanárok a legjobb jelöltek? Összefoglalás Segítőtársak: Leitner Lászlóné (Nyíregyháza), Deli Zsigmond (Budapest) Támogatás: OTKA 101490, John Templeton Foundation, TÁMOP-4.2.2.C-11

Közlegelő játék (példa a társadalmi dilemmára) 10 játékos egymástól függetlenül dönt arról, hogy - befizetnek-e a közös kasszába 100 forintot, - vagy nem A befizetett összeg 5-szörösét egyenletesen osztjuk el a játékosok között 1.) Egyéni haszon, ha mindenki befizet: U=5*10*100/10 – 100 = 400 (ekkor a legmagasabb az össztársadalmi haszon) 2.) Ha van egy potyázó, akkor a a tisztességesek haszna: U=5*9*100/10-100 = 350 a potyázó haszna: U=5*9*100/10 = 450 3.) a potyázók haszna mindig magasabb, mint a tisztességeseké! 4.) Ha mindenki potyázik, akkor U= 5*0*100/10 = 0 , vagyis senki sem nyer Ilyen helyzetben (játékban) az önző egyéni érdek követése közösségi tragédiához vezet. A normál játékok kb. egyharmada mutat hasonló jelenséget.

Közlegelő játéknak megfelelő valóságos helyzetek 1.) A munkamegosztás jelenlegi szintjén arról döntünk minden nap, hogy munkánkat tisztességesen elvégezzük-e vagy ne (lógás, sumákolás, stb.). 2.) A diákok arról döntenek, hogy megtanulják-e az aznapi leckét vagy ne. 3.) A közlekedésben: szabályok betartása vagy tolakodás. 4.) Környezetvédelemben: szemeteljek vagy ne. 5.) Egészségmegőrzésben: egészséges életmód vagy a rizikófaktor növelése beoltassam-e magam járvány idején, vagy ne 6.) Buliba menet: vigyek-e piát vagy potyázzak. 7.) baktériumoknál: segítsek-e a táplálék előállításában vagy potyázzak … n.) Általában: tisztességes (közösség számára előnyös) magatartás vagy önzés. Az önző magatartás következménye a társadalmi tragédia, azaz az erkölcsi válság, a rossz közlekedési morál, a szakértelem hiánya, a környezetvédelmi gondok sokasága, a romló közegészségügyi helyzet, stb.

Két egyszerű játék, amikor a játékosok váltakozva döntenek Százlábú játék: Két (A és B) játékos váltakozva dönt arról, hogy a közös kasszában gyarapodó összeget szétosszák-e olyan módon, hogy a kezdeményező jár jobban. (A döntési sorozat gráfja emlékeztet a százlábúra.) A számpárok a játék végén az A és B játékos nyereményét jelzik Javallott megoldás: az első döntéskor osztozkodni, azaz megenni aranytojást tojó tyúkot, mert - az utolsó döntéskor B-nek az „igen” biztosítja a magasabb jövedelmet - ennek tudatában az előző körben A-nak kell hasonlóan az „igent” kell választani, - ennek tudatában az előző körben A-nak kell hasonlóan az „igent” kell választani, stb. - Vagyis a „dominált stratégiák” sorozatos elhagyásával végül eljutunk a javallott megoldáshoz, ami figyelembe veszi az ún. „jövő árnya” hatást. Élethelyzet: Kormányzásban egymást követő pártok döntenek az állami vagyon privatizálásáról

Játékelméleti alapfogalmak (Neumann és Morgenstern, 1945) Játék: önző (racionális) és intelligens játékosok (x, y, …) akik a saját (számszerűsíthető) nyereményüket kívánják maximálni akik ismerik a szabályokat ill. nyereményeket és tudnak számolni „én tudom, hogy te tudod, hogy én tudom, …” döntési lehetőségek, szabályok, nyeremények Nagyon sokféle játék létezik. A játékelmélet célja: megmondani, hogy mit válasszon x és y, ha nyereményüket úgy akarják maximálni, hogy közben társuk intelligenciáját is figyelembe veszik, vagy javaslatot tenni a játékszabályok módosítására, amivel elérhetjük a kívánt magatartást, … Evolúciós játékelmélet célja: magyarázatot adni arra, hogy miért olyan az élő világ amilyen, vagyis miképpen segítheti az evolúció az együttműködés kialakulását; milyen jelenségek léteznek és mi a mikroszkopikus hátterük, mikor milyen állapot alakul ki, és azt hogyan befolyásolhatjuk.

Történelmi áttekintés 1945 Neumann János játékelmélet alapjai matematika, katonai strat. O. Morgenstern játékos=üzletember közgazdaságtan 1950 Merril Flood fogolydilemma első kísérletek 1951 J. Nash Nash egyensúly 1972 J. Maynard Smith nyeremény=életképesség biológia 1980 Axelrod és Hamilton számítógépes verseny szociológia + etika 1992 Nowak és May evolúciós játék rácson számítógépes modellek 1994- fizikusok térbeli stoch. modellek fizika E. Fehr, … kísérlet emberekkel viselkedéskutatás 2000- evolúciós játék hálózaton 2004- koevolúciós játékok 2010- Személyi tulajdonságok agykutatás Nyelvészet, mémek, stb.

