Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanári portfolió készítése
Advertisements

A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Csorna, Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Méltányossági elvek a közoktatásban
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A fejlesztés hatása a szervezetre
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az e-portfólió használati köre
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A nevelési-oktatási program előzményei
„A XXI. századi köznevelés”
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Korai tehetségnevelés
A Számvitel Didaktikája
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A portfólió - óvodai szakterület
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Szakmai nap szeptember 16.
Az óvodai tevékenységterv
A PORTFÓLIÓ Összeállította: Marton Eszter Forrás: Falus Iván – Kimmel Magdolna (2003): A portfólió. Gondolat Kiadói Kör, ELTE BTK Neveléstudományi Intézet,
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Integráció, inkluzió PPK,
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Reflektív gondolkodás
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Minősítések az intézményvezetői vélemények tükrében
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Előadás másolata:

Kotschy Beáta: A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról A portfólió funkciói a minősítési folyamatban A portfólió tartalma A portfólió alapján történő értékelés

Ellenőrzés-értékelés-minősítés Funkciója: adat-, információgyűjtés Gyakori módszerei a pedagógiában: megfigyelés, dokumentumelemzés, szóbeli és írásbeli kikérdezés Értékelés Különböző célokból az összegyűjtött adatok/információk feldolgozása, összesítése és viszonyítása egy meghatározott kritériumrendszerhez Minősítés Az értékelés egyik sajátos funkciója, az eredmények besorolása egy külső kritériumrendszer előre meghatározott szintjeibe.

Ellenőrzés-értékelés-minősítés MO ellenőrzés SZ

A portfólió fogalma, funkciói a minősítés folyamatában A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus (más szakember, tanuló) szakmai útja, tevékenysége, fejlődése, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. Fajtái: Munkaportfólió – eredmény/értékelési portfólió Papíralapú portfólió - e-portfólió Tanulói portfólió - pedagógus portfóliója

Ellenérvek - Érvek Már megint egy új fogalom? Miért?  megőriz, folyamatot követ Mennyi lehet a valóságtartalma a leírtaknak? Ki emlékszik a múltra?  folyamatosan készül, nem memoárirodalom Mennyire lehet őszinte egy pályázatra készült írás?  Az értékelés fő kritériuma a fejlődőképesség Van-e a reflexióknak a minősítés szempontjából fontos funkciója?  tudatosságot növeli, önálló tanulást segíti

Ellenérvek - Érvek (folytatás) Ha a portfólió az egyéni pályakép bemutatása, hogyan lehet egységes formai és tartalmi elvárásokat megfogalmazni vele szemben? Javasolt elemek Ha a portfólió az egyéni fejlődés bemutatása, hogyan lehet egységes szempontok alapján értékelni? A minősítés csak olyan kritériumok alapján történhet, amelyeket bármilyen környezetben dolgozó pedagógus tud teljesíteni (kompetenciák) Ki tudja elkészíteni az e-portfóliót? Némi gyakorlás után mindenki Ki fogja elolvasni figyelmesen a portfóliót?  Természetesen a minősítő bizottság!

A portfólió funkciói a minősítésben A portfólió az információk forrása! A portfólió dokumentumainak elemzése egy, a minősítési folyamatban használt módszerek közül! A portfólió tartalma egyéni és az egyes pályaszakaszokban különböző. A minősítés során a dokumentumok tartalmának minőségi értékelése történik meg. A minősítés során vizsgált területek és a dokumentumok között többoldalú kapcsolatrendszer van.

A portfólió tartalma Az értékelésre készített portfólió céltudatos egyéni válogatás útján készül. Érdemi része a pedagógus saját döntése alapján tartalmazhat bármilyen írott, kép-, hanganyagot, amely pedagógiai tevékenységeit mutatja be, s amellyel saját véleménye szerint igazolni tudja, hogy milyen szakmai fejlettségi szinten áll. A pedagógus reflexiói mutatják be pedagógiai nézeteit, szakmai tudatosságát, problémaérzékenységét, problémamegoldó képességét, a tanulók, tanulócsoportok ismeretének mélységét, az irántuk megnyilvánuló attitűdöket stb.

A portfólió javasolt tartalmi elemei: Szakmai önéletrajz Pedagógiai munka dokumentumai és reflexiói Iskolai/intézményi tevékenységek Egyéni szakmai tevékenységek, megbízások Továbbképzések, önképzés dokumentumai A pedagógiai munkát befolyásoló szakmai közéleti tevékenység és hatása a pedagógiai munkára Külső szakemberek értékelésének dokumentumai, megjegyzések A szakmai fejlődés rövid összefoglalása

A portfólió dokumentumainak elemzése, értékelése Az értékelés változó kritériumai A pedagógusok képzési és kimeneteli követelményei (KKK): - tudás - képesség - attitűd (felelősség, autonómia) Az életpálya egyes szakaszainak követelményei

Szakirodalom a tájékozódáshoz A portfólióról Falus Iván−Kimmel Magdolna (2003): A portfólió. Gondolat Kiadói Kör, Budapest Kimmel Magdolna(2007): Az e-portfólió science fiction vagy realitás? Pedagógusképzés, 4.sz.5-22. A reflektív gondolkodásról Falus Iván (2001): Gondolkodás és cselekvés a pedagógus tevékenységében. In: Báthory Z. − Falus I. (szerk.): Tanulmányok a neveléstudomány köréből. Osiris Kiadó, Budapest, 213-234. Szivák Judit (2003): A reflektív gondolkodás fejlesztése. Gondolat Kiadói Kör, Budapest Kimmel Magdolna (2006): A tanári reflexió korlátai. Pedagógusképzés, 3-4 sz. 35-49.

Szakirodalom a tájékozódáshoz A képzési és kimeneteli követelményekről 15/2013 EMMI-rendelet. In: Magyar Közlöny 2013. január 30. A pedagógus szakmai fejlődésének útjáról Falus Iván (2006): A tanári tevékenység és a pedagógusképzés új útjai. Gondolat Kiadó, Budapest Kotschy Beáta (szerk.) (2011): A pedagógussá válás és a szakmai fejlődés sztenderdjei. Eger, EKF

Köszönöm a figyelmet!