A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bemutató készítés bemutatója
Advertisements

A május 26-i előadás összefoglalója
Készítette: Tóth Ildikó Itthon eddig még nem látott méretű, mintegy 65 méter magas óriáskereket állít fel közösen a Belváros önkormányzata.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Gazdaság és technika II. - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika II. Film, mozi Tóth Attiláné dr.
A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…
K ONTROLLÁLATLAN VÁGYAK, KISZÁMÍTHATATLAN HISZÉKENYSÉG, KIALAKULATLAN ÉRZÉSVILÁG Avagy a reklámok hatásai a kisiskolásokra Készítette: Tóth Ivett Anna.
Művészet By: Turi Krisztina.
Napjaink háttértárolói
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
Egymásrafényképezések
Európai vonat Európa 2010 Kaposvár. benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” cím elnyeréséért.
A hosszúság mérése.
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
A MOZGÓ KÉP és hang TÖRTÉNETE
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
Térábrázolás különböző életkorokban
Készítette: Bodnár Attila
Kifejezési eszközök a filmművészetben A képkivágások.
Az ETR és a NEPTUN tanulmányi rendszerekről
RENESZÁNSZ FESTÉSZET „A festészet az a művészet, amely arányos vonalakkal és a dolgok természetéhez hasonló színekkel, a perspektíva tényét követve oly.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Most van a nyulak hónapa!!!
Matematika a tudományban és a művészetekben
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
a fotózás technikai alapjai
Világvége-elképzelések
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A digitális tananyagtartalom használatának lehetőségei a matematika kompetenciaterületeken.
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Az avantgárd művészeti irányzatok
A korai avantgárd és a film
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Mozgókép - Alapfogalmak
Bepillantás egy boldogabb világba: Anika illúziója és a mozinézők illúziója 10/C.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
M A N D A L Á K A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala egy kör alakú.
VIDEOTECHNIKA/formanyelv
1. A FILM ELŐTÖRTÉNETE.
4. A FILM formanyelvi eszközei
FILMGYÁRTÁS – FILMMŰVÉSZET
A tükörreflexes fényképezőgép működése
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
A film története. Lumière fivérek 1985 februárjában szabadalmaztatták a cinématographot Az első film a Lumière családi üzemből távozó munkásokat rögzítette.
VáltozatokVáltozatok. A Tudós, Művész, Orvos, Tanító, Ezermester, Edző, Építész vezeti a manók városának építési munkáit.
Hasonlóságok és különbségek a reneszánsz és az alföldi realizmus művészetében.
Egy regionális rádió szerepvállalása B.-A.-Z. megye falvainak kulturális és társadalmi életében.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
A MOZGÓKÉP TÖRTÉNETE A CAMERA OBSCURÁTÓL A MULTIPLEXEKIG.
KÉZMŰVES PINCE ÉS GALÉRIA Szeretettel meghívjuk Önt és kedves ismerőseit kiállításunk megnyitójára, június 9-én (pénteken) 18 órára. NAGY KÁROLY.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
MOZGÓKÉPI KIFEJEZŐESZKÖZÖK
Káros szenvedélyek Adrenalin függőség.
Világvége-elképzelések
Multimédia.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Arany János Vojtina Ars poetikája
"A fényképen mindig két ember van a fényképész és a néző."
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Németh Antal 10 Credójából
Előadás másolata:

A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika, latin ars szóból ered. A művészet általánosan elfogadott meghatározás szerint „a valóság visszatükrözése”, a művész látásmódján átszűrve. A művészet kortalan célja minden esetben az önkifejezés kell, hogy legyen, mely katartikus élményt nyújt.

A hagyományos művészeti formák közé tartozik: a zeneművészet, az irodalom és a színművészet, az építőművészet, a képzőművészet, a filmművészet, digitális művészet:számítógépes zene, -grafika, - animáció...

A F I L M

A f i l m A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai eszköze, információkat gyűjt, rögzít és közöl. A filmművészet a hetedik művészeti ág. Az alkotó művészetek között az első, amelyik a teret és az időt egyszerre: közvetlenül használja föl, időben és térben egyszerre működik.

- A mozi (filmszínház) születésének azt a pillanatot tekintjük, amikor a kinematográf feltalálói először tartottak vetítést fizető közönségnek. -Lumière-fivérek 1895 februárjában Párizsban szabadalmaztatták. 1927-el vette kezdetét a hangosfilm korszaka. 1909-től kisérleteztek, a színes film valódi premierjére 1937-ben került sor Disney Hófehérke és a hét törpe című klasszikusának bemutatójával.

A P L Á N A plán a filmkészítésben alkalmazott képkivágás. A játékfilmekben általában különböző képkivágások váltogatják egymást, mivel a változatlan képkivágás hamar unalmassá válhat.

A P L Á N Szuper plán: bemutathatja egy szereplő arcának, fejének részletét vagy valamilyen egyéb dolog részletét. Ritkábban alkalmazott eljárás. Premier plán: egy egész fejet, testrészt vagy valamilyen kisebb méretű dolgot jelenít meg. Szekond plán: egy vagy több szereplő fejét és testének egy részét, illetve valamilyen közepes méretű dolgot mutat meg. A valóságban is hasonló szögben és méretarányban látunk. A szekond plánban érzékeltethető leginkább az emberek egymáshoz való viszonya. Ezt használják legtöbbet a filmforgatás során.

A P L Á N Totál plán: a környezet, a háttér is fontos alkotórésze a képnek vagy csak a környezet. Nagytotál : a szereplők vagy nagyobb dolog 30 méternél távolabbról látszanak. Hiper plán: főként a táj látható, a szereplők kevéssé vagy egyáltalán nem.

Készítette: Arnold Ildikó