Társadalmi dilemmák kétszemélyes kétstratégiás játékokban 1. Fogolydilemma: két választás: C (cooperation) vagy D (defection) Nyereménymátrix: Általában: P=0 és R=1 Két paraméter: S és T A nyeremények sorrendje: T > R > P > S; Nash egyensúly: D-D (●-●) 2. Héja-galamb (vagy Gyáva nyúl vagy Hólapátolás): T > R > S > P; 3. Szarvasvadászat R > T > P > S; 4. Harmónia játék, NE=C-C Két önző játékos Populáció dinamika Közösségi érdek érvényesül

Evolúciós koordinációs játék négyzetrácson A játékosok négyzetrácson helyezkednek el és mind a négy szomszédukkal játszanak egy-egy társadalmi dilemma játékot. Evolúció elemi lépése: egy véletlenül kiválasztott játékos (x) saját nyereményének növelése érdekében megváltoztatja a stratégiáját (sx → sx’) a következő valószínűséggel: Ux-Ux’: nyeremény változása K : zaj vagy hőmérséklet Eredmény: Azonos a ferromágneses Ising modellel Szimulált folyamatok: T=0.5, S=-0.5, K=0.2; véletlen állapot T=0.5, S=-0.4, K=0.2; véletlen állapot T=0.5, S=-0.4, K=0.2; D dominancia T=0.5; S=-0.4, K=0.23; D dominancia sim0 sim1 sim2 sim3

A tisztességes magatartást fenntartó folyamatok „Alapszabály”: Fogolydilemma helyzetekben a tisztességes magatartást a büntetés vagy a büntetéstől való félelem tartja fenn. Változatok a büntetésre: - Közvetlen büntetés és jutalmazás (viszonzás) [Axelrod] „kölcsönkenyér visszajár” (TFT) stratégia alkalmazása zajos környezetben megbocsátó TFT - Közvetett büntetés [Fehr] önzetlen (egyéni érdek nélküli) büntetés - Rokoni [Hamilton] vagy csoportos [Traulsen] kiválasztás a darwini kiválasztásnál előnyös, ha a rokonok vagy barátok segítik egymást - Térbeliség és rövid távú kölcsönhatás - Kapcsolatrendszer megfelelő változtatása - Egyéni tulajdonságok különbözősége, etc. - Új tulajdonságok (testvériesség, emlékezet, távolmaradás, stb.) kialakulása

Mire tanít a játékelmélet? - A matematikára épülő természettudományos gondolkodásmód egyaránt hasznos a jó döntések meghozatalánál és az élő rendszerekben megfigyelt jelenségek megértésénél. (Evolúciós játékelmélet = Élő rendszerek fizikája) - A játékelmélet fogalomrendszere segíti az élethelyzetek (egyértelmű) elemzését. - Döntéseinknél tanuljuk meg számszerűsíteni a játékosok hasznát/nyereményét a különböző stratégiák választása esetében! Vegyük figyelembe a játékostárs érdekeit! - It is vannak természettörvények, pl.: - sok megoldás létezhet és ezek különböző mértékben előnyösek a játékosok számára - az egyéni és a közösségi érdek sok esetben ellentétes - ciklikus dominanciánál az egyik játékos támogatása a ragadozója számára hasznos. stb. - Segíti az élethelyzetek azonosítását és egyúttal a megoldás gyors megtalálását. - a tudományterületek közötti analógiák révén egy hasznosítható/konvertálható világképet ad - Vannak megoldások a társadalmi dilemmák kikerülésére is, pl. - a mindenki számára előnyös együttműködés kikényszeríthető, - az evolúció sok ilyen lehetőséget megtalált és belénk épített

További „hozadékok” - A diákok fogékonyak a játékelméleti példákra, közülük sokan itt kezdik megszeretni a matematikát, és ezzel erősödik a természettudományos gondolkodásmód megbecsülése. - A játékelméleti fogalmak és észjárás ismerete számos szakmában előnyt jelent és a sikeres életpálya egyik fontos feltétele. - A játékelméleti példák a mindennapi életünk során hozott döntésekhez is adnak elméleti segítséget. A játékelméleti példák elemzése a magatartást is befolyásolja: megnő a hajlam a tisztességes magatartás választására. - Az etika és környezetvédelem oktatása szinte teljes egészében ráépíthető a játékelméletre Miért a fizika-matematika szakos tanárok a legjobb jelöltek ennek tanítására? - bennfentes viszonyban állnak a matematikával - ismerik a természettörvény fogalmát, annak érvényességi határait, és a kísérleti visszaigazolás szükségességét. (…)

Összegzés - A Fizika tényleg ott van mindenütt! A fizika által képviselt természettudományos gondolkodásmód sikeresen terjed a társtudományok (biológia, viselkedéskutatás, agykutatás, közgazdaságtan, stb.) területén és ehhez a játékelmélet és az evolúciós játékelmélet ad egy általános háteret. - A középiskolai oktatás azzal segíti leginkább a társadalmat, ha a jövő generációját képessé teszi és motiválja a sikeres szakértelem megszerzésében. A tudományok jelenlegi fejlődése alapján erre a természettudományos oktatás bővítése kínálja a legbiztosabb alapokat. Emellett határozottan ki kell állnunk és ebben a küzdelemben természetes szövetségesnek tekintendő a játékelméleti oktatás felkarolása. -Az előttünk álló feladat óriási. Ki kell dolgozni a korosztályi sajátosságoknak megfelő módszert és tanmenetet. Köszönöm a figyelmet