FES-Vasas konferencia Integráció női szemmel 2013. október 1-2. A nők munkaerő-piaci helyzete Magyarországon Dr. Koncz Katalin Egyetemi tanár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Egészségpolitika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A Magyar Köztársaság kormánya
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Stratégiai döntéshozatal könyvtári környezetben (Könyvtármenedzsment) (4, 5)
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
A munkahelyi diszkrimináció
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
Készítette: Farkasné Veres Edina
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Előadás másolata:

FES-Vasas konferencia Integráció női szemmel október 1-2. A nők munkaerő-piaci helyzete Magyarországon Dr. Koncz Katalin Egyetemi tanár

Az előadás célja A nőpolitika mozgásterének (lehetőségeinek és korlátainak) a hátterében szerepet játszó társadalmi és gazdasági tényezők bemutatása

Csodálkozunk és tanácstalanok vagyunk Hogy miért csekély az elmozdulás, pedig - mindent tudtunk, minden információ rendelkezésre állt - a nemzetközi tendencia hasonló

Illúziók és tények a rendszerváltást követően  Illúziók:  a nőkérdés fontossága erősödik, a nők érdekérvényesítő képessége és a nők társadalmi helyzete javul  európai uniós normák kényszere működik  Illúziók alapja: skandináv országok gyakorlata  Tények: sok szempontból romlott, vagy alig változott, kevés szempontból javult a nők helyzete, európai uniós kényszer nem működik  Illúziók megalapozatlanok: mindent tudtunk

Mit tudtunk?  A kapitalizmus természetéről (ciklikus, a munkanélküliség, mint természetes kísérő jelenség (Kornai), profitmaximálási törekvés, pénzfetisizmus (Marx))  A munkaerőpiac működéséről (keresleti pozíció, munkanélküliség, szegregáció)

Nemzetközi tendencia a nőkérdés visszaszorulása  Pl. a világkonferenciák fényében  I. 1975: Mexico City (Nők évtizedének kezdete)  II. 1980: Koppenhága (Nők évtizedének felezése)  III. 1985: Nairobi (Nők évtizedének zárása)  IV. 1995: Peking  Peking+5, Peking+10, Peking+15: (az ENSZ cselekvési platformja a nemek közötti egyenlőségért)  V. ????

Készítsünk leltárt!  Romlott  Változatlan  Javult a nők munkaerő-piaci helyzete

A rendszerváltást követően romlott a nők Foglalkoztatottsága és munkanélkülisége (a férfiaké erőteljesebben)

Foglalkoztatottság nemek szerint 2012-ben (Eurostat, október)

Munkanélküliség nemek szerint 2012-ben (Eurostat, október)

A rendszerváltást követően romlott a nők (folyt.)  Munkaerő-piaci re-integrációs esélye  Érdekérvényesítő képessége  Részvétele a politikai döntéshozatal felsőbb szintjein (és??? pártérdek, pártok feletti nőcsoport???)  Szegénységi aránya időben, az európai térben, a férfiakhoz viszonyítva

A rendszerváltást követően fennmaradt  A felvételi diszkrimináció  Az előmeneteli korlát  Munkaerő-piaci szegregáció  Rugalmatlan foglalkoztatás  Munkahelyi diszkrimináció  Családon belüli tradicionális munkamegosztás

A rendszerváltást követően javult  A nők iskolázottsága  A foglalkoztatás ágazati szerkezete korszerűsödött (szolgáltatások)  A nők „politikai lehetőségeinek tere” kitágult (Sperling, 2003) nőmozgalom pluralizálódása, civil szerveződések  Bérkülönbségek csökkentek  „anti-diszkriminációs törvény, EBH  Családon belüli erőszak felszínre került

Miért csekély az elmozdulás?  Stratégia, prioritás, érdekeltség hiánya (esélyegyenlőségi követelmények gyengülése as stratégia)  Hatékony intézmény-rendszer hiánya  Direktívák, ajánlások végrehajtása ellenőrzésének és szankcionálásának hiánya  Esélyegyenlőség értelmezésének korlátai

Esélyegyenlőség értelmezése A döntéshozók és a kutatók többsége  csak a nőkre (ellenérdekeltség teremtése)  a társadalmi munkamegosztás egy-egy szeletére  homogén nőtársadalmat feltételezve. Eltérő érdekek (?) Érdekazonosság kivel?

Különböző nőrétegek szükséglete Maslow-féle szükségleti piramis Fiziológiai Biztonsági Szociális Elismerés Önmegvalósítás

Esélyegyenlőség értelmezése (folyt.)  rövid távú szemlélet érvényesítése (str. hiánya)  EU-s határozatok szakszerűsége (pl. munkaerő-piaci szegregáció, sztereotípiák, egyenlő értékű munka, stb.)

Az esélyegyenlőség-politika hazai jellemzői  Nincs stratégiai elképzelés a nemek esélyegyenlőségének közelítésére (korábban roadmap 6 ck)  Hosszú távú társadalmi cél megfogalmazásának hiánya, amely keretet ad és irányt mutat  Mainstreaming politika nem érvényesül (EU-ban sem mindenütt)

Az esélyegyenlőség-politika hazai jellemzői (folyt.)  Döntéshozók esélyegyenlőségi szemlélete hiányos  Nincs jól működő infrastruktúra a feladatok megoldására  Pénzügyi feltételek kedvezőtlenek: bonyolult és bürokratikus pályázati rendszer, átláthatóság hiánya, más források hiánya

Elmozdulás feltétele: nemzetközi szint  Szakszerűbb határozatok  A határozatok végrehajtása feltételeinek megteremtése  Nemzetközi nyomás a nemzetgazdaságokra: a határozatok végrehajtásának  hatékony ellenőrzése és  szankcionálása

Elmozdulás feltétele: nemzetgazdasági szint  Esélyegyenlőségi stratégia és akcióterv megfogalmazása  A végrehajtás feltételeinek biztosítása: hatékony intézményrendszer és szakképzett munkatársak  Esélyegyenlőségi szemlélet társadalmi elterjesztése (oktatás és média)  Esélyegyenlőségi követelmények beépítése a vezető kiválasztás folyamatába  Esélyegyenlőség érvényesítésének jutalmazása (díjak: pl. diszkriminációmentes munkahely)  A diszkriminációs panaszt megfogalmazók védelme  Nőszervezetek összefogása

Elmozdulás feltétele: szervezeti szint  Első számú vezető megnyerése  Munkatársi állomány esélyegyenlőségi képzése  A munkahelyi diszkrimináció elleni eljárás részletes szabályozása  Mentori rendszer kiépítése

Elmozdulás feltétele: egyéni szint  Hatalomforrások bővítése  Kapcsolati tőke  Információ  Képzés (érdekfelismerés, érdekérvényesítés)  Hálózatfejlesztés  Nők/nők támogatása

Következtetés: mit követeljen a nőmozgalom?  Szakszerű határozatokat  A határozatok végrehajtását  Nőpolitikai stratégiát  A stratégia megvalósítására alkalmas intézményrendszert  Esélyegyenlőségi szemlélet erősítését a vezetés minden szintjén

Köszönöm a figyelmet!   Honlap: