Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
Készítette:Dobák Lídia
Helyi termék piacra jutása a turizmus lehetőségeinek segítségével. Borsányi Gyula Vezekény,
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász Szabadka.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára.
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
Falusi turizmus Fejér Megyében
Lakner Zoltán.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Helyes táplálkozás.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
TDM Tanfolyam A TDM lényege
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet Helyi termék klaszterek a vidékfejlesztésben G.Fekete Éva CSc, egyetemi.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Változások az utóbbi évtizedekben
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
FALUSI SZÁLLÁSHELYEK SZAKOSODÁSA. Megnőtt az igény a szolgáltatások iránt Nagy a verseny a szállásadók között Különlegességet igényel a vendég Csomagajánlatok.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
A helyes táplálkozás.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
Fenntarthatóság, környezettudatosság
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár Szatmárnémeti szeptember
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Előadás másolata:

Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban

Falusi turizmus A falusi turizmus a nem kiemelt gyógy- és üdülőhelyeken, hanem a falusi és tanyai térségekben folytatott vendégfogadás, amely általában a vendéggel azonos épületben (tanyán) való együttlakás (együttélés) mellett valósul meg és magában foglalja a vendég részére rendszeresen nyújtott étkeztetés szolgáltatásait is.

A falusi turizmus ismérvei városon kívül elhelyezkedő helyi és regionális vonzerőkkel rendelkező gondozott vidéki, falusi környezetet biztosító a belföldi és külföldi vendégek számára szállás és/vagy szabadidő-eltöltési szükségletek széles körű kielégítése, amely kereskedelmi alapokon nyugszik magában foglalja a szervező helyi intézmények és szolgáltatók együttműködését fenntartható nem tömegturizmus helyi, kistérségi vonzerőre alapuló családias, emberbarát szemléletű munkahelyteremtő lakosságot helyben tartó (pótlólagos) jövedelmet szerző a megszerzett jövedelmet rendszerint helyben visszaforgató tevékenység

A falusi turizmus ismérvei Nem csak infrastruktúra, hanem helyi vonzerő megteremtése! Jellegzetessége: Természet közelsége, természetesség Megőrzött hagyományok Kiemelkedő jelentősegű a falusi vendégszeretet, a családiasság, mint vonzerő. Település és környéke hagyományainak, falusi jellegzetességeinek a bemutatása: Kézműves termékek Gasztronómiai érdekességek Szép természeti táj, természeti értékek ...stb.

A környezetbarát település 1. Évente szerveznek a településen virágosítási versenyt. 2. Évente szerveznek a közigazgatási területén természet- takarítást. 3. Egész évben kínálnak turisztikai, kulturális programokat. 4. Rendeletet alkotnak a faluképet rontó hirdetések eltüntetésére. 5. Szelektív hulladékgyűjtést szerveznek. 6. Helyi szennyvízkezelést alakítanak ki.

Környezetbarát falusi vendéglátó tevékenységének jellemzői 1. Kertjében, gazdaságában biogazdálkodást folytat + 2. Szelektív hulladékgyűjtést folytat szolgáltató helyén és otthonában 3. Csak környezetbarát tisztítószereket használ szolgáltató helyén és otthonában 4. Környezetbarát festékanyagot, felületkezelést és technológiát alkalmaz felújítás során 5. Környezetbarát fűtés kialakítása 6. Megújuló energia használatának előnyben részesítése + 7. Energia és víztakarékos eszközök, technológiák használata

8. Allergia ellenes textilanyagok használata 9. Természetes anyagok használata a berendezésekben és dekorációban 10. Környezetbarát marketing eszközök használata (újra-papír, Internet, személyes kapcsolattartás) 11. Magyar termékeket (étel, ital) kínál fogyasztásra Külföldi terméket nem is hirdet 12. Ismeri, használja és kínálja a közeli ásványvizeket 13. Kulturális programokról tájékozottság 14. Tájjellegű ételeket, italokat kínál, vagy ha nem étkeztet, akkor együttműködik olyan szolgáltatókkal, akik ezt megteszik 15. Akciókat szervez (virágosítás, környezet-tisztítás) és ezeket dokumentálja

16. Ismeri a környék turista útjait, térképpel rendelkezik ezekről 17. Maga is közreműködik turistautak kijelölésében, részt vesz azok karbantartásában 18. Kerékpárt kölcsönöz vendégeinek. 19. Lovagoltat és/vagy lovas programot szervez 20. Kézműves termékeket készít természetes anyagokból + 21. Ismeri a tájjellegű táncokat, dalokat és azokat megtanítja 22. Gyógynövény és gombagyűjtő utakat szervez 23. Mozgáskorlátozottaknak alakít ki szolgáltatásokat, általában gyógy-programokat szervez 24. Természetes anyagokból készült gyerekjátékokat állít fel kertjében, házában

Környezetbarát szolgáltatások Cél: Megőrizni természetes környezetet, a biológiai sokféleséget. Lehetőségek: Gyümölcsészet Szerves gazdálkodás Hagyományok ápolása Helyi termék előállítás Kézműves termékek

Gyümölcsészet termékei Speciális fajták megőrzése: Nem igényelnek permetezést Legjobban alkalmazkodtak (télállóság, betegségekkel szemben…stb), Genetikai tartalékok Gyümölcsészet termékei Friss gyümölcs Befőttek, lekvárok Asztalt termékek Ezekhez kapcsolódó programok

Évszaknak megfelelő gyümölcsök kínálása Aszalás: Turisták bevonása: termékek előállításába szüretbe Évszaknak megfelelő gyümölcsök kínálása

Szerves gazdálkodás Megismerése, megismertetése

Szerves gazdálkodás Tájban gondolkodva, őrizve/gazdálkodva, integráljon különböző tevékenységeket Őshonos háziállatok tartása és bemutatása A mezőgazdasági munka bemutatása, részvétel a mezőgazdasági, illetve a ház körüli munkákban Gidrán

Jeles napokhoz, évszakokhoz kapcsolódó programok

Helyi vagy helyben megtermelt termékek Ismerjük a régió biotermékeit, imázs termékeit, ezeket tudjuk vendégeinknek is ajánlani Ismerjük a helyi termék előállítókat Rendelkezzünk fűszerkerttel Ismerjük a tájjellegű ételeket, ilyet kínáljunk is vendégeinknek Idény jellegű ételek kínálata Helyi vagy helyben megtermelt termékek

Terített asztal helyből És hogy környezetbarát legyen… Ne használjunk műanyag dolgokat!

Terített asztal helyből - Kenyérgabonák sokféleségéből házi kenyér, lepény, pogácsa készül tűzhelyen, kemencében, nyárson, tűzikutyán, vasrostélyon, kövön, bográccsal. - Innivalók: forrásvíz, kútvíz, gyümölcsborok, pálinkák, mézsör, házi szörp Fűszerek: ház előtt fűszernövények termelése (főzéshez, teához). Só, olaj, cukor minimalizálása (ez utóbbi mézzel is helyettesíthető). - Évszaknak megfelelő, hazai gyümölcsök kínálása. - Hús sózva, szárítva, lesütve is tartósítható. Tej, aludttej, joghurt, tejföl, köpüléssel vaj. - Tejföltől megtisztított aludttejből túró, sajt. - Konzervek, tartósított élelmiszerek minimalizálása, jelzéseik figyelése. Az allergiát és rákos megbetegedéseket okozó „problémás” E-számok köre.

Tiszta élelem: egészséges, teljes értékű táplálkozás - Válaszd a hazait és a természetest - Vegyszermentesség Élelmiszer-adalékanyagok közt problémás – E-számok: tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédanyagok, hozzáadott tápanyagok, „kozmetikai” adalékok,mesterséges színezékek, természet azonos aroma. - Saját, szelíd földművelés, vagy biotermék. - Az évszaknak megfelelő gyümölcsöket vegyél! - Tartósíts magad: fagyasztás, befőzés, aszalás, szárítás stb.

Helyi termék előállítás Sajtkészítés:

Helyi termék előállítás Méz Tartalékolás, gyűjtögetés tavasztól őszig: aszalva, lekvárként, savanyítva (gyümölcs, zöldség). Lekvár, Befőtt

Hazai védjegyek Ellenőrzötten ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékek Cédrus: Magyar környezetbarát védjegy Kiváló magyar élelmiszer

Ami nem illik bele a falusi vendéglátásba SZINEZÉKEK TARTÓSÍTÓSZEREK ANTIOXIDÁNSOK EMULGEÁLÓ SZEREK ÉS SÓK SŰRÍTŐ ANYAGOK ZSELÉSÍTŐ ANYAGOK STABILIZÁTOROK ÍZFOKOZÓK ÉTKEZÉSI SAVAK SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK MÓDOSÍTOTT KEMÉNYÍTŐK ÉDESÍTŐSZEREK TÉRFOGATNÖVELŐ SZEREK HABZÁSGÁTLÓK FÉNYEZŐ ANYAGOK LISZTJAVÍTÓ SZEREK SZILÁRDÍTÓ ANYAGOK NEDVESÍTŐ SZEREK KELÁTKÉPZŐ ANYAGOK ENZIMEK TÖMEGNÖVELŐ SZEREK HAJTÓGÁZOK ÉS CSOMAGOLÓGÁZOK

Környezet Harmóniában a tájjal Természetes alapanyagú berendezések a házban és a kertben (fa, üveg, kő, fém) Szelektív hulladékgyűjtő edények Komposztáló Energia és víztakarékos berendezési tárgyak Környezetbarát felületkezelő és tisztítószerek, a vendégek számára is

Harmóniában az egészséggel A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Bőrünkkel érintkezve, belélegezve allergiás reakciókat válthat ki (gumikesztyű és szellőztetés munka közben)! Hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénzt takaríthatsz meg és nemcsak lakásod, hanem a környezeted is tisztább lesz. Használjunk: minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Mosószóda Citromlé Szódabikarbóna Ecet

Hagyományok és alternatív megoldások ötvözése Cél: Őseink környezettel való együttélését, kultúráját és hagyományait megőrizzük! Organikus gazdálkodás, Kézműves mesterségek, Aktív természetvédelem, Ökoturizmus, Környezetkímélő, takarékos technológiák gyakorlati alkalmazása

- Kenyeret adó természet tisztelete. - Közösség jövőjének biztosítása a természethasználat során. - Közösségben szerzett tudás: gazdálkodás, termelés. - Tájba illő építkezés, természetes anyagok használata, hulladékok megfelelő hasznosítása. - Rend, tisztaság. - Többgenerációs családi-rokoni hálózatok

Falusi turizmus fenntarthatósági szempontjai - Helyi termékekre, foglalkoztatásra, jövedelemteremtésre, a helyi piacra építsen. - Helyi erőforrások használatát részesítse előnyben. - Az erőforrásokat fenntartó módon (eltartó-képesség, multifunkcionalitás, körfolyamat) használja. - A helyi környezeti rendszereket adottságainak megfelelően használja. - Őrizze meg a természetes környezetét, a biológiai sokféleséget. - Integrálja a környezet és fejlődés kérdéseit, a fejlesztések során előzze meg a környezeti és társadalmi problémák létrejöttét. - Őrizze meg a szerves kultúrát, a szerves kultúrára építve fejlesszen. - Kínáljon lehetőséget a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására. - Biztosítsa a turisták megelégedettségét, de nem mindenáron.