Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezetbarát növénytermesztés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezetbarát növénytermesztés"— Előadás másolata:

1 A környezetbarát növénytermesztés

2 Több mint 7 milliárd ember a Földön
Ezt a sok embert élelmezni kell A mezőgazdaság fő feladata, hogy minél többet termeljen ugyanakkora területen (terméshozam) Hogyan lehetséges? Nagy hozamú és kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló fajták kinemesítése Műtrágyák szakszerű használata Szakszerűtlen használata környezeti károkat okozhat! Túlzott használata elpusztítja a hasznos talaljlakó élőlényeket Talajvízbe mosódva, ott felhalmozódva ívásra alkalmatlanná teszik azt (nitrátos víz) Hatóanyagai beépülhetnek a tápláléknövényekbe - egészségkárosodást okozva, esetleg súlyosabb mérgezést (nitrát) A talaj szerkezetét kedvezőtlenül megváltoztathatják Vegyszeres védekezés a gyomok és a kártevők ellen Durva beavatkozás!!! Nem csak a kártevők pusztulnak el, hanem hasznos élőlények is Felhalmozódhatnak a vegyszerek az emberben is különböző megbetegedéseket okozva (rák)

3 A biogazdálkodás Környezet kímélő Jellemzői:
Csak olyan fajtákat termesztenek, melyek alkalmazkodtak a helyi klímához, talajhoz Ellenállóak betegségekkel szemben Szoros kapcsolat állattenyésztés és növénytermesztés között Tápanyagpótlás főleg istállótrágyával Kártevők természetes ellenségeinek védelme!!!

4 Kártevők elleni védekezés természetes módjai:
Kölcsönösen riasztó növények egymás mellé ültetése Pl.: sárgarépa – vöröshagyma (répalégy – hagymalégy) Zeller vagy a paradicsom - káposztafélék hernyóit riasztja Retekről a földibolhákat a saláta riasztja

5 komposztálás Kertekből kikerülő hulladék újrahasznosítása
Mi kerülhet bele: Apróra vágott gallyak, ágak, Fel nem használt növényi részek Gyomnövények (ha nem érlelt magot) Konyhai hulladék Papír, forgács Istállótrágya Talaj tápanyagtartalmának pótlása, szerkezetének javítása.

6


Letölteni ppt "A környezetbarát növénytermesztés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések