Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Matematika a tudományban és a művészetekben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Matematika a tudományban és a művészetekben"— Előadás másolata:

1 Matematika a tudományban és a művészetekben
Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Budapest, Hatvany L. u. 7. sz. Készítette: Pálinkás Brigitta és Muhammad Viktória 10. A osztályos tanulók

2 Maurits Cornelis Escher
Élete röviden és főbb alkotásai

3 Maurits Cornelis Escher
Hollandiában született, 1972. március 27-én. Fametszeteiről és kőnyomatairól ismerjük leginkább, melyeken általában lehetetlen építményeket ábrázolt. A végtelent vizsgálta vagy olyan kapcsolódó geometriai formákat ábrázolt, melyek fokozatosan teljesen más alakot öltenek.

4 Ifjúsága  George és Sara Escher harmadik, legkisebb fiaként született, de voltaképpen ötödik fiú volt a családban, mert a mérnök apa első, fiatalon meghalt feleségétől született két fia is velük élt. A Mauk becenévre hallgató Maurits Cornelis Arnhemben tanult, majd a harlemi Építészeti és Iparművészeti Iskolába került. Itt figyelt föl rá a fiatal tanár,Samuel Jessurun de Mesquita, akinek a kedvéért Escher grafikai stúdiumokba kezdett. Szinte kizárólag fametszettel foglalkozott, és ezt a technikát tökéletesen meg is tanulta mesterétől. A két művész közt a tanulmányok után is folytatódó, életre szóló barátság kezdődött.

5 Házassága és későbbi évei
Nem részesült magas szintű matematika kép-zésben, de a geometriai és matematikai problémák vizuális megjelenítése mindig fontos volt számára. Már diákkorában foglalkoztatták a szimmetriák és tükröződések különféle csoportjai, különösen a szabályos területfelosztások geometriája. 

6 Escher Múzeum Hágában Egy-egy téma elméleti vonatkozásait is kutatta, így került kezébe Pólya György 1924-es német nyelvű cikke a szimmetriacsoportokról. Pólya mellett több jeles tudóssal is levelezett, illetve személyes kapcsolatba került (Harold Scott MacDonald Coxeterrel és Roger Penrose-zal), sőt tanácsokat kapott tőlük újabb matematikai és geometriai problémák vizuális megjelenítéséhez. Penrose jeles brit matematikus dolgozta ki a nem periodikus csempézés elméletét, s Escher ezt használta képeihez. Az ő specialitása még az is, hogy a csempék alakjai valamilyen élőlényre hasonlítanak.

7 1922-től kezdve többször  járt itáliai tanulmányutakon, ott, Ravelloban ismerte meg későbbi feleségét, a svájci származású Jetta Umikert is, akivel 1924-ben Rómában telepedtek le. Két fiuk született, George és Arthur. A formákban gazdag tájak, illetve az itáliai városkák építészeti gazdagsága és szerkezetük tagoltsága lenyűgözték őt.

8 Itáliai élményei élete végéig kísérték, és megjelentek azokon a műveken, amelyekből az úgynevezett „lehetetlen konstrukcióit” (három dimenzióban elképzelhetetlen, csak két dimenzióban megépíthető épületek) létrehozta.

9 Látomásos, képzeletbeli világ

10

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Matematika a tudományban és a művészetekben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések