Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák."— Előadás másolata:

1 Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Üvegházak,fólia alatti zárt zöldségtermesztés főbb tudnivalói.

2 Hazánkban ha körüli területen folyik zárt termesztő berendezésekben elsősorban zöldségfélék termesztése. Paprika, paradicsom, saláta, uborka féléket termelnek. A korszerű termesztő berendezések ma már hő és fényszabályozásban, öntözésben, tápanyag adagolásban automata rendszerrel működnek. Kisebb a jelentősége a dísznövényeknek.

3 Miért kell külön ezzel foglalkozni, amikor a zöldségfélék termelésénél már volt róluk szó?
Igaz, hogy sok mindenben hasonlít a termelésük, de növényvédelmi szempontból olyan lényeges eltérések vannak, amit külön meg kell említeni. Különbségek: a zárt térben mások a fertőzési lehetőségek, eltérőek a szermaradék lebomlási folyamatok. Napfény tartam és erősség különbségei, UV sugárzás intenzitása.

4 Termesztő berendezések környékének állandó rendben tartása, fertőzési gócok felszámolása. Gyomok mint károsító rezervoárok jelentősek. Termesztés előtti talajfertőtlenítés a talajkártevők, főleg a nematódák ellen. Régi szerek már nincsenek. Talajgőzölés drága, külön eszköz kell. Ezért ma elterjedt a mesterséges termesztő közeg.

5 Kísérletek folynak a szolarizációs megoldással.
A zárt termesztő berendezésekben az állati és gombakártevők fertőzése gyorsabb és veszélyesebb lehet, mint a szabadföldön. A folyamatos, növény igényeihez igazított táplálás nagy gondosságot kíván. Igen sok biológiai eljárás is használható, szinte teljesen kiiktathatóak a vegyszerek.

6 A csalogató, fogólapok nem csak károsító megfigyelésre, de összefogásra is alkalmasak.
Sárga, fehér, lila fogólap a levéltetvek, tripszek, molytetvek, de a nagytestű feromonos csapdák például a zöldcserebogarak összefogására is alkalmasak, vagy a gyapottok bagolylepke elleni védelem megszervezésére.

7 Legfontosabb károsítók: üvegházi molytetű
Legfontosabb károsítók: üvegházi molytetű. Több nemzedéke lehet, gyorsan szaporodik, vegyes fejlettségű egyedek, hamar kialakul a rezisztencia vegyszeres védelemnél. Amerikai virágtripsz nemcsak a dísznövényekben, hanem a paprikában is igen nagy kárt tud tenni. Itt is van biológiai megoldás.

8 Új kártevőként megjelent a dél-amerikai paradicsom moly
Új kártevőként megjelent a dél-amerikai paradicsom moly. Szállítóedénnyel kerül be, csak először használatos szedőedényt használjunk. Vegyszere nincs, hamar tönkre teszi a növényeket a szántóföldön is. Terjedésére, megjelenésére oda kell figyelni. Levéltetvek vírusterjesztők, termésveszteség, minőségromlás igen nagy lehet.

9 Zárttéri növényvédelem csak az erre a célra engedélyezett termékekkel lehet. Ezeknek van kimérve az a maradék értéke, amely megfelel az MRL értékeknek. A biológiai védekezés szinte minden kártevő ellen megoldott, nincs rezisztencia veszély. Biztosabb védelmet ad, mint a vegyszer,pl: tripsz ellen.

10 Nem veszélyes a felhasználóra, fogyasztóra, várakozási idők nincsenek, nem fitotoxikus, a korszerű integrált védelemnek megfelel. Vannak hátrányai is teljes mentesség nem mindig sikerül, igen alapos biológiai ismereteket igényelnek. A termesztés során nemcsak a növény igényeit kell figyelembe venni, de a biológiai szervezetnek megfelelő körülményeknek is alkalmasnak kell lenni.

11 Ezek a készítmények a ragadozó szervezetek tojásait, szaporodó képleteit tartalmazzák.
A fertőzés erősségéhez, idejéhez, növény habitusához és a kártevők kártételi szintjéhez kell igazodni. Igen rövid az eltarthatóságuk, csak szakmai kereskedőknek való terjesztésük forgalmazásuk.

12 Megtermékenyítésre poszméhek igen alkalmasak.
Gombák elleni készítmények is vannak. Koni fehérpenészes rothadás ellen. Trichodex szürkepenész ellen. Könnyű nyári olajok különösen a paprikában jó.


Letölteni ppt "Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések