Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A boldog emberek tudják,
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Készítette: Sábián Róbert
BUDAPEST, – Lukács Ferenc
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Gyermeked kérései
Feltehetek egy kérdést?
BOLDOGSÁG - ÁBÉCÉ Neked 2005 február.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
Digitális technika, digitális áramkörök
Mountain of China Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit.
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
It Italo Santelli Gerevics Aladár It Ha van egy leírt célod, ne azon aggódj, hogy hogyan éred el. Dolgozz rajta és a tudatalattid szállítja a megoldást.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
ÉLET Click to advance slides.
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
Készítette: a Dalai Láma
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Zsikazsu Emlékkönyve.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Az ülő Buddha okos gondolatai:
A varázslat világába lépsz be...
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
A kínos helyzet Egy csaj története. Köszönöm hogy,megmentettetek.
Fülemüle informatika verseny
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Napra Valentin.
Gyöngy Gyöngyök vagyunk? Porszem a kagylóban, vagy hegyek méhe szülte gyöngyök vagyunk? Göröngyök, drágakövek? Nézd csak: egyik félregurul, pár a semmibe.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A varázslat világába lépsz be.... egyetlen pillanat alatt...
Olvasd lassan és csendben!.
Várnai Péter: Hit – hivatás - hűség április
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Baba Etológia.
SZÍVEKET GYÜJTÖK !! Mácz István:.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
A BOLDOGSÁG TITKA.
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Olvasd lassan és csendben!
„Igazságok”.
mint ami mások szerint szükséges!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Felnőtt újraélesztés.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
1. FELKÉSZÜLÉS Ami elromolhat, el is romlik Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra!
A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Gyakorló óra 5/12.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Jegyzetkészítés 5/17.
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Miért választottam a BME mérnökinformatikus szakot?
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Üdv, tanulók! Tanár neve.
Előadás másolata:

Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?

Miről lesz szó? Pozitív gondolatok Pozitív énkép Célok meghatározása Távlatokban való gondolkodás Saját módszer kialakítása Szertartásszerű tanulás Időbeosztás

Bútorok Megérteni az anyagot Tárgyak variálása Relaxáció Határozottság Érdeklődés kialakítása A Pygmalion - effektus A Rosenthal - effektus

Pozitív gondolatok PLB: Pozitív lelki beállítottság Pl: „A tanulás nem nehéz” „A tanulnivaló érdekes mert új ismereteket ad” „Gyorsan tanulok, ezért hamar végzek” „Sokszorosan meg fog térülni a befektetésem” „Hit, kabala figurák, szokások stb.”

Pozitív énkép „Hiszek magamban” „Meg tudom csinálni” „Sokan kijárták már ezt az iskolát, akkor én is meg tudom csinálni” „Képes vagyok tanulni, erőt veszek magamon, mert fontosnak tartom a jövőmet”

Egy döntés „Miért Mr. Anderson?” http://www.youtube.com/watch?v=9_th8Rs6zAU

Célok meghatározása Rövid távú célok: Tanulok fél órát úgy, hogy közben nem figyelek semmi másra. Utána ehetek. „Minden út egyetlen lépéssel kezdődik” Hosszú távú célok: Szeretnék egy sportkocsit venni később, ezért jól tanulok, hogy majd jó állásom lehessen!

Saját módszer kialakítása „Nekem akkor megy a tanulás, ha……” -almát rácsálok közben stb.

Szertartásszerű tanulás Ha szokásoddá teszed a tanulást, nem fog erőfeszítést jelenteni. Például: „Amikor hazamegyek iszok egy teát, majd rögtön leülök fél órát tanulni, mert még elég jól emlékszem az aznapi anyagra. Utána vacsorázom.” „Vacsora után vagyok a legaktívabb. Amikor a ház elcsendesedik akkor tanulok.”

„Rendszeresen egy keveset” (időbeosztás) El kell dönteni, hogy mennyit tudsz tanulni úgy, hogy közben semmi mást nem csinálsz. Ha ez egy óra, akkor annyi. Többet ér mint egész nap „tanulni” miközben minden mást csinálsz, és nem haladsz semmit.

Megfelelő bútorok Ha tele van az asztalod, ha alacsony vagy magas az asztalod, ha hibás a szék, billeg vagy alacsony, eredménytelen lesz a tanulás, és nem is tudod, hogy miért. Ha a szemedbe süt a nap, ha huzatban ülsz, ha a másik szobában üvölt a tévé, ha félhomály van szintén eredménytelen leszel.

Megérteni az anyagot A lényegkiemelés nagyon fontos része a tanulásnak! Olvasd el az anyagot, húzd alá a lényeget! Írd ki a kulcsszavakat és keresd meg a jelentésüket! A humán tárgyak esetén 1/5-re is tömöríthető a lényeg. Reál tárgyak esetén a szabályt kell megtanulni és gyakorolni.

Variálni a tárgyakat Ha egész nap egy tantárgyon nyűglődsz, úgy megutálod, hogy máskor elő sem veszed. Ezt el kell kerülni. Ha meguntad, vegyél elő egy másikat. Később megint válts!

Relaxáció Tanulás közben elengedhetetlen az agy pihentetése. Ha úgy érzed nem megy tovább, nyisd ki az ablakot, dőlj hátra a széken, és gondolj valami nagyon kellemes helyre. Pár perc után jobban fog majd az agyad.

Határozottság megtanulása A jó tanulási eredményekhez nem árt határozottnak lenned. Akkor tudod csak konkrétan eldönteni és következetesen végigvinni magát a tanulást. A határozottság a vizsgákon és az életben is jól fog jönni. Tudni kell a kereteket!

Érdeklődés Ha nem megy egy tárgy, keresd meg benne az érdekesebb részeket. A hétköznapitól eltérő témákat. Kutasd fel, hogy mi lehet benne érdekes! Kérdezzél a tanártól! Ha látja, hogy érdeklődsz, tudni fogja, hogy nem veszed félvállról a tárgyat.

A Pygmalion-effektus Az önmagát beteljesítő jóslat. Azaz láss bele valakibe valami jót vagy rosszat, és az hamarosan megvalósítja.

A Rosenthal-effektus Amit hiszel magadról azt képes vagy megvalósítani. A vonzás törvénye A hit ereje (nem vallásos)

Az anyagot összeállította: Faludi Miklós Eredményes tanulást!