Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tanárképzésről Tél Tamás tel@general.elte.hu ELTE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tanárképzésről Tél Tamás tel@general.elte.hu ELTE."— Előadás másolata:

1 A tanárképzésről Tél Tamás ELTE

2 2013 óta új tanárképzés Egyívű képzés, az elejétől szakpárokra szól, pl. fizika-matematika sok különböző tanárszak. A két szak súlya azonos a képzésben. Felvétel előtt „tanári alkalmassági” beszélgetés A 3. év után nincs szakdolgozat, felvételi vizsga. Az általános iskolai tanár is mester diplomát kap. Az általános és a középiskolai tanár közötti különbség csökken, a fő különbség, hogy az általános iskolai nem érettségiztethet. A képzések hossza: általános iskolai: 4+1 év, középiskolai 5+1 és (a + év rezidens képzés)

3 Az első 3 év lényegében azonos.
Az utolsó, rezidens év része a tanári életpályának (fizetéssel jár). A rezidens képzés mellett továbbra is van gyakorló tanítás (a 4. ill., az 5. évben). Már az alsó években iskolalátogatások: segítik a döntést az általános, ill. középiskolai választás között (a korosztályok gondolkozásmódja nagyon más). Továbbra is sok pedagógia, pszichológiai óra, de nő a két szak tanításának (szakmódszertanának) súlya. Az alapszakok (pl. fizika BSc) megmaradnak, de nem tanároknak.

4 Minden tanárképzés tandíjmentes
(azok számára, akiknek még nincs diplomájuk) . Ennek ellenére meghatározásra kerül a féléves tandíj, ami Ft közötti. Ez bekerül a hallgatói szerződésbe, és akkor fizetendő vissza, ha pl. a hallgató idő előtt abbahagyja a tanulmányait. A tanári hiányszakokon tankerületi munkavállalásra szóló előtanulmányi szerződés ajánlható fel, s ezzel Klebelsberg-ösztöndíj jár. A tanári életpályamodell létezik, fokozatosan emelkedő fizetési lépcsőfokokkal.

5 Mire figyeljünk? Sok szakpár lehetséges, minden józanul kigondolható párosítás. Célszerű nem egyedit választani, hanem olyat, amire igény lehet. Az egy karhoz tartozó szakpárok tanrendjei össze lesznek hangolva, a többi nem. A karok messze lehetnek egymástól. Felelősen kell dönteni (hasonlóan az orvosokhoz, jogászokhoz): nehogy tandíj-visszafizetésre kerüljön sor. Szakváltás: az első évben könnyű, tanári->nem tanári lehetséges, de nem egyszerű. Új, jobban átgondolt tanárképzés kezdődött, melyre minden oktató figyel, mert nagy szükség van tanárokra. Minden képzési intézmény: Bp., Pécs, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Eger, Szombathely örömmel várja a jelentkezőket.

6 Természettudományos szakok:
fizika, kémia, biológia, földrajz, környezettan, matematika, informatika Már most nagyon sok betöltendő tanári állás van. Az válassza, aki „inkább enciklopedista, mint specialista” a kutató apró részletekig kíván megérteni, a tanár a lényeg átadására képes, nem veszíti el a türelmét, fenn tudja tartani az érdeklődést - a tanár híd a kutatás és a társadalom között szereti a fiatalokat, szót ért velük, és segíteni kíván abban, hogy eligazodjanak – akár kísérletek segítségével is - a természet dolgaiban: „otthon lehessenek benne”.

7 meg tudja győzni a családját ennek a szolgálatnak
a fontosságáról szereti és megfigyeli a természetet - szereti és használja a matematikát, ami a „természet nyelve” a világgal kapcsolatos tiszta, tényeket tisztelő gondolkodásra törekszik.

8 Gólyatábor minden TTK-s tanárjelöltnek, 2013-ban Tata

9

10 Mikulás

11 Kapcsolat


Letölteni ppt "A tanárképzésről Tél Tamás tel@general.elte.hu ELTE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések