Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász 2009. Szabadka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász 2009. Szabadka."— Előadás másolata:

1 KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász 2009. Szabadka

2 A FELELŐSÉGVÁLLALÁS KULTÚRÁJA A TUDOMÁNY és a DÖNTÉSHOZÁS rendszere két teljessen más fogalom. Kölcsönös a kapcsolat a felelőségvállalás és egy közösség fejletségi foka között.

3 Az Európai Únióba való belépéskor egy központilag- Brüsszelben, meghatározott mezőgazdasági termelési nagysághoz kell majd tartanunk magunkat, ami az összes EU tagállamra vonatkozik. A RÉGIÓ fogalma mind erősebb ! A RÉGIÓ fogalma mind erősebb ! Át kell alakítani a mezőgazdasági termelés módját és mennyiségét. Nem kell tovább a mezőgazdaság termelési rekordokkal foglalkozni. Nem kell tovább a mezőgazdaság termelési rekordokkal foglalkozni.

4 A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉST FIGYELEMBEN TARTÓ AGRO-ÖKOLÓGIAI TERMELÉSI MÓD A minőséges és biztonságos élelmiszer termelést, a fenntartható fejlődési elveket betartva, családi gazdálkodásokon bellül és nagyobb termelési egységek is végezheti. Az ilyen mezőgazdasági termékek feldolgozását olyan feldolgozó üzemekben kell végezni, amelyek figyelembe veszik és meg tudják tartani az ilyen élelmiszerek jobb minőségét, nemzetközi elvek és módszerek alapján. Az ilyen mezőgazdasági termékek feldolgozását olyan feldolgozó üzemekben kell végezni, amelyek figyelembe veszik és meg tudják tartani az ilyen élelmiszerek jobb minőségét, nemzetközi elvek és módszerek alapján.

5 A mezőgazdasággal foglalkozó termelőknek változtani kell a termeléshez való hozzáállásukban a következő fogalmak segítségével: 1, Еxtenzív mezőgazdasági termelés, organikus termelés, 2, Тurizmus, öko-turizmus, agro-öko-turizmus, falusi turizmus, 3, A régió mezőgazdasági, természeti és etnológiai lehetőségének kihasználása.

6 A TURIZMUS által nyújtott lehetőségeket mind jobban kéne kihasználni. Тurizmus a gazdaság legjobban fejlödő ága. A következő fogalmakat kell magunkévá tenni: öko-turizmus, agro-turizmus, agro- öko-turizmus, falusi turizmus, extenzív mezőgazdaségi termelés, organikus termelés, fenntartható fejlődés...

7 Т У Р И З А М Pihenés – Bevásárlás – Ismerkedés - Sport 1980.1990.2000.2020. Главни одмор Други одмор Трећи одмор Четврти одмор

8 Az egyes EU tagállamok organikus mezögazdasági termelése így néz ki (Ausztria, Olaszország, Svédország, Görögország, Németország) : Оrganikus mezőgazdasági termelési terület 5.682.415 hа Ez 3.44% az össz megművelt területnek. és és 1.5% a mezőgazdasági termelésre leregisztrált gazdaságoknak.

9 Az eddigi felsoroltakból kilátszik, hogy a társadalmunk alappillérjére nagyobb hangsúlyt kéne fektetni. FАLUSI TÉRSÉGEK FEJLESZTÉSE Ezt megtehetjük: -INFORMÁLÁSSAL (oktatás, ökológiai tudatszint emelés), - A FALU tervezett és stratégiai fejlődése, - A kis közösségek infrastruktuális fejlesztése (utak, telefohálózat, ivóvíz, falusi szennyvízkezelés, a szennyezések átfogo megállítása és a szennyezett területek szanálása).

10 FALUSI KÖZÖSSÉGEK FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉGE Konstruktív megközelítés: 1, Gazdasági lehetőségek kiépítése és felújítása - gazdaság szántó földterületeinek növelése, mezőgazdasági termelékenység növelése, minőségesebb termelés, minőségesebb termékek, feldolgozás – kész termékek készítése, tudomány szélesebbkörű alkalmazása, profit orientált termelés, fogyasztás növelése, nagyobb beruházás a termelési-technológiai újításokba. 2, A kultúrális lehetőségek felújítása és fejlesztése – a faluk kulturális értékeinek újraélesztése és fejlesztése. 3, Falu szociális értékeinek újra figyelembe vétele – vissza a kisebb tisztább közösségekbe.

11 Ez elérhető: 1, Nagyobb hangsúlyt fektetni az oktatásban a kisiparra, mezőgazdasági termelésre és a mezőgazdasági termékek feldolgozására, 2, kis közösségek saját feldolgozó iparának a kialakítása, vagy a közeli meglévő mezőgazdasági feldolgozó iparral, termelési kapcsolat kiépítése, 3, mezőgazdasági termelő és a feldolgozó közötti kapcsolat kialakítása, építése, 4, közvetlen kapcsolat a piaccal és a viszonteladók költségeinek kikerülése, 5, értékesítő disztribuáló központ kiépítése (saját „BRAND” kialakítása!  ).

12 Falusi turizmuson belül kell keresni a kis közösségek fejlődési lehetőségét. 1, Védett természeti területek melleti helységek fejlesztése és turisztikai kinálatának növelése. 2, Helységek fejlesztése, amelyek nem a védett területek mellet vannak. ( Ebben az esetben az ott lakóknak közössen kell kidolgozniuk és tervezniük a kínálatukat.) ( Ebben az esetben az ott lakóknak közössen kell kidolgozniuk és tervezniük a kínálatukat.)

13 Példa az első pontra: „Szabadkai homokvidék” Védett terület 6.637,35 hа.

14

15

16 Lehetőségek a 2.-ra

17

18

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász 2009. Szabadka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések