Betegjogi bőségkosár avagy az egészségügyi szolgáltatással szemben 16 féle eljárás indítható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME A FÓRUMOKBAN ÉS A BLOGOKBAN Felelősség és jogérvényesítés.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
FEOSZ KONFERENCIA BUDAPEST Dékány László.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Az ügyetlen ügyelet nem ügyetlen avagy ügyeleti ellátás és felelősség.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Egészségügyi Jog I.
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
Egészségügy Betegjogok.
Szolgálatból szolgáltatás avagy változó egészségügy, bővülő betegjogok, szélesedő kártérítési felelősség.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Kiszolgáltatottból kiszolgált helyzetbe? avagy az egészségbiztosítás változásainak hatása a betegjogokra.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Büntetőeljárás-jog.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az ELMŰ Nyrt. fogyasztói panaszkezeléssel és fogyasztói kifogással kapcsolatos tapasztalatai márc. 27.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Az orvos szabálysértési felelőssége
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
Szike helyett lézerkardot avagy harcolni kell a szakmai felelősség ellen.
Felelősen felügyelt felelősség avagy betegjogi képviselők mozgástere a jelenben és a jövőben.
Nem csak a télapó segíthet Betegjogi kívánság-lista (hogy egy puttony ne legyen elég)
Az ügyetlen ügyelet nem ügyetlen
Terhes felelősség avagy a jog a legmagasztosabbat is elrondítja.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
A felelősség bárkit levetkőztet Szakmai kártérítési felelősség magán-egészségügyi sajátosságai.
Égessük közösen két végén a gyertyát avagy miként juthatunk el a konszenzus biztosította melegséghez és fényességhez?
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Hová lehet fordulni panaszunkkal? Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Mediátor képzés Kártérítés.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A köztisztviselők jogállásáról…
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Előadás másolata:

Betegjogi bőségkosár avagy az egészségügyi szolgáltatással szemben 16 féle eljárás indítható

Jogi diszharmónia  Diszharmónia az ellentmondás mellett a túl sok jog is  Betegjogból 11 nevesített és több értelmezett van, míg a nevesített kötelezettség száma egy  Egészségügyi szolgáltatónak egy nevesített joga van az ellátás megtagadása és kötelezettsége valamennyi betegjog betartása  Hasonló gond, hogy egy betegjog, a megfelelő ellátáshoz való jog megsértése esetén 16 féle igényérvényesítési eljárás indulhat

16 féle reklamáció  Panasz szolgáltatóhoz, fenntartóhoz  Etikai eljárás Orvosi Kamara vagy Országos Etikai Tanács előtt  Fegyelmi eljárás munkáltatónál  ÁNTSZ szakfőorvos eljárása, szabálysértés  Egészségbiztosítási felügyelet előtti eljárás  Fogyasztóvédelmi felügyelőség előtti eljárás  Békéltető testület előtti eljárás  Betegjogi képviselő,közvetítő tanács  Szakmai felelősségbiztosító előtti eljárás  Peren kívüli egyezségi ajánlat a szolgáltatóhoz  Büntetőeljárás  Polgári peres eljárás

Etikai-fegyelmi eljárások  Április elsejétől megkettőződött eljárás, más kamarai tag és nem kamarai tag esetén a szakmai -etikai vétségeknél  Egyszerűsítés: szakmai etikai vétség esetén ne a Kamara járjon el kamarai tagnál se  Fegyelmi eljárás csak közalkalmazottnál, nem megszüntethető felelősségre-vonási forma, de a közalkalmazotti státusz csökkenésével ez is szűkül

Szakmai eljárások  ÁNTSZ előtt beteg bejelentésére szakfőorvos vizsgálhatja a minimumfeltételek teljesülését,illetve az ellátás milyenségét  Szabálysértési eljárás indítható a működési engedéllyel kapcsolatos problémák miatt  Egyszerűsítés: ÁNTSZ járjon el más eljárást lefolytató (kamara, felügyelet) felkérésére is, Szabálysértési eljárás szűnjön meg, a működési engedéllyel fennálló probléma szakfőorvosi eljárás, vagy etikai, polgári felelősség legyen

Fogyasztói eljárások  Beteg, mint fogyasztó panaszt tehet szolgáltató, fenntartó részére. Egyszerűsítés: elsősorban szolgáltatóhoz és érdemi válaszra kötelezni és csak ennek hiányában fenntartóhoz fordulás  Egészségbiztosítási felügyelet, Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellátás szakmaiságát ne vizsgálja ÁNTSZ szakfőorvosi eljárást javasoljon  Békéltető testület a Fogyasztóvédelmi törvényből, elvileg az egészségügyre is működhet sőt ezt kell elsődlegessé tenni

Pert megelőző eljárások  Betegjogi képviselő ne beteg jogi képviselő legyen, szakmai kérdést ne vizsgáljon ÁNTSZ eljárását javasolja  Közvetítő tanács, eljárás szűnjön meg, vagy legyen a betegjogi képviselő egyik jogosítványa  Egyezségi ajánlat előterjeszthető legyen akár közvetlenül a biztosítóhoz vagy a szolgáltatóhoz  Szolgáltató érdemben válaszoljon az egyezségi ajánlatra csökken az esélye a peres eljárásoknak

Bírósági eljárások  Büntetőeljárásban orvos specifikus tényállás megalkotása, szigorúbb feltételekkel, mint a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, kevesebb eljárás  Polgári eljárásban közvetlen perlése a biztosítónak, mint közlekedési baleseteknél, a per nem a szolgáltató ellen folyik  Hatékony felelősségbiztosítás, ami a szolgáltatói érdemi egyezségi ajánlat elbírálással csökkenti a perek számát, igaz növeli az egyezségeket

Kinek jó ez a sok eljárás?  Betegnek nem jó, mert sokszor maga sem tudja melyik felel meg leginkább az érdekeinek és ha valamelyik kedvezőtlenül bírálja el az igényét az kihat a többi eljárásra is  Szolgáltatónak nem jó, mert vagy a szolgáltató vagy a tevékenységet végző orvosa több fórumon kénytelen védekezni és ez idő és energia rablás  Hatóságoknak sem jó, mert párhuzamosan dolgoznak és részük nem ért az egészségügyhöz

Jogalkotói megoldások  Csak jogalkotással lehet változtatni, magától senki nem fogja a szükségtelenségét elismerni  Megszüntetés: pl.közvetítő eljárás  Összevonás: pl. a szakmai kérdéseket az ÁNTSZ vizsgálja, ne más fogyasztói eljárás  Párhuzamosság korlátozása: pl.ha indul büntető vagy polgári eljárás függesszék fel a többit  Egyszerűsítés: egymás vizsgálati eredményét, tényállásait kötelezően használják a különböző eljárások  Ésszerűsítés: ha indult pl.már fogyasztói típusú vizsgálat hasonló típusú már ne indulhasson  Csak az előadásomban 13 féle megoldást javasoltam

Jövő feladatai  Korlátozni, megakadályozni az eljárási lehetőségek bővülését (több biztosítós modell esetén finanszírozó is vizsgálódhat, szakmai társaságok belső etikai szabályokat írhatnának elő szakmai vétségekre)  Szűkíteni az ismertetett 16 féle eljárást az említett módokon jogalkotási indítványokkal  Amíg a fentiek nem sikerülnek, használni az eljárásokat, ne csak a beteg kezdeményezze azokat, hanem szolgáltató is a neki kedvezőeket

Lépni kell, de tudnak-e lépni?  Benjamin Franklin mondta: „Isten gyógyít és az orvos pedig kapja a fizetséget” E tiszta kapcsolat sokszorosan felbomlott:nem csak Isten gyógyít,kérdéses a fizetség, megjelentek új szereplők új igényekkel is a beteg, mint károsult és a fizetségből részesedni vágyó ügyvéd is.  Önökön és érdekképviseleteiken múlik, hogy pl. az igényérvényesítési utak módosításával vissza tudják -e egyszerűsíteni ezt a sokoldalú jogviszonyt  Az elmúlt tíz évben ez nem sikerült, de talán most, amikor az egészségügy kérdése forrong, és bízom benne,hogy nem felejtik majd el ki is javasolta ezeket a változásokat Önöknek

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!