Balatonmáriafürdő, Április 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Hulladékgazdálkodás.
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
ZÖLD TÖMB Élhetőbb panel
Kőbányai Komposztálási Program Szentirmai-Zöld Máté programvezető.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Helyi Érték- Értékhely! KEOP CELODIN Zalai Alapítvány.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
KOMPOSZTÁLÁSI KISOKOS
A környezetbarát növénytermesztés
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Környezeti szemléletformálás
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Komposztálás Készítette: Németh Balázs Felkészítő: Szabó László
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Nitrogén mineralizáció
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Komposztálás.
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Komposztáljunk! Hogyan lesz a hulladékból termék?
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Komposztálási alapismeretek
Komposztálni Jó! Projektazonosító: KEOP /B/
„Zöldhulladék kezelés komposztálással Tótszerdahely községben” KEOP-6.2.0/A/
Fenntartható fejlődés a vegyiparban Körtvélyessy Gyula Főtitkár, Magyar Kémikusok Egyesülete.
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
Zöldjavak a szemétben.
Környezeti nevelés uniós forrásokból
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Komposztáló tervezése
Környezetvédelem.
Válogassunk együtt! „Települési szilárd hulladék mechanikai-biológiai stabilizálására szolgáló rendszer kialakítása a Homokhátsági Települési Hulladékgazdálkodási.
Komposztáljunk együtt!
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A talaj Az emberi tevékenység hatása a talajra
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A trágya. A trágya a növények tápanyagigényének kielégítésére használt, különböző összetételű, és halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. Trágyázás: a szerves.
Előadás másolata:

Balatonmáriafürdő, 2011. Április 16. KEOP-6.2.0/A-09/2010-0099 „Házi komposztálás népszerűsítése Balatonmáriafürdőn” Tájékoztató előadás Balatonmáriafürdő, 2011. Április 16.

A projekt főbb adatai Pályázati felhívás: „A fenntarthatóbb életmódot és a fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek – A komponens” A projekt összköltsége: 7 872 500 Ft Az Európai Unió és a Magyar állam által nyújtott támogatás összege: 7 478 875 Ft (95%) Közreműködő szervezet: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága

A projekt főbb adatai A projekt részei: Kommunikáció és szemléletformálás Folyamatos kommunikáció az érintett lakossággal Tájékoztató kiadványok Tájékoztató rendezvény Komposztáló ládák kiosztása 250 darab komposztáló láda Szerződéskötés a ládák kiosztásakor 5 éves fenntartási időszak A kiosztás várható ideje: 2011.május

A környezetvédelemről… Fenntartható életmód Környezettudatos magatartás Keletkező hulladék problémája Felelős hulladékgazdálkodás (Háztartási hulladékból az elszállításra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése) Megelőzés elve Az elvárható felelős gondosság elve

Háztartási hulladék összetétele A keletkező hulladék Háztartási hulladék összetétele

A komposztálásról… A háztartásunkban keletkezett szerves anyagok irányított biológiai bomlása. A természetben ez a folyamat önállóan is lezajlik, csak utánoznunk kell. A komposztálás célja: A hulladékmennyiség csökkentése A talaj minőségének javítása a szerves anyagok visszajuttatásával

A komposztálásról… Mi a komposzt? Hol alkalmazható a kész komposzt? Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű földszerű, magas szerves anyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások mellett. Hol alkalmazható a kész komposzt? földkeverékhez, talajjavításra, fólia alatti növénytermesztéshez, virágkiültetéshez, zöldségágyásokhoz, fák telepítésekor az ültető gödörbe helyezve.

A komposztálásról… ↓ Miért jó a talajnak a keletkezett komposzt? Magas a humusztartalma → a növények könnyen felveszik a tápanyagokat ↓ Javul a talaj szerkezete, vízháztartása Segíti a talaj felmelegedését, levegőzését Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége Növekszik a talaj tápanyag tároló képessége

A komposztálásról… A komposztálást befolyásoló tényezők A lebontást főleg talajlakó baktériumok végzik, ha megfelelő körülményeket biztosítunk. Oxigénszükséglet Levegő jelenléte → aerob lebontás (korhadás) Jelentős mennyiségű hő keletkezik (65-70°C) Aerob baktériumok, élesztő-, penész- és sugárgombák, az érési folyamat végén sok giliszta

A komposztálásról… A komposztálást befolyásoló tényezők A lebontást főleg talajlakó baktériumok végzik, ha megfelelő körülményeket biztosítunk. Nedvességtartalom Szerves anyagok lebontásához fontos az optimális arány Ha kevés a nedvesség → nem indul be a lebomlás Ha sok a nedvesség → kiszorul a levegő → rothadás Ellenőrzése: „marokpróbával”

A komposztálásról… A komposztálást befolyásoló tényezők A lebontást főleg talajlakó baktériumok végzik, ha megfelelő körülményeket biztosítunk. Szerves anyag, mint energiaforrás (C/N) A lebomlás gyorsaságát befolyásolja a lebontandó szerves anyagban a szén-nitrogén aránya (C/N) Ideális arány: 25-30 : 1 → keveréssel érhető el Magas N-tartalmú anyagok: konyhai hulladék, zöldségmaradvány, híg trágya, fűnyesedék Magas C-tartalmú anyagok: fakéreg, - forgács, fűrészpor, avar, kartonpapír

A komposztálásról… Mit tehetünk a komposztáló ládába? A konyhából és háztartásból: - Zöldségtisztítás hulladékai (krumpli-, gyümölcs-, tojáshéj) - Kávé- és tea zacc - Hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei - Fa hamu, növényevő kisállatok ürüléke, toll, szőr, haj - Papír (selyempapír, tojásdoboz feldarabolva) - Gyapjú-, pamut kis mennyiségben feldarabolva A kertből: - Levágott fű (fonnyasztva) - Kerti gyomok (virágzás előtt, gyökérzet nélkül) - Falevél, szalma, összeaprított ágak, faforgács, fűrészpor - Elszáradt virágok, lehullott gyümölcs

A komposztálásról… Mit NE tegyünk a komposztáló ládába?! - Festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradékok - Ételmaradékok (hús, csont, főtt maradék) - Fertőzött, beteg növények - Impregnált fahulladék - Citrusfélék héja (narancs-, citromhéj) - Húsevő állatok ürüléke - Szintetikus, le nem bomló anyagok (műanyag, fém, üveg) - Veszélyes, magas nehézfémtartalmú anyagok (elem, akkumulátor, forgalmas utak melletti fű vágadék, falevél)

A komposztálásról… A komposztálás adalék- és segédanyagai - Dúsító anyagok → C/N arány beállítására pl. műtrágya (keverés) - Töltő vagy kiegyenlítő anyagok → Ásványi anyag tartalom növelésére pl. agyagos talaj, zeolit - Serkentőanyagok → Komposztálás gyorsítása pl. talaj vagy érett komposzt - Stabilizáló anyagok → Megakadályozzák az anyagveszteséget, kellemetlen szagok ellen pl. kőpor – zeolit, bentonit - Takaróanyagok → Képződött hő benntartására, kiszáradás megelőzésére pl. szalma, lomb, vékony földréteg, zsákvászon

A komposztálásról… A komposztálás folyamata

A komposztálásról… A komposztálás folyamata

A komposztálásról… Gyakorlati tanácsok Legfontosabb a rétegezés: Konyhai, kerti hulladék (15-20 cm) Durvább felületű anyag, pl. faapríték Föld, vagy korábban készített komposzt

A komposztálásról… Gyakorlati tanácsok A komposztáló ládát, jó vízelvezetésű, árnyékos helyre tegyük. A ládába kerülő anyagokat körültekintően válogassuk meg és aprítsuk kb. 5 cm-nél kisebb darabokra. A komposztáló aljára tegyünk faaprítékot vagy valamilyen durva anyagot levegőzés miatt. Fontos a keverés és az átrakás! (kb. 6 hetente) Az érett komposzt (8-12 hónap után) kiválóan használható talajjavításra!

A komposztálásról… Gyakorlati tanácsok Évszakonkénti teendők: NYÁR: nedvességtartalom megőrzése ŐSZ: túlzott esőzésnél takarás TÉL: takarás TAVASZ: túlzott esőzésnél takarás

A komposztáló láda A beszerezni kívánt komposztálóláda Mérete: 105 x 84 x 84 cm (600 Liter) Anyaga: újrahasznosított műanyag Könnyen összeszerelhető Gyors komposztálást tesz lehetővé

A komposztáló láda A komposztálóládákhoz való hozzájutás feltételei A használó köteles a komposztáló ládát megőrizni a szerződésben rögzített ingatlanon a fenntartási időszak végéig (5 évig) Elköltözés esetén a ládát eredeti állapotában vissza kell szolgáltatni Az esetlegesen felmerülő hibákat, elhasználódást, rongálást vagy elvesztést jelenteni kell. Nem rendeltetésszerű használat esetén keletkezett károkért a használó felel, a láda költségeit köteles megtéríteni. A használó biztosítja a komposztálóládák rendeltetésszerű használatának ellenőrizhetőségét.

Jó komposztálást kíván Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata! Köszönöm a figyelmet!