A diszlekszia Tanulási nehézségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy kreatív tanulási eszköz
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Az olvasástanítás módszere:
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Zalaegerszeg, február 16. Bíróné Bondor Katalin
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A Belga LSZ fejlesztési terve
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
4. Kreatív döntéshozatal
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Alapok Néhány apróság, amit tisztázni kell. Első feladatok Szúrj be egy diát a legelső helyre! Legyen rajta valami főcímszerű szöveg!
Szociális tanulás formái
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Diszlexia veszélyeztetettség jelei az óvodában
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Speciális tanulási nehézségek
Speciális tanulási nehézségek
Speciális tanulási nehézségek
Differenciálás a nevelés szemszögéből
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Magatartási zavarok POS pszicho organikus szindróma
Bemutatókészítés Takács Béla
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Játékház Képes olvasókönyv I.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A kriminálpszichológia
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Meixner Ildikó: Játékház Képes olvasókönyv I.
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Felnőtt újraélesztés.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A prezentáció-készítés szabályai
Speciális gyermekvédelem
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Tanórai szokásaim 5/14.
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
MÁSSALHANGZÓK GYAKORLÁSA
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

A diszlekszia Tanulási nehézségek

Fogalma:a tanulásban, olvasásban és/vagy helyesírásban kialakult zavar Részképességzavar, de intellektusuk ép, és a részleges gyengeséghez képest relatíve jobb az intelligenciájuk. Az agy baloldali féltekén kiesik egy idegpálya, és az agy analizálási képessége, a betűk kódolása nehezebbé válik. A jobb oldali félteke erősödik, a művészi képességek jobbak.( Leonardo, Rodin, Einstein, Churchill, Agatha Christie, Albert Einstein, Walt Disney és Pablo Picasso.)

Nem lehet kinőni, de a képességeket fejleszteni kell, és lehet! A diszlexia kialakulásának okai : Organikus okok: (szervi,anatómiai változással járó betegség) veszélyeztetett terhesség; az anya fektetése miatt a magzat nem kap olyan ingereket, melyek a mozgásra hatnak. A szülés pillanata: rohamos, elhúzódó; az agyi oxigénellátás nem biztosított. Az agy oxigénhiányos állapotára vezethető vissza a diszlexia.

A diszlexia kialakulásának okai : kisgyermekkori betegségsorozatok; allergiás, asztmatikus problémák az agyi vérkeringés hiánya miatt. a levegő szennyezettsége is hathat rá genetikai tényezők: öröklődés ( a szülők sem tudnak jól írni, olvasni)

Pszichés okok: - családi, érzelmi háttér - szeretik-e a közösségben, hol van a helye az osztályközösségben? - van-e sikerélménye? - motiváció a pedagógiában

Környezeti ártalmak: - A család és az óvoda verbális képességüket nem mindig fejleszti megfelelően. - Nincs beszédpélda, nem beszélhetnek eleget a gyerekek. - A technika előretörése, az élő mese hiánya miatt nincs kreatív képzelőerejük a gyerekeknek. - A játékok ízléstelenek, tömegáruk; a képzelőerőt nem fejlesztik.

- mozgáshiány; nincs játéktér - középfülgyulladás, felszúrt fül( az akusztikai különbségeket nem hallja!) Ha az érési folyamatban 3 hónap lemaradás van, már nem képes a gyermek minden követelményt elsajátítani. Kár iskolába erőltetni!

A diszlexia tünetei 1. Betűtévesztések, számjegyek tévesztése - optikai jellegű tévesztések - fonetikai, ill. akusztikai: p-b, b-d,f-t,g-k, o-u, ty-cs zöngés-zöngétlen párok tévesztése - a kettő kombinációja (a szóképes olvasásból csak az első betűt ismeri fel)

A diszlexia kialakulásának okai 2. Reverziók betűk, szótagok cseréje, betűkihagyás, betűtorlódás(lemaradnak a betűk, szótagok) 3. Rövid, hosszú hangzók összekeverése 4. Hibás kombinációk ( nincs türelme végigolvasni) A szó olvasásának többször nekifut. A jól olvasó globálisan látja, a diszlexiások találgatnak!

5. Betűk betoldása, kihagyása (a szóképolvasás túl gyors, hangokat, szótagokat nem tanít) 6. Olvasási tempójuk lassú (Hangos olvasásuk rossz, nem értik amit olvasnak) 7. Szövegmegértés zavara (a betűk felismerése annyira leköti, hogy a szövegre nem tud figyelni pl. mat. példát nem tudja megoldani)  

Emlékezetük rövidtávú, esetleg figyelemzavaruk van! Globálisan nem látják a lényeget, csak részeket emelnek ki, esetleg felejtenek.

A részképességzavarokhoz kapcsolódó pszichológiai, mentálhigiénés problémák: a.) fáradékonyság (nem tudnak tartósan figyelni. 7 dologra tudunk egyszerre figyelni, ők csak 1-2 -re) b.)magatartási problémák (túl mozgékonyak) c.) koncentrációs zavarok, fáradékonyság, alvászavarok d.) személyiségfejlődési zavarok (kirekesztettség érzése: sok negatív élménye van) (alulértékelik önmagukat)

Ezekhez kapcsolódó pszichológiai, mentálhigiénés problémák: A kialakult negatív énképet kell megszüntetni, reális énképet kell kialakítani! e.) Beszédhibák, dadogás javítása, felszámolása f.) Számolás, írás, olvasás nehézségei g.) dac, agresszivitás  

Segítség lehet a pókhálóábra!

A papírt tartsuk fektetve, mert ez az elrendezés felel meg a vizuális A pókábra rajzolásakor érdemes néhány, a hatékonyságot elősegítő szabályt szem előtt tartani: A papírt tartsuk fektetve, mert ez az elrendezés felel meg a vizuális mezőnk formájának. • Nyomtatott nagy betűket használjunk, mert ezeket könnyebben megjegyezzük, képszerűen tároljuk. • A pókábrát egy alapvető, a témához tartozó központi képpel kezdjük!

PÓKHÁLÓÁBRA RAJZOLÁSA Ebből ágazzanak el a fő témák vonalai, majd ezeket oszthatjuk altémákra. Írjunk a középpontból induló vonalakra, mert így rendezetté, követhetővé válik a kép. A 45 fokos szabály: ne írjunk dőlten, mert a 45 foknál jobban dőlt szöveg nem olvasható jól.

PÓKHÁLÓÁBRA RAJZOLÁSA A színekkel segíthetjük a megjegyzést, kiemelhetünk, hangsúlyt adhatunk részeknek. A képek sok információt hordoznak: egy kép száz szóval is felér. Kevesebbet kell írni, könnyebb megjegyezni. A különféle jelek, kódok segítik az eligazodást és segíthet értelmezni az információt.

Hogyan tudunk segíteni? Mit tegyünk? Lelkesen csináljuk, amit csinálunk! Keltsük fel a gyermek érdeklődését! Inkább rövidebb tanulási szakaszok legyenek! Ne felejtsünk el beszélgetni korábban tanultakról!. Olvassuk fel hangosan a tananyagot, de egyszerre ne az egészet!

Hogyan tudunk segíteni? Bontsuk bekezdésekre, egységekre! Keressünk kulcsszavakat! Tegyünk fel kérdéseket, és a diák maga is kérdezzen! Magyarázzuk meg az ismeretlen szavakat! Ismételjük, amit már megtanultak, esetleg más úton megközelítve.

Adjunk időt ! Dicsérjünk és bátorítsunk! Próbáljunk egy vagy több órára szóló elérhető célokat állítani.

Ne ! legyünk túl ambiciózusak. próbáljunk sietni. hagyjuk figyelmen kívül a gyerekek érdeklődéseit, hobbijait és időtöltéseit. hasonlítsuk a gyerekeket másokhoz. legyünk meglepve azon, ha nem tud valamit. vágjunk túl gyorsan közbe, hogy kijavítsuk az olvasást.

NE! mutassuk ki idegességünk, ha valamit rosszul csinál. terheljük őket túl sok foglalkozással egyszerre! javítsunk ki minden hibát - csak a fontosakat. essünk pánikba, ha nem sikerül valami! Kezdjünk el egy másik leckét vagy tantárgyat, vagy tartsunk szünetet, és később térjünk vissza!

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szabóné Sánta Julianna