Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása"— Előadás másolata:

1

2 PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása

3

4

5 ttp://

6 KOMPOSZTÁLÁS

7 Sokan nem tudnak mit kezdeni a lenyírt fűvel, lemetszett növényrészekkel, lehullott ágakkal, konyhai hulladékkel, az ősszel kertből kikerülő elszáradt növénymaradványokkal. Pedig ezekből az anyagokból nagyon jó szerves trágya készíthető néhány hónap alatt .

8 Készíthetünk egyszerű komposztálódombot, de ízlésesebb, ha a kerti hulladékot érlelőbe rakjuk. Ezeket az érlelőket magunk is elkészíthetjük, de kereskedelmi forgalomban is többféle változatuk kapható. A jó komposztkészítés titka az alapos aprítás és elkeverés, valamint a megfelelő összetétel, és nedvességtartalom.

9 A nagyobb ágakat, növényi szárakat aprítsuk fel
A nagyobb ágakat, növényi szárakat aprítsuk fel. Erre a célra különféle elektromos kisgépek is kaphatók, de kisebb mennyiséget metszőollóval vagy fejszével is előkészíthetünk.

10 A különféle összetevőket keverjük össze egymással és adjunk hozzá érett komposztot vagy istállótrágyát. Ezekre az adalékokra azért van szükség, hogy a nyers komposztot megfelelőképpen lazítsa. Ez különösen akkor fontos, ha nagy mennyiségű kaszálékot (lenyírt füvet stb.) komposztálunk, mely lazítóanyagok hiányában órák alatt bűzös rothadásba kezdene. Ha más lazítóanyag nem áll rendelkezésünkre, akkor az egyszerű kerti föld is megteszi.

11 Mi kerülhet a komposztba
Mi kerülhet a komposztba? – konyhai hulladékok (zöldség és gyümölcsmaradványok, ételmaradványok, hervadt virág, kávézacc, tealevelek, tojáshéj), – kerti hulladék (kaszálék, letermett és elvirágzott növények, lehullott falevelek), – állati trágyák, – a közhittel ellentétben dió és vadgesztenyeleveleket is komposztálhatunk, mert a komposztálás folyamán elvesztik növekedést csökkentő hatásukat. De ezt csak hosszú ideig tartó lassú érleléssel érhetjük el, – különféle ásványi anyagok pl. alginit, meliorit, melyek nemcsak a tápanyagtartalmat növelik, hanem a víz- és tápanyagmegkötő képességet is. – egyes évelő növények föld alatti tarackjait csak megszárítva tegyük a komposztba (napon pár óra alatt), ilyenek: tarackbúza, apró szulák, mezei aszat, zsurló.Ne tegyük a komposztba erősen fertőzött növényi részeket és erősen maghozó gyomokat.


Letölteni ppt "PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések